30.9 C
Ιωάννινα
21 Ιουνίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αντιμέτωπος με τεράστιες ζημιές ο ασφαλιστικός κλάδος, εάν ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες!

Summer Olympics Tokyo

Οι ασφαλιστικές εταιρίες είναι αντιμέτωπες με απώλειες ύψους 2-3 δισ. δολαρίων σε περίπτωση που ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, ποσό που ισοδυναμεί με τη μεγαλύτερη αποζημίωση στην αγορά ακύρωσης εκδηλώσεων παγκοσμίως, αποκαλύπτουν διάφοροι μεσίτες στο Reuters. 

 

Λιγότεροι από έξι μήνες απομένουν για την ημερομηνία που έχει προγραμματιστεί η τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ωστόσο το μέλλον της διοργάνωσης είναι αμφίβολο και αναμένεται να συζητηθεί τις επόμενες μέρες στην συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ).

 

Όπως και τον Μάρτιο του 2020, όταν αναβλήθηκαν οι Αγώνες για 12 μήνες, τα μέλη της επιτροπής προβληματίζονται καθώς μεγάλο μέρος της Ιαπωνίας βρίσκεται πλέον σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του τρίτου κύματος της πανδημίας Covid-19.

 

Η ΔΟΕ και οι Ιάπωνες διοργανωτές επιμένουν ότι η περαιτέρω αναβολή των Αγώνων δεν αποτελεί επιλογή. Φαίνεται λοιπόν, πιο πιθανό να ακυρωθούν παρά να αναβληθούν εκ νέου, αν δεν είναι δυνατό να πραγματοποιηθούν οι Ολυμπιακοί αγώνες αυτό το καλοκαίρι, αναφέρει το Reuters.

 

Οι ασφαλιστικές είχαν μια δύσκολη χρονιά, όσο αφορά την ακύρωση εκδηλώσεων, εξαιτίας της ακύρωσης ή της αναβολής φεστιβάλ, συνεδρίων και αθλητικών διοργανώσεων που προκάλεσε η πανδημία. Η Howden εκτιμά ότι οι απώλειες από την ακύρωση εκδηλώσεων ανέρχονται σε 5-6 δισ. δολάρια.

 

Οι απώλειες, σε περίπτωση που ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, θα είναι «μακράν οι μεγαλύτερες», σύμφωνα με τον Simon Henderson, εκτελεστικό διευθυντή της Gallagher. «Οι Ολυμπιακοί είναι ένα Παγκόσμιο Κύπελλο, ένα τουρνουά τένις, ένα τουρνουά αθλητισμού, ένας κολυμβητικός αγώνας, όλα σε ένα και σίγουρα ένας τεράστιος πονοκέφαλος» τονίζει.

 

Αναλυτές της Jefferies εκτιμούν ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι ασφαλισμένοι για περίπου 2 δισ. δολάρια και επιπλέον 600 εκατ. για την φιλοξενία.

 

Η ΔΟΕ βάζει στην άκρη 800 εκατ. δολάρια ως προστασία για κάθε θερινή διοργάνωση, ποσό που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των περίπου 1 δισ. δολαρίων που επενδύει σε κάθε πόλη υποδοχής.

 

Επιπλέον, η οργανωτική επιτροπή του Τόκιο εκτιμάται ότι έχει κάνει επιπλέον ασφάλεια περίπου 650 εκατ. δολαρίων, ενώ και τα τηλεοπτικά δίκτυα είναι ασφαλισμένα για μεγάλα ποσά.

 

«Τηλεοπτικά δίκτυα, χορηγοί, επαγγελματικές αθλητικές ομάδες, καλλιτέχνες και άλλοι οργανισμοί μπορεί να έχουν πολιτικές ακύρωσης εκδηλώσεων που προστατεύουν τα συμφέροντά τους στους Ολυμπιακούς Αγώνες», δήλωσε η Leigh Ann Rossi, διευθύνουσα σύμβουλος του NFP Sports and Entertainment Group.

 

Πολλοί από τους οργανισμούς που εμπλέκονται στους Ολυμπιακούς θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αποζημίωση για κάποιες από τις δαπάνες τους λόγω της περσινής αναβολής, για ζητήματα όπως η ενοικίαση χώρων ή η επανεκτύπωση διαφημιστικών φυλλαδίων.

 

Ο Tim Thornhill, διευθυντής της μεσιτικής Tysers, είπε ότι δεν υπήρχε «κανόνας» σχετικά με το πόση από τη συνολική ασφαλισμένη αξία μιας διοργάνωσης θα μπορούσε να ζητηθεί ως αποζημίωση για την περίπτωση της αναβολής.

 

Ωστόσο, οι μεσίτες αναμένουν ότι οι πληρωμές που πραγματοποιήθηκαν πέρυσι λόγω αναβολής θα είναι μικρότερες από τις όποιες αποζημιώσεις για μία ακύρωση φέτος.

 

Οι ασφαλιστές των Lloyd’s συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που δραστηριοποιούνται στην αγορά ακύρωσης εκδηλώσεων, μαζί με διεθνείς ασφαλιστές και παγκόσμιους αντασφαλιστές όπως η Munich Re και η Swiss Re.

 

Όσο αφορά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, πηγές αναφέρουν στο Reuters ότι η έκθεση της Munich Re κυμαίνεται στα 500 εκατ. δολάρια (η Munich Re αρνήθηκε να σχολιάσει). Η έκθεση της Swiss Re κυμαίνεται στα 250 εκατ. δολάρια, δήλωσε πέρυσι ο αναπληρωτής οικονομικός διευθυντής της εταιρίας, John Dacey.

 

Η Allianz υπέγραψε οκταετή συμφωνία με την ΔΟΕ, η οποία τέθηκε σε ισχύ νωρίτερα αυτό το μήνα, καλύπτοντας τους χειμερινούς και θερινούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων των θερινών αγώνων στο Παρίσι το 2024 και του Λος Άντζελες το 2028.

 

Σύμφωνα με μεσίτες, οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι πιθανότατα να καλυφθούν για αναβολή ή ακύρωση λόγω μολυσματικών ασθενειών.

 

 

 

Πηγή: Reuters – Nextdeal.gr

Related posts

Πέντε παραβάσεις για τις μάσκες

Κώστας Γεωργιάδης

Η ακτινογραφία της 17ης αγωνιστικής της FL

Κώστας Γεωργιάδης

Ολοκληρώνονται οι πανελλαδικές για τους μαθητές

Κώστας Γεωργιάδης