14.4 C
Ιωάννινα
9 Δεκεμβρίου 2022
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Από την όχθη της λίμνης «κουπί» για την Ολυμπιάδα

TSILISKAITZALLASΑν κάτι χαρακτηρίζει τον Γιάννη Τσίλη και τον Γιώργο Τζιάλλα είναι οι χαμηλοί τόνοι, η μετριοφροσύνη, η επιλογή τους να μιλούν με τις επιδόσεις τους… Άλλωστε αυτό χαρακτηρίζει τους μεγάλους αθλητές.

Και οι δυο τους είναι από τους πιο σπουδαίους αθλητές όχι των Ιωαννίνων αλλά της Ελλάδας.

Αποδεικνύεται άλλωστε από τις επιτυχίες τους, από την διάρκεια..

Το Epiruspost.gr και η Βάσω Σκουλίκα, τους συνάντησε να «τραβάνε κουπί» στην Παμβώτιδα σε μία ολιγοήμερη παραμονή τους στην πόλη, αφού εντός των ημερών ξεκινά το σκληρό πρόγραμμα της προετοιμασίας και μαζί το όνειρο για τους Ολυμπιακούς του Ρίο..

Το όνειρο βέβαια υπήρχε από την ώρα που έπεσε η αυλαία στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου. Εκεί όπου κατέκτησαν την τέταρτη θέση και επέστρεψαν με την γλυκόπικρη γεύση, ότι ναι μεν κέρδισαν τον τίτλο του Ολυμπιονίκη, αλλά όχι όμως και ένα μετάλλιο.

Τα χρόνια που ακολούθησαν δεν ήταν εύκολα για αυτούς.. Μάλιστα έφτασαν ένα βήμα πριν την οριστική εγκατάλειψη της κωπηλασίας και του πρωταθλητισμού, καθώς ανέκυψαν ζητήματα επιβίωσης και επαγγελματικής αποκατάστασης. Η οικονομική κρίση έβαλε μαχαίρι σε όλα τα προνόμια των ολυμπιονικών και μαζί επέφερε ένα μεγάλο πλήγμα στον ελληνικό αθλητισμό.

«Μετά το Λονδίνο είχαμε αποφασίσει να σταματήσουμε.. Αλλάξαμε όμως γνώμη, γιατί έχουμε απωθημένο ένα ολυμπιακό μετάλλιο. Βέβαια υπάρχουν και παράπονα και πίκρα. Περιμέναμε άλλη αντιμετώπιση, περισσότερη στήριξη. Άλλωστε πολλοί τότε, και πριν την επιτυχία, μας είχαν υποσχεθεί πολλά. Όμως δεν μένουμε σε αυτά. Δεν μας πτοούν.. Δεν το κάνουμε άλλωστε για την δημοσιότητα.. Το κάνουμε για τον εαυτό μας, για τον κόσμο, με αγάπη και μεράκι», λέει ο Γιάννης Τσίλης.

Τα τέσσερα χρόνια που μεσολάβησαν δεν ήταν εύκολα για το δίδυμο των Ολυμπιονικών. «Ήταν χρόνια δύσκολα. Το 2013 αναγκαστήκαμε να σταματήσουμε. Κούραση, υποχρεώσεις… Το 2014 επιστρέψαμε και ήταν για μας χρονιά επανένταξης. Τα καταφέραμε.. Πήγαμε στο πανευρωπαικό, στο παγκόσμιο και τώρα είμαστε να συζητούμε για το Ρίο..», συμπληρώνει ο Γιώργος Τζιάλλας.

Συζητούμε λοιπόν για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.. Και οι δυο τους είναι πιο ώριμοι, πιο έμπειροι.. Και πολύ νέοι!

«.. Το Λονδίνο ήταν μία μεγάλη επιτυχία. Ήταν η πρώτη μας Ολυμπιάδα. Τώρα ξέρουμε τις δυσκολίες, ξέρουμε τι θα αντιμετωπίσουμε. Πηγαίνουμε με διαφορετική νοοτροπία, με άλλη φιλοσοφία…

Έχουμε τρέλα, πείσμα και κάτω από αντίξοες συνθήκες με υψηλές απαιτήσεις, δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Κατακτήσαμε υψηλούς στόχους. Το αγαπάμε, το γουστάρουμε αυτό που κάνουμε. Είμαι από 13 χρονών στη λίμνη και μετά το Ρίο, δεν περνά από το μυαλό μου ότι θα σταματήσω… Εδώ θα κάνουμε προπονησούλες με τον Γιάννη.. Στη λίμνη και στον Όμιλο που θα μας ανέδειξαν, γιατί εμείς πήγαμε φτιαγμένοι στην εθνική ομάδα», αναφέρει ο Γιώργος Τζιάλλας.

Και ο Γιάννης: «Το δύσκολο κομμάτι έχει περάσει.. Βγήκε ο μεγάλος όγκος δουλειάς. Είναι χρονιά δύσκολη όπου όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Για τον λόγο αυτό πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι μέχρι το τέλος».

Άμεσα η Εθνική της κωπηλασίας θα συγκεντρωθεί στο Σχινιά. Θα ακολουθήσει ένας μήνας προετοιμασίας και αμέσως το Πανευρωπαικό Πρωτάθλημα. Μετά θα επιστρέψει και πάλι στο Σχινιά και στη συνέχεια θα δώσει το παρόν στο Παγκόσμιο. Με την επιστροφή θα ξεκινήσει την προετοιμασία στην Καστοριά για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.. Μέχρι τις 18 Ιουλίου, οπότε θα ξεκινήσει για την μεγάλη καλοκαιρινή περιπέτεια.

Θα μπορούσε η προετοιμασία της εθνικής να γίνει στα Γιάννινα.. Φυσικά ναι. Όμως, η μεγάλη ευκαιρία της κωπηλασίας για την Ηπειρωτική πρωτεύουσα φαίνεται ότι έχει χαθεί οριστικά!

«Η λίμνη στα Γιάννινα είναι μοναδική και από τα ιδανικότερα μέρη για κωπηλασία. Έχουμε κωπηλατήσει σε πολλά μέρη του κόσμου. Σε λίμνες, ποτάμια, κωπηλατοδρόμια.. Μπορώ να πω ότι η λίμνη μας δεν υστερεί σε τίποτα. Αν ερχόταν εδώ η εθνική για προετοιμασία θα ήταν πολύ σημαντικό και για μας.. Και για λόγους προπονητικούς αλλά και ψυχολογικούς», τονίζει ο Γιάννης Τσίλης.

«Έχουμε προτείνει πολλές φορές στην εθνική για γίνει η προετοιμασία στη λίμνη μας. Οι συνθήκες βοηθούν πολύ περισσότερο από ότι σε ένα κωπηλατοδρόμιο. Αυτό θα ήταν ένα πλεονέκτημα και για μας, αλλά δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές», συμπληρώνει ο Γιώργος Τζιάλλας..

Στη λίμνη λοιπόν… Εκεί όπου για πρώτη φορά τράβηξαν κουπί, εκεί όπου γεννήθηκαν τα πρώτα μεγάλα όνειρα.. Εκεί όπου ξεκίνησε ο δικός τους θρίαμβος..

Από την όχθη της Παμβώτιδας και πριν μπουν στη βάρκα… Μια ανάσα από την Ολυμπιάδα του καλοκαιριού..

«Πιστεύω να είμαστε καλά και να μπούμε στην βάρκα μας. Θα δώσουμε έναν σημαντικό αγώνα στο πανευρωπαικό.. Πηγαίνουμε για ένατη φορά. Έχουμε οκτώ μετάλλια από τους προηγούμενους. Θέλουμε να κλείσουμε με ένα ακόμη για να πάμε με διαφορετική ψυχολογία…

Η Ολυμπιακή χρονιά είναι απρόβλεπτη.. Δεν ξέρει κανένας τι μπορεί να γίνει. Πάμε με χαμηλούς τόνους, πάμε να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό μας και ότι γίνει.. Θέλουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά και θα φύγουμε με ψηλά το κεφάλι…» λέει ο Γιώργος Τζιάλλας.

«Θα πάμε 15 μέρες νωρίτερα. Θα έχουμε τον χρόνο για εξοικείωση… Άγχος έχουμε. Κρατάμε μικρό καλάθι γιατί και οι αντίπαλοί μας προετοιμάζονται.. Δεν λέμε τίποτα… Πολλά μπορεί να πιστεύουμε αλλά προτιμούμε να τα δείχνουμε την ώρα του αγώνα…» κλείνει ο Γιάννης Τσίλης.

Κατέβασαν την βάρκα στη λίμνη.. Κωπηλατούν και σε λίγο χάνονται στο βάθος… Στο Ρίο πηγαίνουν με τις ευχές όλων μας… Αλλά είναι σίγουρο ότι τίποτα δεν τελειώνει εκεί.. Είναι άλλωστε γεννημένοι πρωταθλητές.. Και οι δικοί μας Ολυμπιονίκες!

 

Related posts

Ο Καρίμ Φεγκρούς στο Sportsioannina.gr

Κώστας Γεωργιάδης

Κώστας Μενδρινός: ” Η τρίχα έγινε… τριχιά

Κώστας Γεωργιάδης

“Δουλεύουμε καθημερινά και στο τέλος θα είμαστε κερδισμένοι”

Κώστας Γεωργιάδης