29.9 C
Ιωάννινα
21 Ιουνίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βρετανία: Εκτός πράσινης λίστας οι ελληνικοί προορισμοί

Καμία προσθήκη δεν έκανε εν τέλει η βρετανική κυβέρνηση στην πρώτη επικαιροποίηση της πράσινης ταξιδιωτικής λίστας, διαψεύδοντας τις προσδοκίες αναλυτών και παραγόντων του τουρισμού για αναβάθμιση της Μάλτας, ορισμένων ελληνικών και ισπανικών νησιών ή ακόμα και της Κύπρου.

Αντιθέτως, η Πορτογαλία, ο μοναδικός δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην Ευρώπη που είχε υπαχθεί από την αρχή στην πράσινη λίστα υποβιβάζεται στην πορτοκαλί, υποβάθμιση που θα ισχύσει από τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι Βρετανοί τουρίστες που επιστρέφουν από «πορτοκαλί» χώρες έχουν υποχρέωση δεκαήμερης καραντίνας κατ’ οίκον, πέρα από τα διαγνωστικά τεστ, μια υποχρέωση που δεν ισχύει για τις αφίξεις από τις «πράσινες» χώρες.

Ο Υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς που έκανε τις ανακοινώσεις είπε ότι προτεραιότητα είναι η εγχώρια πλήρης άρση των περιορισμών κατά της πανδημίας στις 21 Ιουνίου και ότι η κυβέρνηση «απλά δε θέλει να πάρει το ρίσκο». Πρόσθεσε ότι η προσέγγιση της κυβέρνησης δίνει έμφαση στην ασφάλεια και επικαλέστηκε το αυξημένο ποσοστό θετικότητας στην Πορτογαλία και τις ανησυχίες για μια νέα μετάλλαξη της ινδικής παραλλαγής που εντοπίστηκε αρχικά στο Νεπάλ.

«Καταλαβαίνω ότι είμαστε όλοι απεγνωσμένοι να επιστρέψει ο κόσμος στο κανονικό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από το εγχώριο ξεκλείδωμα», συμπλήρωσε ο κ. Σαπς.

Η αντίδραση παραγόντων της ταξιδιωτικής βιομηχανίας στη Βρετανία και διεθνώς ήταν άμεση και επικριτική. Η αντιπρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού Βιρτζίνια Μεσίνα έκανε λόγο για «τεράστια απογοήτευση», ενώ ο διευθυντής της ταξιδιωτικής συμβουλευτικής εταιρείας PC Agency Πολ Τσαρλς σχολίασε ότι πρόκειται για «φρικτή απόφαση».

Η βρετανική αεροπορική εταιρεία EasyJet χαρακτήρισε «τεράστιο πλήγμα» την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης να αφαιρέσει την Πορτογαλία από τη λίστα των «πράσινων χωρών», για τις οποίες δεν απαιτείται οι ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα κατά την επιστροφή τους. Η εταιρεία τόνισε ότι η κυβέρνηση με τους χειρισμούς καθιστά αδύνατο για τους αερομεταφορείς να σχεδιάζουν τα δρομολόγιά τους.

Η EasyJet ανέφερε ότι ενημερώθηκε προφορικά σήμερα από το υπουργείο Μεταφορών για αυτήν την απόφαση. Διαπίστωσε επίσης ότι δεν θα προστεθούν άλλες χώρες στην «πράσινη» λίστα, κάτι όπως υπογράμμισε «είναι παράλογο», δεδομένου ότι σε όλη την Ευρώπη μειώνονται τα κρούσματα της Covid-19.

«Η απόφαση αυτή ουσιαστικά αποκόπτει το Ηνωμένο Βασίλειο από τον υπόλοιπο κόσμο», υπογράμμισε στην ανακοίνωση που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Θα υπάρξουν επίσης επτά προσθήκες στην κόκκινη λίστα, χώρες όπως η Αίγυπτος, η Σρι Λάνκα, η Κόστα Ρίκα, το Μπαχρέιν, το Σουδάν, το Τρίνινταντ και Τομπάγκο και το Αφγανιστάν.

Μικρό προς στιγμή το κόστος για την Ήπειρο

Μικρό είναι το κόστος για τον τουριστικό κλάδο της Ηπείρου από την απόφαση της Μεγάλης Βρετανίας να μην αναθεωρήσει την λίστα με τους πράσινους προορισμούς για τους κατοίκους της χώρας της.

Κι αυτό γιατί τα δύο μεγάλα γραφεία που φέρνουν τουρίστες από την Μεγάλη Βρετανία στα παράλια της Ηπείρου έχουν προγραμματίζει τα ταξίδια προς το τέλος Ιουνίου.

«Η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει τρομακτικά τον σχεδιασμό που είχε κάνει ο τουριστικός κλάδος της περιοχής» ανέφερε στο Epiruspost ο αντιπεριφερειάρχης Στράτος Ιωάννου για να συμπληρώσει ότι θα ήταν ευχάριστη μία διαφορετική απόφαση των Βρετανικών αρχών.

Οι κρατήσεις στην Ήπειρο είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με πέρυσι αλλά υπολείπονται κατά πολύ αυτών του 2019.

Ελπίδα όλων να βελτιωθούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας κάτι που θα επιτρέψει το άνοιγμα της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και άλλων χωρών..

 

epiruspost.gr

Related posts

Τέσσερα νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Κώστας Γεωργιάδης

209 νέα κρούσματα και 17 νέοι θάνατοι

Κώστας Γεωργιάδης

Συντριβή αεροσκάφους… Γιαννιώτης ο συνεπιβάτης..

Κώστας Γεωργιάδης