4.9 C
Ιωάννινα
29 Ιανουαρίου 2022
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

«Δεν έπρεπε να δείξω τόση καλή διάθεση στις εκλογές της ΕΠΟ»

avgenakis

Μηνύματα σε πολλούς αποδέκτες χωρίς να εξαιρέσει ΦΙΦΑ και OYEΦA έστειλε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης μέσω της αποκλειστικής συνέντευξης που έδωσε στον Χρήστο Παπαθεοφάνους και στο new-economy.gr.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν απέναντι στους ισόβιους παράγοντες αθλητικών ομοσπονδιών και σε στελέχη τις ΕΠΟ.

Άφησε αιχμές για προκάτοχούς του στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, μερίδα δημοσιογράφων και την αδιαφορία που βίωσε για χρόνια σε αθλητικές υποδομές η Κρήτη.

Αποκάλυψε τις απειλές που δέχθηκε ο ξένος αρχιδιαιτητής (Κλάτενμπεργκ) και το κοινό τους σχέδιο για την ελληνική διαιτησία.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είπε για τις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών και το αν θεωρεί ότι βγήκε χαμένος, το λάθος του στις εκλογές της ΕΠΟ, τις υπερβολές στο θέμα του «μητρώου» των αθλητικών σωματείων, τον Γιώργο Βασιλάκοπουλο (πρώην Πρόεδρος Ε.Ο.Κ.), τους στημένους αγώνες, τα χρέη συλλόγων σε ποδοσφαιριστές, τις μυστικές μετρήσεις που κάνει, την κληρονομιά που θέλει να αφήσει στον ελληνικό αθλητισμό, το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, τον κορονοϊό, τις προσπάθειές του να σωθούν… οι Παράκτιοι Μεσογειακοί Αγώνες που διεξήχθησαν στην Πάτρα το 2019 και να βγει η Ελλάδα από την επιτροπεία στο ντόπινγκ, καθώς και την αντιμετώπιση που έχει η χώρα μας από τους ξένους στον αθλητικό τομέα.

Ακόμη γνωστοποίησε τις προθέσεις του για Πανεπιστημιακό – Σχολικό αθλητισμό και την προώθηση του αθλητισμού στις άγονες γραμμές.

Δεν παρέλειψε να δείξει για μια ακόμη φορά την αδυναμία του στο μηχανοκίνητο αθλητισμό, μιας και επί των ημερών του το «Ράλι Ακρόπολις» ξαναέγινε Παγκόσμιος αγώνας.

Αναλυτικά:

Για τον κορονοϊό:

«Το πρώτο lockdown είχε την ομορφιά του. Τα πάντα ήρεμα. Χρόνος ατελείωτος να δουλεύεις απερίσπαστος στις ανάγκες του Υπουργείου δίχως συναντήσεις επισκέψεις και ταξίδια. Είχες περισσότερο χρόνο διαθέσιμο να ξεφυλλίσεις παλιά άλμπουμ, να δεις ταινίες, να μιλήσεις με παλιούς φίλους. Είχε την ομορφιά της, αλλά και τις δυσκολίες της γιατί πάγωσε… η αγορά, σταμάτησε να λειτουργεί ένα ολόκληρο κράτος. Παρόλα αυτά θεωρώ ότι η διαχείριση που έγινε και συνεχίζει να γίνεται από τον Πρωθυπουργό, την Επιτροπή λοιμωξιολόγων, το σύνολο της ελληνικής κυβέρνησης, την αθλητική οικογένεια είναι εξαιρετική υπεύθυνη και πολύ αποτελεσματική.»

Την ανάμνηση που του έμεινε περισσότερο ως από την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας το 1987 από τον ΟΦΗ:

«Η αγάπη του κόσμου και των ποδοσφαιριστών στον Ολλανδό προπονητή (Γκέραρντ). Προσφάτως η ΠΑΕ ΟΦΗ έκανε μια καταπληκτική ενέργεια προβάλλοντας ένα καταπληκτικό ντοκιμαντέρ για εκείνη την επιτυχία. Εικόνες μοναδικές και ανεπανάληπτες που μας γύρισαν χρόνια πίσω.»

 

Για το αν το Υφυπουργείο Αθλητισμού ήταν η δεύτερη επιλογή του όπως λέει το παρασκήνιο:

«Ήταν μια τιμητική πρόταση που μου έκανε ο Πρωθυπουργός την οποία δέχτηκα και αγκάλιασα. Έχω εργαστεί πάρα πολύ, έχω δεθεί με το Υπουργείο, τα στελέχη του και την αθλητική οικογένεια. Παρά τις διαφωνίες, τις εντάσεις και τα προβλήματα έχει δημιουργηθεί μια πολύ ωραία σχέση και κυρίως απολαμβάνουν όλοι το αποτέλεσμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν ήρθαμε να υπηρετήσουμε τους λίγους που βρίσκονται στις διοικήσεις για 30, 40 ή 50 χρόνια, ούτε αυτούς που νομίζουν ότι με μια ανακοίνωση μπορούν να κατευθύνουν την πολιτική μιας κυβέρνησης στα θέματα του αθλητισμού.»

Η απάντηση που δίνει σε όσους έκαναν λόγο για ήττα του Αυγενάκη στις εκλογές των αθλητικών ομοσπονδιών:

« Απαντώ σε όλους αυτούς ότι κέρδισε ο αθλητισμός και είδαμε για πρώτη φορά αθλητές να είναι εκπρόσωποι στις διοικήσεις των ομοσπονδιών. Είδαμε να ψηφίζουν τα ενεργά και νόμιμα σωματεία.»

 

Το λάθος που έκανε στις εκλογές της Ε.Π.Ο.:

«Δεν έπρεπε να δείξω καλή διάθεση κάνοντας ένα βήμα πίσω με συνέπεια να μην εφαρμοστεί ο τρόπος εκλογών όπως στα άλλα αθλήματα. Κάποιοι το παράφρασαν ή δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους να βοηθήσουν για να πάει το ελληνικό ποδόσφαιρο μπροστά. Δεν ξέρω πόσες φορές με είχαν ανασχηματίσει διάφορα Μ.Μ.Ε που κατευθύνονται από συγκεκριμένες διοικήσεις ομάδων. Τελικά κουμάντο στη χώρα και στην κυβέρνηση κάνει ο Πρωθυπουργός και όχι τα Μ.Μ.Ε.»

 

Η ευθύνη που πρέπει να πάρουν οι ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ για το ελληνικό ποδόσφαιρο:

«Η ολιστική μελέτη θα εφαρμοστεί είτε αρέσει είτε δεν αρέσει σε κάποιους. Αν δεν θέλουν η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ να το πουν δημόσια διότι υπέγραψαν και έχουν μέρος της ευθύνης. Για λογαριασμό της Πολιτείας υπέγραψε ο Πρωθυπουργός της χώρας ο οποίος σέβεται και τιμά την υπογραφή του.»

 

Για τους ξένους διαιτητές στους κρίσιμους αγώνες της Σούπερ Λίγκας:

«Είναι υποτιμητικό για την ελληνική διαιτησία να διευθύνουν αγώνες της κορυφαίας κατηγορίας ξένοι διαιτητές. Με τον κύριο Κλάτενμπεργκ (αρχιδιαιτητής) ο οποίος δεν είναι οπαδός του να υπάρχουν μονάχα ξένοι διαιτητές, έχουμε στόχο να δημιουργηθεί φυτώριο επαγγελματιών Ελλήνων διαιτητών για να μπορούν σιγά σιγά να πάρουν τη σκυτάλη. Δεν είναι άχρηστοι όλοι οι Έλληνες διαιτητές. Έχουμε ικανότατους διαιτητές που μέσα σε όλο αυτό το ομιχλώδες τοπίο που έχει δημιουργηθεί είτε υποτιμάται η ικανότητά τους και ο ρόλος τους, είτε φοβούνται.

Ο κύριος Κλάτενμπεργκ μου εμπιστεύτηκε σε προσωπικό επίπεδο ότι δέχεται απειλητικά μηνύματα για τη ζωή του.»

Η γνώμη του για το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ:

«Το αυτοδιοίκητο έχει παρεξηγηθεί. Δεν είναι καπετανάτο ούτε ανεξάρτητο κρατίδιο μέσα στην Ελλάδα. Έκανε μια κίνηση ο Πρωθυπουργός που τον τιμά, να δώσει μια ευκαιρία στο ελληνικό ποδόσφαιρο να πάει μπροστά υπογράφοντας κοινό πλαίσιο συνεργασίας με ΦΙΦΑ και ΟΥΕΦΑ. Κάποιοι δεν το υπηρετούν. Προσπαθούν να κοροϊδέψουν. Εδώ και 4 μήνες δεν έχουν περάσει οι βελτιώσεις που προβλέπονται στο καταστατικό της Ε.Π.Ο. Κάποιοι προσπαθούν να μας δουλέψουν. Δεν δουλευόμαστε. Ξέρουμε πολύ καλά την κατάσταση.»

Για τον Γιώργο Βασιλακόπουλο (πρώην Πρόεδρος Ε.Ο.Κ.):

«Οι σχέσεις μας με το μπάσκετ ήταν στην αρχή πολύ έντονες λόγω Βασιλακόπουλου. Με το νέο Πρόεδρο της Ομοσπονδίας και το Γενικό Γραμματέα της ΦΙΜΠΑ συναντηθήκαμε πρόσφατα και συζητήσαμε για τις προοπτικές και τις δυνατότητες εξέλιξης του αθλήματος»

Για τις μυστικές μετρήσεις που κάνει:

«Με έρευνες που κάνουμε για να παρακολουθούμε την πορεία του έργου μας τις οποίες δεν έχουμε δημοσιοποιήσει γιατί δεν μας ενδιαφέρει να επιβεβαιώνουμε τη δουλειά μας μέσω των μετρήσεων. Το επιβεβαιώνει η κοινωνία και η αθλητική οικογένεια. Είχε ανάγκη από μεταρρυθμίσεις. Όπου περπατήσω λένε καλά λόγια για το μητρώο των αθλητικών σωματείων παρότι στην αρχή υπήρξαν αντιδράσεις.»

Για το μητρώο των αθλητικών σωματείων:

«Βεβαίως από την πλευρά μας υπήρξαν υπερβολές στη πρώτη διαδικασία σε ότι αφορά τις απαιτήσεις που είχαμε. Επιβραβεύεται και οικονομικά ο καλύτερος και ο πιο εναρμονισμένος με τους κανονισμούς της Διεθνούς Ομοσπονδίας του αθλήματος που υπηρετεί, πράγματα που θεωρούσαμε αυτονόητα και δεν γινόντουσαν γιατί κάποιοι δεν ήθελαν να σπάσουν αυγά, τους απέτρεπε το πολιτικό κόστος που πιθανότατα να έβλεπαν ή πιθανώς είχαν βολευτεί με τους ισόβιους διοικούντες των ομοσπονδιών.»

Για το ότι επί των ημερών του το «Ράλι Ακρόπολις» ξαναέγινε Παγκόσμιος αγώνας:

«Έχω αδυναμία στον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι απούσα από μεγάλες διοργανώσεις. Με ενόχλησε αυτό. Εισέπραξα απαξίωση και προσβολή όταν προσπάθησα να συνεργαστώ με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Αυτοκινήτου. Ήρθε όμως το πλήρωμα του χρόνου και η χώρα μας αναγνωρίστηκε για τη συνέπειά της και για την άριστη διοργάνωση που διεξήχθη σε πολλά μέρη τον περασμένο Σεπτέμβριο. Μας έφερε έσοδα 35 εκ. ευρώ. Κόστισε 3 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 2,1 προήλθαν από χορηγίες.»

Για τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας (2019) και το κόστος τους:

«Τους σώσαμε στο παρά πέντε. Ακόμα και οι τοπικοί παράγοντες δεν πίστευαν ότι θα πραγματοποιηθούν εκεί. Έπαιξε ρόλο στο να αναλάβουμε τους Μεσογειακούς Παράκτιους Αγώνες του 2023 στο Ηράκλειο. Λογαριασμό θα πάρουμε. Μην ανησυχείτε.»

Για το αν η Ελλάδα έχει την οικονομική δυνατότητα να αναλάβει μεγάλες διοργανώσεις:

«Βεβαίως και έχει όταν κάνεις σωστή διαχείριση και καλό συνδυασμό με τον ιδιωτικό τομέα. Εμείς δεν φοβόμαστε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα.»

Για την καταγγελία που έκανε στις 29-6-2020 στη βουλή ότι κάποιοι σύμβουλοι της ΕΠΟ τορπιλίζουν την υποψηφιότητα του τελικού του Γιουρόπα Λιγκ για το 2022 ή το 2023 στο Παγκρήτιο Στάδιο;

«Είχαμε φτάσει στο τελικό στάδιο με φάκελο που είχε δουλευτεί από στελέχη του Υπουργείου και τοπικά στελέχη του Ηρακλείου με μηδέν κόστος. Το λέω γιατί κάποιοι είχαν μείνει σε άλλες εποχές, με άλλους υπουργούς και έλεγαν ότι θέλουμε να φάμε λεφτά. Όταν φτάσαμε στο τελευταίο στάδιο που ήταν να επιλέξει η ΟΥΕΦΑ Ηράκλειο ή Τίρανα, κάποια μέλη της διοίκησης της Ε.Π.Ο. καθοδηγούμενα και χωρίς προσωπικότητα πήραν την απόφαση να αποσύρουν την υποψηφιότητα, χαρίζοντας τη διοργάνωση στην Αλβανία. Είναι ντροπή. Φοβήθηκαν μήπως το πιστωθούν η Κυβέρνηση και ο Αυγενάκης;»

Για τη διεκδίκηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου 2030 μαζί με Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία:

«Είχε ενδιαφέρον, αλλά δεν προχώρησε διότι δεν υπήρξε παραπέρα πρωτοβουλία από τις άλλες χώρες που ήταν διεκδικήτριες.»

Για το ενδεχόμενο να πουν ότι ενίσχυσε υπερβολικά τον αθλητισμό της Κρήτης:

«Δεν με απασχολεί αυτού του είδους η κριτική. Επιδιώκουμε να καλύψουμε κενά πολλών ετών. Για 17 χρόνια (πλην την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων) υπήρχε αδιαφορία στις αθλητικές υποδομές από τους διοικούντες για την Κρήτη. Να με κρίνουν για το αποτέλεσμά μου και όχι για τις προθέσεις μου»

 

Την κληρονομιά που θέλει να αφήσει στον ελληνικό αθλητισμό:

«Ένα καλό όνομα και να γίνει πράξη η αγάπη μου να υπάρξει ανανέωση, αναγέννηση και μεταρρύθμιση στον αθλητισμό».

Το ντόπινγκ

«Από την επιτροπεία που ήμασταν καταφέραμε να γίνουμε παράδειγμα προς μίμηση μέσα σε 1.5 χρόνο. Η Ελλάδα καθάρισε.»

Το χειρισμό της Πολιτείας στο θέμα των στημένων αγώνων του ελληνικού ποδοσφαίρου:

«Γάγγραινα του αθλητισμού. Δεν το έχει χειριστεί σωστά. Μάλιστα τη Σύμβαση Macolin οι προηγούμενοι Υπουργοί την είχαν για 5 χρόνια στα συρτάρια τους γιατί φοβήθηκαν να σπάσουν αυγά και να συγκρουστούν με όλους τους μηχανισμούς των στημένων αγώνων. Εμείς φτιάξαμε την Εθνική Πλατφόρμα Αθλητικής Ακεραιότητας (Ε.Π.ΑΘΛ.Α.). Όσοι νομίζουν ότι χειραγωγημένοι αγώνες υπάρχουν μόνο στην πρώτη κατηγορία επαγγελματικού ποδοσφαίρου είναι βαθιά γελασμένοι. Υπάρχουν και σε μαθητικούς αγώνες για να πάρουν μόρια, σε ερασιτεχνικούς και σε άλλα αγωνίσματα. Είμαστε μια από τις 3 χώρες που έχει δώσει βάρος σε αυτό το καυτό… θέμα. Το λένε εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών.

Για τις επιθέσεις που δέχτηκε από δημοσιογράφους:

«Κάνω διαχωρισμό. Από τη μία υπάρχει ο δημοσιογράφος που κρίνει, κρατάει στοιχεία και ημερομηνίες, ενώ από την άλλη ο δημοσιογράφος που εκτελεί εντολές γιατί θέλει να ικανοποιήσει το αφεντικό του. Αυτός χάνει, όχι εγώ.»

Με το θέμα του ΠΑΟΚ και της Ξάνθης που ξέσπασε το 2020:

«Προσπάθησαν να χτυπήσουν την κυβέρνηση και τον Μητσοτάκη. Καλοδεχούμενη η κριτική. Κανένα πρόβλημα. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται.

Έχω τη συνείδησή μου καθαρή και ήρεμη.»

Για τον Ηρακλή:

«Βοηθήθηκε τα μέγιστα από την ελληνική κυβέρνηση και έχει συνέχεια αυτή η προσπάθεια.»

Για τα χρέη συλλόγων σε ποδοσφαιριστές:

«Περάσαμε διατάξεις που ωφελούν τους ερασιτέχνες αθλητές. Τα λεφτά που θα πάρουν τα σωματεία από το στοίχημα θα πάνε σε υποδομές και ανάπτυξη. Δεν μπορεί να καλύψει τα χρέη προς τους ποδοσφαιριστές διότι θα χάσει το νόημά του.»

Για Πανεπιστημιακό – Σχολικό αθλητισμό:

«Είμαστε φανατικά υπέρ. Είναι στα χέρια της Υπουργού Παιδείας, αλλά δεν έχουμε καταφέρει να την πείσουμε να το θέσει ως προτεραιότητα παρότι την ενδιαφέρει.»

Για τον αθλητισμό στις άγονες γραμμές:

«Με απλή και γρήγορη οικονομική διαδικασία αδειοδότησης, πετύχαμε τη δημιουργία κλειστών εγκαταστάσεων – προπονητηρίων μέσω της λεγόμενης φούσκας δηλ. προσωρινής εγκατάστασης ώστε ένα ανοικτό γηπεδάκι μπάσκετ να γίνει ταυτόχρονα κλειστό προπονητήριο.

Το 2022 θα είναι έτος εκλογών;

«Εκ των πραγμάτων σε προεκλογική περίοδο θα μπούμε. Εκτίμηση όλων και δέσμευση του Πρωθυπουργού να πάμε μέχρι τέλους. Εμείς εδώ θα είμαστε να δουλεύουμε μέχρι την ώρα που θα προκηρύξει εκλογές.»

Related posts

“Ο Γύρος Ελλάδας θα δώσει τεράστια ώθηση στο ποδήλατο”

Κώστας Γεωργιάδης

Ραφαήλ Ντότης: «Τα όνειρα μου δεν έχουν σταματήσει για το ποδόσφαιρο»

Κώστας Γεωργιάδης

Απόστολος Αγγέλης: «Ξεκίνησα την σεζόν με πολλά προβλήματα, όμως θα κυνηγήσω το καλύτερο δυνατό στο “Πεκίνο 2022”»

Κώστας Γεωργιάδης