4.9 C
Ιωάννινα
30 Νοεμβρίου 2021
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Δημήτρης Μπακοχρήστος «Ξεχωριστή η Παραολυμπιάδα του Τόκιο-Ψάχνομαι και για δεύτερο άθλημα»

Έχει περάσει αρκετές δυσκολίες, όσον αφορά κάποιους τραυματισμούς. Δε σταμάτησε όμως ποτέ να πιστεύει στον εαυτό του και στη συνεργασία με τους προπονητές του o χάλκινος Παραολυμπιονίκης.

Ειδικά με τον Χρήστο Τριφύλλη, που ήταν και ο πρώτος άνθρωπος, ο οποίος του άνοιξε την πόρτα για να ενταχθεί στην άρση βαρών.

Αρχικά ήταν οι Παραολυμπιακοί αγώνες του Ρίο το 2016, για να ακολουθήσουν οι πρόσφατοι του Τόκιο και τα δύο συνεχόμενα χάλκινα μετάλλια αντίστοιχα, για τον αθλητή του Άκμων ΑμεΑ Ιωαννίνων, Δημήτρη Μπακοχρήστο.

Ο 38χρονος αθλητής μιλά στο Sports-Action και τον Πέτρο Σιούλη, για την ξεχωριστή εμπειρία του Τόκιο, την πρώτη του γνωριμία με την άρση βαρών και το στόχο που τέθηκε με την ενασχόλησή του, ενώ κάνει λόγο και για την αδιαφορία της πολιτείας, όσον αφορά τους διορισμούς των αθλητών.

Κλείνοντας μας αποκαλύπτει και το νέο άθλημα που του έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον, εξετάζοντας παράλληλα πολύ σοβαρά και την ενασχόλησή του με αυτό.

 

Μίλησέ μας για σένα, ώστε να σε γνωρίσει ο κόσμος που δε σε ξέρει.

«Είμαι 38 χρονών και κατάγομαι από το Μοναστηράκι Βόνιτσας. Έτυχε να ασχοληθώ με την Άρση Βαρών, γνωρίζοντας τον Χρήστο Τριφύλλη που έχει τον σύλλογο Ιωαννίνων, Άκμων, όταν ήρθε στην περιοχή μου για να αναζητήσει νέα παιδιά. Συζητήσαμε και μου πρότεινε να ασχοληθώ με τα διαθέσιμα αθλήματα του συλλόγου για την κατηγορία ΑμεΑ. Αμέσως μπήκα στη διαδικασία για να ξεκινήσουμε από τα πανελλήνια πρωταθλήματα και ύστερα να πάμε στη Εθνική Ομάδα, για να συμμετάσχουμε σε Πανευρωπαϊκό-Παγκόσμιο. Φυσικά ο μεγάλος μας πόθος ήταν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες. Από την αρχή έβαλα στόχο την Παραολουμπιάδα και τα κατάφερα».

 

Φτάνουμε στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο για το 2ο συνεχόμενο χάλκινο, μετά από εκείνο του Ρίο. Για πολλούς συναθλητές σου είναι ένα όνειρο. Εσύ το πραγματοποίησες.

«Η Ολυμπιάδα του Τόκιο μου χάρισε ξεχωριστά συναισθήματα. Από τη στιγμή που εξασφάλισα τη συμμετοχή μου για δεύτερη συνεχόμενη φορά σε Παραολυμπιακούς, στόχος μου ήταν το βάθρο, ανεξαρτήτως χρώματος του μεταλλίου».

Πώς «κύλισε» το βράδυ πριν από τον αγώνα σου;

«Σε αυτή τη φάση είμαι πολύ συγκεντρωμένος. Βέβαια υπάρχει και το άγχος, για το πως θα πάει ο αγώνας, μέχρι την ώρα που θα ανέβω στο πλατό. Από κείνη τη στιγμή, δεν υπάρχει κανείς γύρω μου».

 

Κατά τη διάρκεια του αγώνα, τρεις αθλητές κυνηγάτε δύο μετάλλια και χάνεις το ασημένιο στην ισοβαθμία, λόγω σωματικού βάρους.

«Αυτά συμβαίνουν στους αγώνες. Θεωρώ πως αν είχα εξασφαλίσει από τη δεύτερη προσπάθεια το χάλκινο μετάλλιο, τότε η τρίτη θα μου έφερνε το ασημένιο 100%, γιατί ήμουν τότε στα καλύτερά μου, ύστερα από δύο έγκυρες προσπάθειες. Μετά τον αγώνα σταμάτησα να το σκέφτομαι, διότι ο αρχικός μου στόχος ήταν το βάθρο. Σίγουρα μετράει η συμμετοχή, αλλά και το μετάλλιο είναι μετάλλιο».

 

Που αφιερώνεις το χάλκινο μετάλλιο;

«Το αφιερώνω στην οικογένειά μου και στους ανθρώπους που με στήριζαν, ακόμη και πριν ασχοληθώ με τον αθλητισμό. Στους χορηγούς μας που βοηθούν στο να γίνει σωστά η προετοιμασία. Στους προπονητές που με καθοδηγούν και φυσικά στην πατρίδα μας».

Μίλησέ μας για τους προπονητές σου, Χρήστο Τριφύλλη και Δημήτρη Ιωαννίδη.

«Ο Χρήστος από τη στιγμή που γνωριστήκαμε είναι πάντα δίπλα μου. Έχουμε καταφέρει πολλά μαζί και συνεχίζουμε. Ο Δημήτρης Ιωαννίδης είναι ο ομοσπονδιακός μου προπονητής και κατόπιν συνεννόησης με τον Χρήστο, αναλαμβάνει και κείνος ένα κομμάτι σε προετοιμασία και καθοδήγηση».

 

Για την κατηγορία ΑμέΑ που εντάσσεσαι:

«Στην Άρση Βαρών εντάχθηκα λόγω ύψους. Αυτή είναι η ιδιαιτερότητα. Παλιότερα είχα και κάποια θέματα με τα πόδια μου, αλλά πλέον τα έχω ξεπεράσει».

Τώρα για ποιον αγώνα προετοιμάζεσαι;

«Τέλη Νοεμβρίου είναι το Παγκόσμιο, όμως θα πρέπει να αποκαταστήσω κάποια προβληματάκια που προέκυψαν από έναν τραυματισμό για να συμμετάσχω. Αν δεν προλάβω την διοργάνωση, ακολουθεί το Πανευρωπαϊκό στο τέλος του ερχόμενου καλοκαιριού. Ο μεγαλύτερος όμως στόχος μας είναι οι Παραολυμπιακοί στο Παρίσι.

Η βοήθεια της πολιτεία ποια είναι;

«Θα περίμενα να είναι πιο συνεπής στις υποχρεώσεις της, ειδικά όσον αφορά το θέμα των διορισμών. Ο κάθε αθλητής που κερδίζει το προνόμιο του διορισμού, ύστερα από κάποια σημαντική διάκριση, χρειάζεται και την παροχή ενός μισθού για να μπορεί να ζήσει. Η Ομοσπονδία από την πλευρά της, σε συνεργασία με την Παραολυμπιακή επιτροπή μας προσέφεραν όσο το δυνατόν περισσότερες παροχές. Πάντως η πολιτεία θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για μας. Θεωρούμαστε και είμαστε επαγγελματίες αθλητές».

 

Για το καινούργιο άθλημα που εξετάζει να ασχοληθεί:

«Έχω βάλει στο μυαλό μου να ασχοληθώ και με την σκοποβολή. Θέλω να το δοκιμάσω, αν και ξέρω ότι μόνο εύκολο δεν είναι. Θα κάνω μια κουβέντα με τους αντίστοιχους προπονητές για να πάρουμε μια απόφαση. Πάντως θέλω να εντάξω στην προσωπική μου καριέρα το άθλημα της σκοποβολής».

Πηγή: Πέτρος Σιούλης – Sports-action.gr

Related posts

Γεμάτος μετάλλια και διακρίσεις ο Άτρωτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα COBAT JJ

Κώστας Γεωργιάδης

Οι αγώνες των προαγωνιστικών ηλικιών

Κώστας Γεωργιάδης

Σε εξαιρετικό κλίμα το καμπ της εθνικής ομάδας στα Τρίκαλα

Κώστας Γεωργιάδης