19.9 C
Ιωάννινα
26 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισπεύδεται η… αξιοποίηση… Εγνατία, λιμάνια και αεροδρόμια στο δρόμο προς πώληση!

limaniigoumenitsas

limaniigoumenitsasΤη βούληση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των διαδικασιών αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της παραχώρησης δηλαδή έργων και επιχειρήσεων, μετέφερε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ κατά την συνάντηση που είχε. Στόχος του προγράμματος αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπως ισχυρίζεται το Μαξίμου, είναι η προσέλκυση επενδύσεων για την στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία θέσεων εργασίας καθώς και η αναβάθμιση της ποιότητας των υποδομών και υπηρεσιών. Ανάμεσα στα μεγάλα έργα που οδεύουν προς παραχώρηση είναι η Εγνατία Οδός, ενώ αναμένονται κρίσιμες αποφάσεις για τα λιμάνια και τα αεροδρόμια μεταξύ των οποίων ο λιμένας Ηγουμενίτσας και ο αερολιμένας Ιωαννίνων.

Η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού, ενός από τους μεγαλύτερους οδικούς άξονες της χώρας, παραμένει εδώ και καιρό μια από τις μεγάλες εκκρεμότητες, καθώς πέραν από την εύρεση αγοραστή, υπάρχουν και κοινωνικά ζητήματα που αφορούν την τιμολογιακή πολιτική στα διόδια σε έναν πολυσύχναστο οδικό άξονα που εξυπηρετεί και την τοπική κίνηση των κατοίκων της περιοχής. Η τιμολογιακή πολιτική αποτελεί και αντικείμενο διαπραγμάτευσης και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Την ίδια στιγμή η εξέλιξη της ιδιωτικοποίησης (έστω και με τη μορφή της παραχώρησης για 35 χρόνια) είχε αποτελέσει το προηγούμενο διάστημα αντικείμενο σύγκρουσης ανάμεσα στο ΤΑΙΠΕΔ και τον αρμόδιο υπουργό Χρ. Σπίρτζη και ήταν και αυτό ένας από τους λόγους της καθυστέρησης. Σήμερα έχει ξεκινήσει η διαδικασία.

Πρόσφατα ο αρμόδιος υπουργός Κ. Καραμανλής διέψευσε τις φήμες για νέα αναβολή στη διαδικασία ιδιωτικοποίησης: «Η συζήτηση για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού είναι ένα θέμα που έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η παραχώρηση και αυτό είναι βούληση της κυβέρνησης, θα προχωρήσει, διότι έχει καθυστερήσει πολύ, αν και υπάρχουν πολλα ερωτηματικά για τον τρόπο με τον οποίο έχει σχεδιαστεί αυτή. Με δεδομένο ότι σήμερα βρισκόμαστε στη β’ φάση κι έχει γίνει η προεπιλογή των υποψηφίων, θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε βελτιωτικές παρεμβάσεις, ώστε επιτέλους η παραχώρηση να προχωρήσει και να μην βλέπουμε τις εκθέσεις εποπτείας της Κομισιόν να επιπλήττουν τη χώρα για όσα δεν έχουν γίνει, όπως οι πιστοποιήσεις των σηράγγων και οι επιδιορθώσεις των γεφυρών», σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Για τα λιμάνια είχε ήδη ξεκινήσει διαδικασία παραχώρησης μέρους δραστηριοτήτων τους ωστόσο αναμένονται αλλαγές που μπορεί να καταλήξουν στην πλήρη αποκρατικοποίηση. Ανάμεσα στο πρώτο πακέτο που θα πάρει τον δρόμο της… αξιοποίησης είναι το λιμάνι της Ηγουμενίτσας, πύλη της χώρας μας προς την Ευρώπη.

Κρίσιμες αποφάσεις αναμένονται και για την τύχη των 23 κρατικών αεροδρομίων. Όλα δείχνουν ότι κι αυτά θα πάρουν τον δρόμο προς την πώληση . Χαρακτηριστικές είναι οι πληροφορίες που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για το ενδιαφέρον μεγάλου κολοσσού από την Ινδία που ενδιαφέρεται να πάρει υπό τον έλεγχό του τους αερολιμένες.

epiruspost.gr

Related posts

Αγριογούρουνο τραυμάτισε κυνηγό

Κώστας Γεωργιάδης

Την Τρίτη το πόρισμα από το σκανάρισμα των αντιεμβολιαστών στο διαδίκτυο

Κώστας Γεωργιάδης

Κύπελλο Ελλάδας: Τα αποτελέσματα της 3ης Φάσης (26/9)

Κώστας Γεωργιάδης