0.9 C
Ιωάννινα
1 Δεκεμβρίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πόλη ως μοχλός για την ευημερία και την πρόοδο των πολιτών

Το αύριο των πόλεων και η βελτίωση του αστικού ιστού απασχόλησε με σειρά συζητήσεων το Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Ο Δήμαρχος Τιράνων, Erion Veliaj, περιέγραψε στον δημοσιογράφο του TRT, Σωτήρη Πολύζο, πώς κατάφερε να μεταμορφώσει μία πόλη σαν τα Τίρανα, στην οποία πλέον κατοικούν χιλιάδες ξένοι, μεταξύ τους και 25 χιλιάδες Ιταλοί.

Ο κ. Veliaj εξήγησε ότι η Αλβανία, πριν από μερικά χρόνια, ήταν η πιο απομονωμένη χώρα της Ευρώπης και τα Τίρανα, όταν ανέλαβε δήμαρχος ήταν ένα χάος. «Είμασταν η Βόρεια Κορέα της Ευρώπης – επί δικτατορίας υπήρχαν μερικές δεκάδες αυτοκίνητα, τώρα πάνω από 200.000», ανέφερε και τόνισε ότι πλέον πρέπει να αντιμετωπίσει το θέμα της αυξημένης κυκλοφορίας.

Ο δήμαρχος της Αλβανικής πρωτεύουσας εξήγησε πώς δημιούργησε την ημέρα χωρίς αυτοκίνητα στην πόλη, κοιτάζοντας τα παιδιά και πώς θα ζουν χαρούμενα στην πόλη και όχι αυτό που κοιτούν συνήθως οι πολιτικοί, δηλαδή τον ψηφοφόρο.

«Η ιδανική πόλη πρέπει να έχει το μέγεθος των ανθρώπων». Οι άνθρωποι δεν είναι φτιαγμένοι για να ζουν μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί, το αυτοκίνητο. Δε γίνεται να περνούν το χρόνο τους κολλημένοι στην κίνηση. Το αυτοκίνητο είναι κάτι που υπάρχει εδώ και 100 χρόνια», είπε και εξήγησε τον κοσμοθεωρία του που βασίζεται στο εξής: «Το θέμα είναι ότι πρέπει να ανησυχούμε για τις επόμενες εκλογές ή για την επόμενη γενιά; Εγώ ανησυχώ για την επόμενη γενιά και έτσι θα πάνε καλά και οι επόμενες εκλογές».

Μιλώντας στο δημοσιογράφο της ΠΑΤΡΙΣ, Γιώργο Μικελόπουλο, ο δήμαρχος της Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιορκάντζης, ανέλυσε την τραγική πραγματικότητα στη Λευκωσία, την τελευταία μοιρασμένη πόλη της Ευρώπης. Έκανε εκτενή αναφορά στην ελευθερία της κίνησης και στη σημασία που έχει αυτό όσον αφορά στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα και άλλα. Όπως τόνισε, «εμείς επενδύουμε στην ελευθερία της κίνησης, φτιάχνουμε μεγαλύτερα πεζοδρόμια, φυτεύουμε δέντρα, κάνουμε ποδηλατόδρομους, υποδομές πολιτιστικές, αλλάζουμε χρήσεις σε κτήρια και σιγά σιγά το κέντρο μας μεταμορφώνεται σε προορισμό».

Ο δήμαρχος Ιωαννιτών, Μωυσής Ελισάφ, υπογράμμισε ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι οι πόλεις ήταν το πρώτο σημαντικό κύτταρο όταν οι άνθρωποι ξεκίνησαν να ζουν μαζί. Τόνισε ότι οι πολίτες θα πρέπει να πάρουν τις ευθύνες που τους αναλογούν «για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες και να στοχεύσουμε στην αντιμετώπιση των μείζονων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πόλεις μας». Εξήγησε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση μπορεί να ασχοληθεί με το να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, την υγειονομική κρίση όπου ο ρόλος των Δήμων είναι καθοριστικός, το μεταναστευτικό, να οδηγήσουμε τις πόλεις μας σε μία προγραμματισμένη εξωστρέφεια κ.ά.

Ο Βαγγέλης Γερολιόλιος, Δήμαρχο του Δίου – Ολύμπου, εξήγησε ότι είναι διαφορετικός ο προσανατολισμός ενός αστικού δήμου και διαφορετικός ο προσανατολισμός ενός δήμου σαν αυτόν που εκπροσωπεί ο ίδιος. Και ανέλυσε το τεράστιο φάσμα του έργου του, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την προβολή του ιστορικού φορτίου, την πολιτιστική κληρονομιάς, τις δράσεις που προσφέρει το βουνό κ.ά.

Ο Θεόδωρος Καρυπίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Lever, τόνισε τις προσπάθειες που γίνονται σε τεχνοκρατικό επίπεδο ώστε οι πόλεις να γίνουν εργαστήρια για την πρόοδο των πολιτών. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «όλοι θέλουν να ζουν σε μία πόλη που θα αισθάνονται ασφαλείς, που θα εκπαιδευτούν σωστά, θα ζουν ευχάριστα, θα μετακινούνται εύκολα, θα υπάρχει μέριμνα και θα μπορούν να βγάλουν χρήματα για να στηρίξουν την οικογένειά τους». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι το έργο μπροστά μας είναι τιτάνιο, καθώς μέχρι το 2050, εκτιμάται ότι ο πληθυσμός των πόλεων θα αυξηθεί κατά 1,5 φορά. Η Αθήνα, για παράδειγμα, μπορεί να φιλοξενεί 7,5 εκατ. πολίτες.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

 

Ο πρωτογενής τομέας ως μοχλός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας

Απάντηση στην ερώτηση “Πώς μπορεί ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης” επιχείρησαν να δώσουν οι συμμετέχοντες στο Olympia Forum II, που οργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ.

Απαντώντας στη δημοσιογράφο του Ελεύθερου Τύπου και του ΣΚΑΙ, Γωγώ Κατσέλη, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, τόνισε ότι η αγροτική παραγωγή αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός εξήγησε ότι οι προσπάθειες που γίνονται εδώ και καιρό από την ελληνική κυβέρνηση ήδη αποδίδουν, καθώς αυξάνονται οι εξαγωγές μας και για πρώτη φορά πέρυσι είχαμε θετικό ισοζύγιο.

Ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να αυξήσουμε τους πόρους, να ενισχύσουμε τις υποδομές, να ενισχύσουμε την κατάρτιση και την εκπαίδευση και, γενικά, να κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε ο Έλληνας αγρότης να γίνει επιχειρηματίας, καθώς και να δημιουργήσουμε branding. Ο υπουργός είπε ότι είναι πολύ αισιόδοξος για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα, καθώς τα επόμενα χρόνια θα δοθούν 22 δισ. ευρώ στον πρωτογενή τομέα. Όπως τόνισε, “πήραμε 20 δισ. και από τη νέα ΚΑΠ χωρίς τη μείωση που υπέστησαν οι άλλες χώρες, μετά τις προσπάθειες της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη”, όμως επεσήμανε και ένα σημαντικό πρόβλημα, ότι μέχρι στιγμής έχουν εκταμιευτεί ελάχιστα χρήματα. Ως αιτία ανέφερε τον κορονοϊό, αλλά και το γεγονός ότι δεν προωθείται αρκετά αυτό το εργαλείο από τις τράπεζες.

“Δεν μπορεί να απαιτούν οι τράπεζες να βάζουν οι αγρότες ή όσοι επιχειρούν στον τραπεζικό τομέα ως εγγυήσεις την προσωπική τους περιουσία, καθώς πρόκειται για μία επιχειρηματική προσπάθεια”, τόνισε ο κ. Λιβανός και πρόσθεσε ότι “αντιλαμβάνομαι την ανάγκη μείωσης των εξόδων, αλλά καλώ τις τράπεζες όχι μόνο να μην κλείσουν άλλα τραπεζικά καταστήματα στην περιφέρεια, αλλά να ανοίξουν και άλλα – από αυτό οι τράπεζες θα βγουν κερδισμένες”.

Τέλος, στο ερώτημα “πώς θα γίνουν οι αγρότες επιχειρηματίες”, απάντησε ότι πρέπει να εξελιχθεί η νοοτροπία που υπάρχει στον αγροτικό κόσμο. Όσο μπαίνουν στο χώρο νέοι άνθρωποι, μπορούν να είναι πιο ανοιχτοί στις νέες τεχνολογίες. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο προσπαθεί να προσελκύσει επενδυτές από άλλους χώρους – εγχώριους και ξένους, ότι πρέπει να διαχειριστούμε το θέμα των συνεταιρισμών, ειδικά των υπερχρεωμένων, και τέλος, ότι πρέπει να γίνουν επενδύσεις στα έργα υποδομής.

Όσον αφορά στο ρόλο του αγροτικού τομέα στην περιφερειακή ανάπτυξη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, παρέθεσε τα προβλήματα που υπάρχουν στην πρωτογενή παραγωγή, στην πιστοποίηση και μία σειρά άλλους τομείς, τονίζοντας ότι η περιφέρεια θέλει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης στην Ήπειρο. Αναφέρθηκε στις αυξημένες εξαγωγές σε προϊόντα όπως το ακτινίδιο, στις δυνατότητες από τα χιλιάδες βότανα που παράγονται, αλλά και τα τεράστια προβλήματα στην γαλακτοπαραγωγή στην Ελλάδα και την τυποποίηση στο κρέας. Εκτίμησε δε ότι σίγουρα θα αλλάξουν τα πράγματα όταν εφαρμοστεί το “Άρτεμις 2”, το οποίο παρομοίωσε με τη Διαύγεια.

Ο Πλάτων Μαρλαφέκας, Αντιπρόεδρος & Επικεφαλής τμ. Marketing και Εξαγωγών, Lux, τόνισε ότι μέσα στην πανδημία, θυμηθήκαμε ξανά την ανάγκη να παράγουμε και να έχουμε αυτονομία και υπογράμμισε τη σημασία του να έχουμε παραγωγή σε μία βιώσιμη τιμή. Αναφέρθηκε αναλυτικά στο θέμα της πιστοποίησης και είπε ότι στην Ελλάδα έχουμε αποτύχει να συνδέσουμε την πρωτογενή παραγωγή με τον τουρισμό. Η πρώτη μας εξαγωγή, είπε ο κ. Μαρλαφέκας, “είναι τα ξενοδοχεία, εκεί έρχεται ο τουρίστας, πρέπει να συνδέσουμε την τουριστική βιομηχανία με ό,τι παράγεται στην περιοχή και να φέρουμε καλύτερο τουρισμό για να πουλάμε τα προϊόντα σε καλύτερες τιμές”.

Ο Θωμάς Αραπογιάννης, Agriculture Vice President, TUV Hellas, τόνισε το έλλειμμα στην εκπαίδευση, παρότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικά βήματα. “Ο παραγωγός δεν γνωρίζει πώς να πουλήσει “ακριβά” αυτό που παράγει” και έδωσε ως παράδειγμα τα βιολογικά προϊόντα. Η εταιρεία του προσφέρει διαδικασίες εκπαίδευσης και, όπως είπε, έχουμε δει και κάποια αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας, ενώ εκτίμησε ότι η πιστοποίηση δεν είναι ακριβή όταν εφαρμόζεται σωστά.

Ο Μανώλης Παναγιωτόπουλος, Country Commercial Lead, Crop Science, Bayer Hellas, αναφέρθηκε εκτενώς στο θέμα της εκπαίδευσης. Μίλησε για τη βιώσιμη παραγωγή και τόνισε ότι η εταιρεία του “διαθέτει οργανωμένο πρόγραμμα, που βασίζεται στις αρχές της πιστοποίησης”.

Ο Δημήτρης Κουρέτας, Υπεύθυνος Καθηγητής Φυσιολογίας – Τοξικολογίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, εκτίμησε ότι στην Ελλάδα κάνουμε λάθος επιλογές, γι’ αυτό και είμαστε από τις χώρες με το χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα για τους αγρότες. Ως βασικό πρόβλημα ανέφερε τι γεγονός ότι δεν παίρνουμε την προστιθέμενη αξία των προϊόντων που παράγουμε και σε σχετική ερώτηση του Γιάννη Πανάγου, εκδότη της Green Box, ανέλυσε την ανάγκη για ενσωμάτωση των νέων τεχνολογιών στην αγροτική παραγωγή.

Το Olympia Forum II διεξάγεται στις 20-21 Οκτωβρίου 2021 στο Ζάππειο Μέγαρο στην Αθήνα και στις 22-23 Οκτωβρίου 2021 στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Related posts

Ώρα για αλάτι στα ορεινά…

Κώστας Γεωργιάδης

Ψυχωμένος βαθμός για την Εθνική Γυναικών

Κώστας Γεωργιάδης

Η ΑΕ Καραϊσκάκης ευχαριστεί τους χορηγούς

Κώστας Γεωργιάδης