0.9 C
Ιωάννινα
30 Νοεμβρίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καπράλος: «Αποστολή μας να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος μέσω του αθλητισμού»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος με την ιδιότητα του Προέδρου των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών έκανε τοποθέτηση στο Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ενωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC), την παραμονή της Γενικής Συνέλευσης που γίνεται στην Κρήτη.
Ο κ. Καπράλος ξεκίνησε υπογραμμίζοντας την ανάγκη για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη του Ολυμπιακού Κινήματος να παραμείνουν ενωμένα μετά τις «μεγάλες δυσκολίες» που βιώνουμε ως αποτέλεσμα του COVID-19.
«Έχουμε ζήσει μια περίοδο μεγάλης δυσκολίας και πόνου και πρέπει τώρα να συγκεντρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να τις ενώσουμε με αλληλεγγύη για να διορθώσουμε τα πολλά πράγματα που έχουν καταστραφεί. Πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά γνωρίζοντας ότι το Ολυμπιακό Κίνημα είναι ισχυρό και ανθεκτικό και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μετατρέψουμε την πανδημία σε ευκαιρία βελτίωσης του τρόπου με τον οποίο συνεργαζόμαστε».
Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της ΕΟΕ παρουσίασε σε βάθος τις διάφορες δραστηριότητες της Ευρώπης, οι οποίες περιλάμβαναν την εξαιρετική εμφάνιση Ευρωπαίων αθλητών στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020, την πολιτική των Ευρωπαϊκών Ολυμπιακών Επιτροπών και τα θεσμικά θέματα.
Αφού συνεχάρη τη ΔΟΕ και τους Ιάπωνες διοργανωτές για την επιτυχημένη διοργάνωση τω Ολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020», ο κ. Καπράλος υπογράμμισε τα επιτεύγματα της Ευρώπης, με τις 40 από τις 50 Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές να επιστρέφουν στην πατρίδα τους με τουλάχιστον ένα μετάλλιο.
«Αυτό επισημαίνει το υψηλό επίπεδο του Ολυμπιακού αθλητισμού σε όλη την ήπειρο, για το οποίο μπορούμε να είμαστε πολύ περήφανοι. Και μπορούμε να είμαστε εξίσου περήφανοι για το γεγονός ότι αυτές οι 40 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές κέρδισαν σχεδόν τα μισά μετάλλια του Τόκιο 2020, δείχνοντας πόσο ανθεκτική ήταν η Ευρώπη απέναντι στην πανδημία».
Πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες αποδεικνύονται επίσης πολύτιμο εφαλτήριο για αθλητές που θέλουν να αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Περίπου το 27 τοις εκατό των αθλητών που αγωνίστηκαν στο «Μινσκ 2019», ήταν επίσης παρόντες στο «Τόκιο 2020» και από αυτούς οι 184 κέρδισαν μετάλλια στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
Όσον αφορά την πολιτική, ο κ. Kαπράλος είπε ότι οι Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές συνεχίζουν να εφαρμόζουν τα μέτρα που περιγράφονται στην Ολυμπιακή Ατζέντα της ΔΟΕ 2020 και 2020+5, με ιδιαίτερη έμφαση στη σωστή διακυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι ΕΟΕ αντιμετωπίζουν τη διοργάνωση των αθλητικών τους εκδηλώσεων, το περιβάλλον, την υγεία και την ευημερία των αθλητών και την καταπολέμηση του ντόπινγκ.

Παρείχε επίσης μια ενημέρωση σχετικά με τον χάρτη πορείας των ΕΟΕ για το μέλλον του αθλητισμού στην Ευρώπη, που ονομάζεται Στρατηγική Ατζέντα 2030. Αν και ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη, η τελική έκδοση της Στρατηγικής Ατζέντας 2030 αναμένεται να εγκριθεί στη Γενική Συνέλευση.
Εκτός από την εισαγωγή ενός αριθμού μέτρων που αποσκοπούν στην αύξηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας, οι ΕΟΕ κατάφεραν επίσης να μειώσουν τα γενικά έξοδά τους, μειώνοντας τα ποσοστά διοίκησης και συναντήσεων στο ιστορικό χαμηλό του 17 % έναντι του ανώτατου ορίου της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης που είναι το 30%.
Ο Πρόεδρος των ΕΟΕ ενημέρωσε επίσης, σχετικά με τις προσπάθειες για την προστασία των καθαρών αθλητών, την εισαγωγή μεγαλύτερης βιωσιμότητας και ευελιξίας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και την αυξανόμενη σημασία της προστασίας του ευρωπαϊκού μοντέλου αθλητισμού.
Πρόσθεσε ότι πρόσφατα έγιναν ορισμένα θετικά βήματα όσον αφορά την ισότητα των φύλων στην ηπειρωτική ένωση, με αποτέλεσμα 8 γυναίκες να εκλεγούν στην Εκτελεστική Επιτροπή των ΕΟΕ τον Ιούνιο.
Ολοκλήρωσε την έκθεσή του με ενημερώσεις για τους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Kρακοβία-Mαλοπόλσκα 2023, τα επερχόμενα Ευρωπαϊκά Ολυμπιακά Φεστιβάλ Νέων (EYOFs), το έργο των Επιτροπών των ΕΟΕ και του Γραφείου της ΕΕ στο Βέλγιο και τους πρόσφατους νικητές του Βραβείου Piotr Nurowski για τους καλύτερους νέους Ευρωπαίους αθλητές .
«Το Ολυμπιακό Κίνημα της Ευρώπης μπορεί, χάρη και στη μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού της Ευρώπης, να κοιτάξει το μέλλον με σιγουριά καθώς σταδιακά βγαίνουμε από την πανδημία. Και ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, ας μην ξεχνάμε ποτέ την αποστολή μας να κάνουμε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος μέσω του αθλητισμού».

Related posts

Ώρα για αλάτι στα ορεινά…

Κώστας Γεωργιάδης

Ψυχωμένος βαθμός για την Εθνική Γυναικών

Κώστας Γεωργιάδης

Η ΑΕ Καραϊσκάκης ευχαριστεί τους χορηγούς

Κώστας Γεωργιάδης