24.9 C
Ιωάννινα
6 Αυγούστου 2021
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κώστας Λιόντος: “Θέλει πολύ μεγάλη διαχείριση το κομμάτι της προπόνησης στα Γιάννινα”

Η ΕΚΑ Δωδώνη είναι ένας σύλλογος ο οποίος γεμίζει το παλμαρέ του με επιτυχίες στον κλασσικό αθλητισμό.

Δουλεύοντας μεθοδικά με αθλητές νεαρών  ηλικιών, η ΕΚΑ Δωδώνη κάνει αισθητή την παρουσία της στις διοργανώσεις στίβου, είτε είναι διασυλλογικά είτε πανελλήνια πρωταθλήματα.

Το Sportsioannina.gr είχε την ευκαιρία, μέσω των συνεργατών του, Ζωής Καλύβα και Μιχάλη Τσάγκα, να συνομιλήσει με τρεις από τους πρωταγωνιστές του Γιαννιώτικου συλλόγου. Τον προπονητή Κώστα Λιόντο και τις αθλήτριες Αγγελίνα Σκανδάλη και Νίκη Λιανού.

Αναλυτικά τα όσα είπαν για την μέχρι τώρα πορεία τους στο χώρο του κλασσικού αθλητισμού και τις πρόσφατες επιτυχίες που είχαν.

Συνέντευξη: Ζωή Καλύβα-Μιχάλης Τσάγκας

Κώστας Λιόντος

Τον λόγο πήρε αρχικά ο προπονητής της ΕΚΑ Δωδώνη, που έχει και την ιδιότητα του διαιτητή ποδοσφαίρου, Κώστας Λιόντος.

– Πόσο διαφορετικό είναι να όταν κάποιος είναι αθλητής και μετά γίνεται προπονητής;

Είναι τελείως διαφορετικό. Είναι διαφορετική η ψυχοσύνθεση, και διαφορετικός ο τρόπος αντιμετώπισης όλων των πραγμάτων. Το πιο δύσκολο κομμάτι είναι όταν περνάς από το στάδιο του αθλητή στο στάδιο του προπονητή.  Ειδικά τα πρώτα χρόνια. Στο κομμάτι του αγώνα, δεν μπορεί ο προπονητής να διαχειριστεί την κούρσα και πρέπει να το κάνουν οι ίδιοι οι αθλητές. Οπότε είναι ένα κομμάτι αρκετά δύσκολο, στα πρώτα βήματα. Αυτή όμως είναι και η ομορφιά του να είσαι προπονητής, με αυτό που έχεις δουλέψει όλη την χρονιά με τους αθλητές σου, να έχεις καταφέρει με την κουβέντα ή με κάποια βιωματικά πράγματα στην προπόνηση, να τους έχεις προετοιμάσει απόλυτα για να είναι έτοιμοι στον αγώνα στόχο.

 

-Το στρες και το άγχος είναι περισσότερο τώρα σε σχέση με το πριν;

Νομίζω όχι. Είναι πολύ διαχειρίσιμο  και στις δύο περιπτώσεις. Το δύσκολο κομμάτι είναι ότι αν δεν πάει καλά ένας αθλητής είναι διπλή η στεναχώρια, γιατί στεναχωριέσαι για αυτόν περισσότερο και μετά για εσένα. Γιατί θέλεις τα παιδιά σου να πηγαίνουν καλά.

 

-Μια δύσκολη στιγμή στην αθλητική σου πορεία, που δεν θέλεις όμως να γίνει στα παιδιά που προπονείς τώρα.

Είναι κάτι που γίνεται δυστυχώς και είναι εκείνη η στιγμή σε κούρσες, που περιμένεις να κάνεις πράγματα πολύ καλά, αλλά να σε φάει το άγχος από έλλειψη εμπειρίας και να κάνεις μια κακή επίδοση. Είναι ένα κομμάτι που σε στεναχωρεί αρκετά, σε στρεσάρει, ξέρεις ότι το άγχος δεν σε άφησε να πάς καλά τόσο καλά όσο μπορούσες και αυτό είναι ένα επίσης κομμάτι που δουλεύουμε πάρα πολύ, στην ψυχολογία του αθλητή. Ώστε να έχουμε όσο το δυνατόν, λιγότερες τέτοιες εμπειρίες.

 

-Πόσο εύθραυστη είναι η ψυχολογία στις μικρές ηλικίες; Ειδικά στις ηλικίες των εφήβων;

Οι ηλικίες αυτές έχουν πάρα πολλά. Το κομμάτι της εφηβείας, με τα πολλά ορμονικά, τα πάνω και τα κάτω τους, είναι μια περίοδος που έχει πολύ μεγάλη πίεση. Όπως το διάβασμα για το σχολείο, φροντιστήρια. Το κομμάτι το αθλητισμού και ειδικά του πρωταθλητισμού, είναι μια μεγάλη στρεσογόνος κατάσταση, οπότε μέσα στην χρονιά θα φτάσουν στο σημείο να νευριάσουνε, να στεναχωρηθούνε, θα χαρούνε και η δουλειά του προπονητή είναι να διατηρήσει την ηρεμία και να βγάλουν τον καλύτερό τους εαυτό, όχι μόνο σαν αθλητές αλλά και σαν άνθρωποι.

 

-Δύσκολη στιγμή που αντιμετώπισες σαν προπονητής φέτος;

Ο κορωνοιός.  Γιατί παρόλο που ήταν ανοιχτό το γήπεδο και δουλεύαμε, είχαμε να αντιμετωπίσουμε κάποιες δύσκολες συνθήκες. Έξω με την βροχή, δεν μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την κλειστή αίθουσα, ο παλιός εξοπλισμός που υπάρχει στο γήπεδο, βέβαια, έχουμε κάποια πράγματα και πορευόμαστε με αυτά, όμως στο κομμάτι του σχεδιασμού, σε μια πόλη όπως τα Γιάννενα που έχουμε αρκετό κρύο και βροχές, το να κάνουμε προπόνηση μόνο έξω με αυτές τις θερμοκρασίες που είναι επικίνδυνες για τραυματισμούς, θέλει πολύ μεγάλη διαχείριση το κομμάτι της προπόνησης. Σε μια περιοχή όπως είναι η  Κρήτη, μπορεί να έχουν 16,14, ή 12 βαθμούς τον χειμώνα και κάνουν προπόνηση κανονικά, εμείς θα πρέπει να προσαρμόσουμε όλο το πρόγραμμα για να κάνουμε στους 2 βαθμούς.

 

-Μια καλή στιγμή που θα θυμάστε σαν αθλητής και σαν προπονητής

Σίγουρα οι διακρίσεις στα πανελλήνια πρωταθλήματα και τα μετάλλια. Η συμμετοχή μου με την εθνική ομάδα. 5 πανελλήνια μετάλλια και 2 συμμετοχές με την εθνική ομάδα. Ο σκοπός του αθλητισμού είναι να μάθει τους αθλητές να κυνηγάνε την αθλητική τους επιτυχία. Το κομμάτι με τα μόρια για τις πανελλήνιες είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της πολιτείας που βοηθάει τους αθλητές, αλλά εμείς οι προπονητές δεν πρέπει να το δίνουμε σαν αυτοσκοπό, ότι αυτό είναι η επιτυχία ενός αθλητή, το να πάρει τα μόρια. Ο αθλητής θα πρέπει να κυνηγήσει την εθνική ομάδα. Μέσα από αυτό σίγουρα, το να μπεις στην εθνική ομάδα, θα πρέπει να είσαι ένας από τους τρεις καλύτερους της χώρας, αυτόματα σημαίνει ότι θα πάρεις και την πριμοδότηση που θα έχεις στις πανελλαδικές εξετάσεις. Αλλά είναι πολύ μεγάλη διαφορά να έχεις στόχο την εθνική ομάδα και μεγάλη διαφορά να κυνηγάς τα μόρια.

 

-Το ότι ασχολήθηκες και με το ποδόσφαιρο σε άλλο επίπεδο, σε βοήθησε στην ενασχόληση σου και σαν προπονητή αλλά και ως αθλητή;

Σίγουρα με βοήθησε πάρα πολύ στο αθλητικό κομμάτι, ήμουν γρήγορος και είχα πολύ καλή αντοχή. Γενικά με έχει βοηθήσει ο αθλητισμός σε όλη την ζωή μου. Σε όλη την διαδικασία του μυαλού μου, όπως το να διατηρώ την ψυχραιμία μου, να μπορώ να λειτουργώ υπο πίεση.

 

-Έναν στόχο που έχεις ως προπονητής, τα επόμενα χρόνια

Σίγουρα θέλω, μέσω της ομάδας, που είμαστε σε ανοδική τάση, να καταφέρω να βγάλω περισσότερους πρωταθλητές, το οποίο θα στηρίξει και όλη την  πόλη. Θέλω να μπορέσουμε να έχουμε πολλές επιτυχίες, αθλητές στην εθνική ομάδα και όλοι μου οι αθλητές σε βάθος χρόνου, σε όλη τους την ζωή να γυμνάζονται.

 

-Για τη Δωδωναία συνάντηση;

Διοργανώνουμε την Δωδωναία συνάντηση, όπου έχουν γίνει 13, η 14η αναβλήθηκε λόγω της κατάστασης με τον κορώνοιό. Είναι η μεγαλύτερη διοργάνωση ακαδημιών στην Ελλάδα. Υπάρχει εξαιρετική συνεργασία με την ομοσπονδία, που μας βοηθάνε να υπάρχουν κριτές στους αγώνες και να γίνονται οι διοργανώσεις. Η διοργάνωση αυτή, μαζεύει κόσμο από όλη την Ελλάδα, σε ένα γήπεδο που μας βοηθάει πολύ το καινούργιο ταρτάν, και να πούμε ότι χρειαζόταν πάρα πολύ ο Γιαννιώτικος αθλητισμός. Επίσης θα χρειαζόταν και  ένα καινούργιο γήπεδο, μακάρι να καταφέρουν να φτιαχτεί το Πανηπειρωτικό στάδιο, για να έχουμε 2 γήπεδα αξιοποιήσιμα στην πόλη. Μια διοργάνωση, που κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερη και να έχουμε και αθλητές σιγά σιγά με ένα αγωνιστικό μοτίβο. Στην τελευταία διοργάνωση είχαμε 1500 παιδιά που αγωνίστηκαν στους αγώνες και έπεται συνέχεια.

 

Αγγελίνα Σκανδάλη-Νίκη Λιανού

 

Οι δύο μικρές αθλήτριες (15 και 14 χρονών) Αγγελίνα Σκανδάλη και Νίκη Λιανού της ΕΚΑ Δωδώνης, μίλησαν στο www.sportsioannina.gr και τον Μιχάλη Τσάγκα για τις επιτυχίες και όσα ονειρεύονται για το μέλλον στον χώρο του αθλητισμού. Πάμε να δούμε τι μας είπαν:

-Πόσα χρόνια ασχολείστε με τον αθλητισμό;

-(Αγγελίνα): από την ηλικία των 11 ετών και την Πέμπτη Δημοτικού

-(Νίκη): Αυτή την αγωνιστική περίοδο, ασχολήθηκα με τον στίβο, τα προηγούμενα χρόνια ήμουν σε ακαδημία ποδόσφαιρου.

-Γιατί επιλέξατε τον στίβο και όχι για παράδειγμα το ύψος;

-(Αγγελίνα): Θεωρώ ότι ήταν πιο εύκολο, το ύψος ίσως θέλει περισσότερο ταλέντο. Προτιμώ να τρέχω σε ομαδικό άθλημα όπως η σκυταλοδρομία και όχι μόνη μου.

-(Νίκη): Ήξερα ότι ήμουν γρήγορη και θεωρώ ότι έκανα την σωστη επιλογή. Προτιμώ και εγώ τον ομαδικό στίβο!

-Πόσο χαρά και δύναμη σας δίνει η επιτυχία σας την περασμένη Κυριακή στην Πάτρα;

-(Αγγελίνα): Σίγουρα είμαστε μια πολύ καλή ομάδα, κάναμε καλό χρόνο και στις προπονήσεις και έτσι ήρθε το μετάλλιο. Αν προσέχαμε λίγο ίσως παίρναμε και καλύτερη θέση:

-(Νίκη): Πιστεύω ότι μπορούσαμε να ήμασταν λίγο ψηλότερα. Παρ΄ όλα αυτά με κάνει ιδιαίτερα χαρούμενη η επιτυχία

-Πόσες φορές την εβδομάδα κάνετε προπόνηση;

-(Αγγελίνα): Προσωπικά αφιερώνω χρόνο κάθε μέρα σε προπόνηση ενώ εκτός από τρέξιμο κάνω και βάρη στο γυμναστήριο του σταδίου!

-(Νίκη): Αναλόγως! Τρεις με τέσσερις φορές όμως σίγουρα κάθε εβδομάδα!

-Σας έχει επηρεάσει ο αθλητισμός για το πιο επάγγελμα θα επιλέξετε στο μέλλον;

-(Αγγελίνα) Νομίζω πως όχι! Ο αθλητισμός είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μου αλλά δεν σκέφτομαι βάση αυτού τι θα επιλέξω σαν επάγγελμα στο μέλλον.

-(Νίκη) Θεωρώ πως ούτε εμένα με έχει επηρεάσει. Είναι νωρίς ακόμα!

 

-Όταν ξεκινήσατε τον στίβο, το είδατε σαν ένα παιχνίδι και έτσι ξεκινήσατε;

-(Αγγελίνα): Εμένα με επηρέασε μια φίλη μου που ήταν στον στίβο και λόγω της παρέας ξεκίνησα! Δεν το είδα σαν παιχνίδι.

-(Νίκη): έβλεπα τον εαυτό μου να πηγαίνω αρκετά καλά στο ποδόσφαιρο, και μου άρεσε να είχα μια εξέλιξη, γι΄ αυτό πήγα στον στίβο. Δεν το είδα σαν παιχνίδι.

 

-Όσον αφορά τον προπονητή σαν Κώστα Λιόντο; Πως θα τον χαρακτηρίζατε;

-Είναι σίγουρα καλός γνώστης του αντικειμένου, καλός, δίκαιος και μας επηρεάζει θετικά!

 

-Μια δύσκολη στιγμή που ζήσατε έως τώρα; Σας επηρέασε ο κορονοίος;

-Δύσκολη στιγμή για έναν αθλητή είναι όταν δεν «βγαίνει» η προπόνηση. Όσον αφορά τον κορονοίο δεν σταματήσαμε, ευτυχώς αλλά μπαίναμε στο γήπεδο με σειρά προτεραιότητας και έτσι δεν χάσαμε αυτό το κομμάτι της ζωής μας . Ήταν μια δύσκολη συνθήκης

 

-Σας επηρέασε ότι μπαίνατε σε μια διαφορετική καθημερινότητα, με τα τεστ και λοιπά για να κάνετε προπόνηση;

-Όχι γιατί προσπαθούσαμε να γίνουμε όσο το δυνατό καλύτερες στο αγώνισμα μας

 

-Επόμενός αγώνας για εσάς;

-(Αγγελίνα) Για μένα του χρόνου που θα είμαι στην κατηγορία κ-18

-(Νίκη): Για μένα τόσο ο αγώνας της κ-16 όσο και της κ-18!

 

Λακωνικές αλλά ουσιαστικές οι δύο αθλήτριες. Δύο αθλήτριες που χάρισαν μια ξεχωριστή επιτυχία στην πόλη μας, αλλά έχουν και λαμπρό μέλλον στον αθλητισμό. Εμείς να τους ευχηθούμε κάθε επιτυχία σε όλα τα επίπεδα της ζωής τους.

Related posts

Τα αποτελέσματα της 5/8 και το πρόγραμμα της 6/8

Κώστας Γεωργιάδης

Με επτά πληρώματα η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων

Κώστας Γεωργιάδης

Πετρούνιας: «Το χάλκινο μετάλλιο μου δίνει τεράστιο κίνητρο για το χρυσό στο Παρίσι»

Κώστας Γεωργιάδης