31.9 C
Ιωάννινα
9 Αυγούστου 2022
ΜΠΑΣΚΕΤ

Λιόλιος: «Δεν είναι πόλεμος, είναι γιορτή»

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Βαγγέλης Λιόλιος, τόνισε πως διεξαγωγή του Final 4 Κυπέλλου στο Ηράκλειο αποτελεί το πρώτο βήμα στην προσπάθεια να σταλεί το μήνυμα πως ο αθλητισμός είναι γιορτή και όχι πόλεμος.

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, γιατί θεωρώ τη δημοσιογραφία λειτούργημα. Ευχαριστώ την Περιφέρεια όσο και τον Δήμο Ηρακλείου, όπως και την Ένωση (ΕΚΑΣΚ) και προσωπικά τον Μπάμπη Μαρκάκη για τη συμβολή τους στη διεξαγωγή του Final 4. Ένα Final 4 που είχε πολλά χρόνια να γίνει, θα διεξαχθεί με φιλάθλους και δεν είναι πόλεμος, αλλά γιορτή. Θα μοιραστούν 2.500 μπλουζάκια σε όλους τους φιλάθλους, δωρεάν, με το σύνθημα ότι δεν είναι πόλεμος, αλλά γιορτή. Μπορεί να υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων, αλλά για να μεγαλώσουμε το μπάσκετ πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι και να απομονωθούν οι πολλοί λίγοι που στρεβλώνουν την εικόνα του αθλητισμού. Θα κάνουμε κι άλλες ενέργειες κατά της οπαδικής βίας και υπέρ του φιλάθλου πνεύματος παρουσιάζοντας το θετικό πρόσημο του αθλητισμού και όχι την αρνητική μάσκα. Θεωρώ πως με τη συμβολή όλων μας, όλων σας, θα περάσει το μήνυμα προς τους υγιείς φιλάθλους. Η επόμενη μέρα είναι μέρα όλων μας. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε το μπάσκετ να μεγαλώσει και παιδιά να χαίρονται, αλλά και να στενοχωριούνται, γιατί στη ζωή υπάρχουν οι νίκες, αλλά και ο ήττες. Μετά την υλοποίηση του Final 4 κι εφόσον όλα πάνε όπως αισιοδοξούμε, στόχος μας είναι του χρόνου να διοργανώσουμε ένα Final 8».

Για το πώς θα διατεθούν τα εισιτήρια για το Final 4 είπε: «Αυτό που έχει σχεδιαστεί φέτος θα είναι διαφορετικό με το Final 8 που έχει σχεδιαστεί επίσης για την επόμενη χρονιά. Μιλήσαμε με τις ομάδες και είπαμε πως πρώτο βήμα είναι η διασφάλιση ότι θα είναι στο γήπεδο υγιείς φίλαθλοι. Οι ομάδες πήραν κάποιες πολύ λίγες προσκλήσεις και τα υπόλοιπα ήταν εισιτήρια που δόθηκαν από την ΕΟΚ σε συνεργασία με την τοπική ένωση. Στην Κρήτη γνωρίζονται όλοι μεταξύ τους και είναι πιο εύκολο να ελεγχθεί η κατάσταση. Έχουμε πάρει όλα τα μέτρα στο γήπεδο για το πού και πώς θα κάθονται οι φίλαθλοι. Η συμβολή της αστυνομίας είναι σημαντική, ώστε να διασφαλιστεί πως όσοι μπουν στο γήπεδο δεν θα μεταφέρουν κάτι πάνω τους. Επίσης θα υπάρχει αυστηρή τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου. Του χρόνου προσανατολιζόμαστε σε έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο διάθεσης για το Final 8».

Αναφορικά με τα μέτρα ασφαλείας είπε: «Θα υπάρχουν τρεις διαδοχικοί έλεγχοι για ταυτοποίηση, πιστοποιητικά εμβολιασμού και εισιτήρια. Θα ξέρουμε ακριβώς πού κάθεται ο καθένας. Για να μπορέσει κάτι να είναι γιορτή θα πρέπει να υπάρχει από την πλευρά μας και η πρόληψη. Αν ρίξουμε σε ένα καθαρό ποτήρι νερό κάποιες βρώμικες σταγόνες, δεν θα μπορούμε να το πιούμε. Πρέπει να απομονώσουμε όλοι μας αυτούς τους ανθρώπους. Θα πρέπει όλοι μας, ως ομοσπονδία, διοικήσεις και ΜΜΕ, να προβάλλουμε το καλό και να απομονώνουμε το άσχημο και να το καταδικάζουμε. Αυτό που ζητάμε για να γεμίσουν τα γήπεδα ξανά είναι να εγγυηθούμε στον φίλαθλο πως γίνεται γιορτή στα γήπεδα. Θέλουμε να το πετύχουμε και θεωρώ πως θα το πετύχουμε. Θέλει σταθερά βήματα, να κάνουμε το πρώτο για να πάμε στο επόμενο. Δεν είναι γιορτή ένας τελικός με 50 άτομα ή μόνο με παιδιά. Είναι διεκπεραίωση μιας πραγματικότητας. Εύχομαι το Final 4 να είναι ένα όμορφο τριήμερο, να κερδίσει ο καλύτερος και να χαρούμε όλοι μας αυτή τη διοργάνωση».

 

Final 4 Κυπέλλου Ανδρών: Η επίσημη συνέντευξη Τύπου

Η αντίστροφη μέτρηση για το Final 4 του Κυπέλλου Ανδρών, που θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο (18-20 Φεβρουαρίου), άρχισε με την διεξαγωγή της συνέντευξης Τύπου, στην οποία έδωσαν το «παρών» οι αρχηγοί και προπονητές των τεσσάρων ομάδων, καθώς και ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, Νίκος Νικολόπουλος.

Νίκος Νικολόπουλος (γενικός γραμματέας ΕΟΚ): «Σας καλωσορίζουμε στο φιλόξενο Ηράκλειο. Η εικόνα του πάνελ προδίδει τη μορφή της τελικής φάσης του Κυπέλλου, που δεν είναι νέα, αλλά είναι ξεχασμένη γιατί τελευταία φορά συνέβη πριν 18 χρόνια. Μέλημα της ομοσπονδίας είναι να αναβαθμιστούν όλοι οι τομείς του μπάσκετ και είμαστε πεπεισμένοι πως αυτή η μορφή διεξαγωγής της τελικής φάσης του Κυπέλλου είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Είμαστε σίγουροι πως η προσπάθεια αυτή θα στεφθεί από επιτυχία και θα μας οδηγήσει σε περαιτέρω σκέψεις για την ανάπτυξη του μπάσκετ. Θέλουμε να είναι ένα τριήμερο-γιορτή για το μπάσκετ. Υπάρχουν προγραμματισμένες δράσεις, όπως τουρνουά 3×3, και μια συμβολική δενδροφύτευση που κάνει η ΕΚΑΣΚ. Θέλω να ευχαριστήσω την Περιφέρεια, το Δήμο και τους φορείς για τη συμβολή τους. Είμαι σίγουρος πως την Κυριακή το βράδυ θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι».

Σχετικά με το αν θα ανέβει η πληρότητα για τον τελικό της Κυριακής, απάντησε: «Με τις προσπάθειες που κατέβαλε η ομοσπονδία και ο κύριος Λιόλιος πετύχαμε να έχουμε 2.000 θεατές στο γήπεδο. Δεν απέχει πολύ το 50% από τη χωρητικότητα του γηπέδου. Υπάρχει μια διαδικασία που τηρείται πολύ αυστηρά από την αστυνομία για να γίνονται οι απαραίτητοι έλεγχοι. Δεν ξέρω αν θα προλάβουμε».

Αναφορικά με τον τρόπο διάθεσης των εισιτηρίων είπε: «Περιμέναμε την έγκριση από την αστυνομία. Έχουν διατεθεί τα περισσότερα εισιτήρια με λίστα από συγκεκριμένα άτομα που είχαν ζητήσει εισιτήρια. Εισιτήρια μεμονωμένα δεν ξέρω αν υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Εφόσον υπάρχουν, θα ενημερωθείτε σχετικά».

Ηλίας Ζούρος (προπονητής Προμηθέα): «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που βρισκόμαστε στο πρώτο Final 4 μετά από πολλά χρόνια. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Προμηθέας είναι στα ημιτελικά ή τον τελικό, κάτι που δείχνει ότι η ομάδα έχει συνέπεια, παρουσιάζει υγεία και παλεύει να πηγαίνει όλο ψηλότερα. Σε αυτό το Final 4 έχουμε κι έναν αόρατο αντίπαλο, τον κορωνοϊό. Όλες οι χώρες κάνουν Final 4 ή Final 8 και εύχομαι να μπούμε και εμείς πλέον σε αυτό το ρυθμό. Εύχομαι να κερδίσει ο καλύτερος, εμείς θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό».

«Έχουμε δύο παίκτες που δεν θα μετέχουν στο ρόστερ μας λόγω κορωνοϊού, είναι ο Γκραντ και ο Γκίκας. Δύο παίκτες έχουν επιστρέψει».

«Είναι τελείως ξεχωριστό το Κύπελλο από το πρωτάθλημα, γιατί μιλάμε για ένα παιχνίδι και όχι μια σειρά. Σε 40 λεπτά μπορεί να κερδίσει οποιοσδήποτε. Κάθε τίτλος έχει αξία και για όλες τις ομάδες σημαντική είναι και η Ευρώπη. Πρέπει όλοι μας να προσπαθούμε να είμαστε καλοί στην Ευρωλίγκα, το BCL και το Eurocup. Η παρουσία των ομάδων μας έχει δείξει ότι το ελληνικό μπάσκετ είναι πολύ ψηλά. Όλοι μπορούν να διεκδικήσουν το Κύπελλο».

Δημήτρης Αγραβάνης (αρχηγός Προμηθέα): «Είμαστε χαρούμενοι που είμαστε εδώ, σε αυτή τη γιορτή του ελληνικού μπάσκετ. Αντιμετωπίσαμε προβλήματα τις τελευταίες μέρες, αλλά οφείλουμε να δώσουμε το 100% και για τα παιδιά που δεν θα μπορέσουν να αγωνιστούν, απέναντι σε έναν δυνατό αντίπαλο όπως ο Παναθηναϊκός».

Δημήτρης Πρίφτης (προπονητής Παναθηναϊκού): «Θέλω να συγχαρώ τις ομάδες και να ευχηθώ να γίνει ένα πολύ καλό Final 4. Θα θέλαμε ένα γεμάτο γήπεδο, αλλά για ευνόητους λόγους αυτό δεν είναι εφικτό. Είναι ελπιδοφόρο ότι γίνεται Final 4 και να ευχηθώ να διευρυνθεί αυτό στο μέλλον και να γίνει Final 8. Ελπίζω ότι παρά τα τελευταία δυσάρεστα γεγονότα για την κοινωνία μας να είναι το Final 4 αυτό μια απάντηση. Εύχομαι να καθιερωθεί αυτό το τουρνουά και να γίνεται κάθε χρόνο».

«Προφανώς ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός, αλλά και άλλες ομάδες έχουν αφήσει μεγάλη κληρονομιά. Αυτό ανεβάζει τις προσδοκίες του φίλαθλου και του οπαδικού κοινού. Σαφώς έχουν αλλάξει κάποια δεδομένα σε σχέση με την Ευρώπη. Η ομάδα μας είναι σαφέστατα σε ένα μεταβατικό στάδιο σε σχέση με την Ευρώπη. Για μας το Κύπελλο είναι σημαντικό στόχος. Θέλουμε να πιάσουμε τα υψηλότερα δυνατά επίπεδα απόδοσης με βάση τις δυνατότητές μας. Και θα το κάνουμε, θα το πράξουμε μέσα στο γήπεδο».

Γιώργος Παπαγιάννης (αρχηγός Παναθηναϊκού): «Είμαστε πολύ χαρούμενοι που ο θεσμός του Final 4 επέστρεψε. Να ευχηθώ υγεία σε όλες τις ομάδες και να κερδίσει ο καλύτερος. Ευχαριστούμε το Ηράκλειο για τη φιλοξενία».

Γιώργος Μπαρτζώκας (προπονητής Ολυμπιακού): «Θα ήθελα να χαιρετίσω κι εγώ την διεξαγωγή ενός Final 4 μετά από πολλά χρόνια. Είχε γίνει τελευταία φορά το 2004 και είχε σημαδευτεί από έκτροπα. Πολλοί από μας δουλέψαμε χρόνια στο εξωτερικό και το απολαμβάναμε για πολλά χρόνια, τώρα θα το δούμε κι εδώ. Στην Ελλάδα τέτοια τουρνουά είναι είτε γάμος είτε κηδεία, γιατί μόνο ένας πανηγυρίζει και οι άλλοι επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους. Όσοι συμμετέχουμε στη διοργάνωση δίνουμε εξετάσεις για το ότι η χώρα μας μπορεί να διοργανώσει τέτοια αθλητικά γεγονότα. Η συγκυρία είναι δύσκολη για τον ελληνικό αθλητισμό και όλοι μας έχουμε ένα μερίδιο ευθύνης παραπάνω για να γίνουν τα παιχνίδια σε όσο περισσότερο αθλητικά πλαίσια γίνεται. Εμείς δεν σκεφτόμαστε τίποτα παραπάνω από το αυριανό ματς, με σεβασμό στην ποιότητα της ΑΕΚ, να κερδίσουμε το πρώτο ματς και μετά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε».

«Ο Γουόκαπ είναι εδώ μαζί μας, συμμετέχει στο πρόγραμμα της ομάδας. Σίγουρα ακολούθησε ένα ειδικό πρόγραμμα τις προηγούμενες μέρες, αλλά θα πάρει χρόνο συμμετοχής στο Final 4».

«Από τη στιγμή που είμαι στον Ολυμπιακό, δεν αρκούν καν οι δύο εγχώριοι τίτλοι. Πρέπει να συνδυάζονται με ευρωπαϊκή πορεία και είμαστε ικανοποιημένοι που διεκδικούμε πρόκριση στα playoffs. Ένας τίτλος για να είναι σημαντικός πρέπει το ελληνικό μπάσκετ να ανέβει επίπεδο σε θέμα οργάνωσης και αξιοκρατίας. Γίνονται σωστά βήματα. Πρέπει όλοι οι παράγοντες να στέκονται στο ύψος τους. Η Ελλάδα είναι μπασκετική χώρα και έχουμε όλοι μας μεγάλη ευθύνη να μεγαλώσουμε τη σημαντικότητα των εγχώριων τίτλων. Είναι σημαντικό να υπάρχει αξιοκρατία, αξιοπιστία και να είναι όλοι σίγουροι πως οι τίτλοι κρίνονται στο γήπεδο».

Γιώργος Πρίντεζης (αρχηγός Ολυμπιακού): «Εύχομαι μελλοντικά το Final 4 να γίνει Final 8 και κάθε χρόνο να υπάρχει σταδιακή βελτίωση. Ο Έλληνας αγαπά πολύ το μπάσκετ και πρέπει ο καθένας να βάζει ένα λιθαράκι για την εξυγίανση του αθλήματος. Εμείς ήρθαμε προετοιμασμένοι, είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση και δεν σκεφτόμαστε τίποτε άλλο πέρα από το αυριανό ματς».

«Δεν μας αγχώνει καθόλου το Κύπελλο. Δουλεύουμε από την αρχή της χρονιάς, είμαστε σε αρκετά καλή κατάσταση. Περάσαμε μια κρίση κορωνοϊού, αλλά τώρα δεν υπάρχει κανένα άγχος, είμαστε καλά και νιώθουμε έτοιμοι για το ματς με την ΑΕΚ».

Στέφανος Δέδας (προπονητής ΑΕΚ): «Θέλουμε να εκφράσουμε τον ενθουσιασμό και την περηφάνια μας που για μια ακόμη φορά είμαστε παρόντες ως ΑΕΚ σε ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός. Η ομάδα μας κατέκτησε δύο φορές στο Ηράκλειο το Κύπελλο κι αυτό αποτελεί κίνητρο και οδηγό να κάνουμε το καλύτερο στο φετινό Final 4. Είναι σημαντικό να κάνουμε ως ελληνικό μπάσκετ αυτό που κάνουν οι προηγμένες χώρες. Είμαστε αγωνιστικά στην ελίτ, πρέπει να είμαστε και οργανωτικά και πιστεύω πως είναι θέμα χρόνου. Στον αυριανό ημιτελικό ο Ολυμπιακός είναι φαβορί, έχει περισσότερη ποιότητα από μας αλλά το Κύπελλο είναι θεσμός των εκπλήξεων και θα προσπαθήσουμε με καλή στρατηγική κι αυταπάρνηση να σταθούμε στο παιχνίδι και να μεταφέρουμε την πίεση στον Ολυμπιακό. Δεν είναι εύκολο, αλλά ήρθαμε με σκοπό να βάλουμε δύσκολα στον Ολυμπιακό και αύριο κατά τις 22:00 θα δούμε τι άλλο έχουμε καταφέρει».

«Για μας δεν αποτελούν είδηση πλέον οι απουσίες. Θα δούμε αύριο το πρωί σε τι κατάσταση βρισκόμαστε. Ο αντίπαλος γνωρίζει τι γίνεται στο δικό μας στρατόπεδο κι εμείς γνωρίζουμε τι γίνεται στο στρατόπεδο του Ολυμπιακού. Από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Ούτε εγώ ξέρω ακόμη ποιοι θα είναι διαθέσιμοι. Αύριο το πρωί θα καταστρώσουμε τις τελευταίες λεπτομέρειες για το πλάνο μας».

«Το Κύπελλο για μας ήταν μια όαση σε μια δύσκολη χρονιά, προκειμένου να δώσουμε προοπτική. Η νίκη επί του Περιστερίου στον προημιτελικό μάς έδωσε έναν στόχο, αλλά αυτό τελειώνει τώρα. Είναι ένα ή δύο ματς. Το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων και θα είναι έκπληξη αν κερδίσουμε τον Ολυμπιακό. Το πρωτάθλημα σού δίνει περισσότερες ευκαιρίες, έχεις περισσότερο χρόνο και ειδικά εμείς ως ΑΕΚ περιμένουμε να δούμε έστω για 1-2 μήνες αυτό που προσπαθούσαμε να φτιάξουμε το καλοκαίρι. Έχουμε ένα σημαντικό ματς μπροστά μας κι αυτό είναι όλο».

«Αν χάναμε εύκολα στα Λιόσια στο πρωτάθλημα θα ήταν λίγο υπέρ μας για το αυριανό παιχνίδι. Όμως κρατώ ότι με ένα ρόστερ επτά παικτών παίξαμε ένα καταπληκτικό παιχνίδι. Αυτή είναι η διαφορά των ομάδων. Ο Σλούκας έδειξε την ποιότητά του και κέρδισε το ματς. Αύριο μπορεί να εμφανιστεί κάποιος άλλος. Μπορεί το ματς πρωταθλήματος να αποτελέσει οδηγό, αλλά έχουμε στο μυαλό μας ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί ένας παίκτης του Ολυμπιακού να γίνει ηγέτης κι αυτό είναι το νόημα της μεγάλης ομάδας. Θα πρέπει αν είμαστε μέσα στο ματς, αυτή τη φορά να έχουμε καλύτερη πρόβλεψη. Να είμαστε λίγο πιο καλοί στις προσαρμογές».

«Για μας το Κύπελλο είναι ευκαιρία να διασκεδάσουμε λίγο τις εντυπώσεις σε μια δύσκολη χρονιά. Όχι να σώσουμε τη σεζόν, γιατί υπάρχουν ακόμη 3-4 μήνες. Θέλουμε να φτιάξουμε το ρόστερ όπως θέλουμε και να τρέξουμε ένα σερί. Η χρονιά είναι μεγάλη, το Final 4 είναι ένας μεγάλος σταθμός, αλλά δεν μένουμε εδώ. Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα έχουμε έναν προγραμματισμό για να φανεί στο τέλος των playoffs».

Δημήτρης Μαυροειδής (αρχηγός ΑΕΚ): «Έχουμε πολύ χαρούμενες αναμνήσεις από το Ηράκλειο. Θα θέλαμε να τριτώσει το καλό, αλλά ξέρουμε ότι έχουμε πολλά προβλήματα. Έχουμε μάθει όμως όλη τη χρονιά να ζούμε ,ε αυτά. Θα παίξουμε σαν ΑΕΚ, θα δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε και θα διεκδικήσουμε τις πιθανότητές μας. Ο Ολυμπιακός είναι τοπ επιπέδου ομάδα της Ευρωλίγκας, αλλά η ιστορία έχει δείξει πως το Κύπελλο είναι ο θεσμός των εκπλήξεων. Το 2004 εγώ κι ο Πρίντεζης ήμασταν πιτσιρικάδες, πέρασαν 18 χρόνια για να ξαναγίνει Final 4 και μακάρι στο μέλλον να γίνει Final 8».

«Για μένα ήταν ξεχωριστό γιατί πήραμε δύο Κύπελλα στον τόπο καταγωγής μου. Θα είναι δύσκολο να πάρουμε και τρίτο. Μακάρι να δώσει δύναμη σε μένα και την ομάδα η πατρίδα μου».

«Ο φετινός στόχος της ΑΕΚ ήταν η είσοδος στο νέο γήπεδο, ίσως να φτιάξει και ένα ρόστερ με νέα παιδιά. Κανένα Κύπελλο ή πρωτάθλημα δεν σώζει τη χρονιά της ΑΕΚ».

Related posts

Ελλάδα-Ισπανία: Αγώνας με προϊστορία 71 ετών

Κώστας Γεωργιάδης

Ρήξη πρόσθιου χιαστού η Σταμούλου

Κώστας Γεωργιάδης

Ευρωπαϊκό U18: Τα ζευγάρια της επόμενης φάσης

Κώστας Γεωργιάδης