10 C
Ιωάννινα
11 Απριλίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Μεγάλη πίεση, νοσούν νεότεροι και χωρίς υποκείμενα νοσήματα”

Μεγάλες είναι οι πιέσεις που ασκούνται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς παραμένει υψηλός ο αριθμός κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση.

Στις Μονάδες Λοιμωδών του Νοσοκομείου νοσηλεύονται 40 ασθενείς ενώ στις ΜΕΘ παραμένουν 12 πολύ σοβαρά περιστατικά σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Μηλιώνης.

Τον περασμένο Νοέμβριο, στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στην περιοχή, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών ήταν άτομα μεγάλης ηλικίας.

Η εικόνα αυτή σήμερα έχει αλλάξει. «Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι από τριάντα ετών και πάνω. Έχουμε και ασθενείς 40 ετών, 50 ετών… Έχουμε και θύματα σε αυτές τις ηλικίες χωρίς να υπάρχουν υποκείμενα νοσήματα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμπληρώνοντας ότι οι άνθρωποι άνω των 80 ετών είναι πλέον προστατευμένοι καθώς έχουν εμβολιαστεί.

Ο ίδιος ζήτησε από όλους την τήρηση των μέτρων καθώς «ποτέ δεν ξέρουμε τι διαστάσεις μπορεί να πάρει η πανδημία». Χρειάζεται μεγάλη προσοχή, τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στους νέους και στην ανάγκη να αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Ο κ. Μηλιώνης κατέληξε επισημαίνοντας ότι το τέλος της πανδημίας θα έρθει με τον καθολικό εμβολιασμό.

«Εάν το εμβόλιο δεν πάει παντού η πανδημία δεν θα πάει πουθενά», υπογράμμισε.

 

Αθ. Κιτσάκος: Η εικόνα στα ΤΕΠ δείχνει κορύφωση της πανδημίας

Μεγάλη είναι η πίεση που δέχεται τις τελευταίες ημέρες το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων.

Ο Διευθυντής των ΤΕΠ Αθανάσιος Κιτσάκος τόνισε ότι τα ΤΕΠ αποτελούν το μεγάλο φίλτρο του νοσηλευτικού ιδρύματος, είναι αυτά που θα δουν πρώτα τους ασθενείς Covid και θα χρειαστεί να τους ξαναδούν.

«Η προηγούμενη εφημερία στο Νοσοκομείο δίνει ένα σήμα ότι φτάσαμε στην κορύφωση. Αυτό όμως θα το επιβεβαιώσουμε στις επόμενες δύο, τρεις εφημερίες», τόνισε.

Ο κ. Κιτσάκος ανέφερε ότι η πανδημία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο με μοναδικό όπλο το εμβόλιο. Κάθε ώρα στην Ευρώπη χάνουν την ζωή τους 106 ασθενείς και στην Ελλάδα κάθε ώρα τρεις άνθρωποι φεύγουν από την ζωή.

«Είναι μία επικίνδυνη νόσος και απευθυνόμενος σε όλους επισημαίνω την ανάγκη να αποφεύγουν τον συνωστισμό. Ειδικά οι νέοι», υπογράμμισε.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο και τις συζητήσεις που γίνονται ο κ. Κιτσάκος ανέτρεξε στον Ιπποκράτη, τον πατέρα της ιατρικής και στην φράση ««Ωφελέειν, ή μη βλάπτειν» για να τονίσει πως όσο καθυστερεί ο εμβολιασμός τόσο περισσότεροι άνθρωποι χάνουν την μάχη.

Β. Κουλούρας: Τρίτη ΜΕΘ, μεγάλο το όφελος από το εμβόλιο

Την τρίτη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς Covid ετοιμάζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων καθώς, όπως είπε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Διευθυντής της ΜΕΘ Βασίλης Κουλούρας, οι εξελίξεις που θα έχουμε είναι άγνωστες.

Το σημαντικό στοιχείο στο οποίο έκανε μνεία ο κ. Κουλούρας είναι ότι άνθρωποι άνω των 80 ετών που έχουν εμβολιαστεί δεν φτάνουν στο νοσοκομείο γεγονός που όπως τόνισε δείχνει ότι έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα από τον εμβολιασμό.

«Το εμβόλιο είναι η ελπίδα μας. Πάντα πρέπει να σταθμίζουμε το όφελος και το κόστος. Μέχρι στιγμής το όφελος είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος» ανέφερε ο κ. Κουλούρας με αφορμή τις συζητήσεις που γίνονται για το εμβόλιο της AstraZeneca και συμπλήρωσε ότι μέχρι στιγμής οι παρενέργειες δεν έχουν συσχετιστεί απόλυτα με τον εμβολιασμό.

Σε τοπικό επίπεδο οι συζητήσεις αυτές δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει τους πολίτες καθώς μετά από ένα αρχικό μούδιασμα και ελάχιστες ακυρώσεις η ανταπόκριση έχει φτάσει και πάλι στο 100%.

 

epiruspost.gr

Related posts

Όλα έτοιμα για την επιστροφή στα Λύκεια

Κώστας Γεωργιάδης

Στοίχημα προγνωστικά στην Αγγλία. The English Game με 2.40

Κώστας Γεωργιάδης

Σύλληψη για πάρτι και 108 πρόστιμα

Κώστας Γεωργιάδης