21.6 C
Ιωάννινα
2 Ιουνίου 2023
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Μοντέλο… Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας στον Κατσικά

Κάτι σαν το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας θα γίνει το Κλειστό που μεταφέρεται από το Ελληνικό στο αγρόκτημα του Κατσικά. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την τοποθέτηση που έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης.

Αναλυτικά η τοποθέτηση του Περιφερειάρχη:

Ενημέρωση Περιφερειακού Συμβουλίου για Αγρόκτημα

Κατσικά- τοποθέτηση πρώην Κλειστού Ξιφασκίας

Ενημέρωση για τη μεταφορά και εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας που είχε χρησιμοποιηθεί για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 στα Ιωάννινα, έδωσε σήμερα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

Συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

Για το χώρο εγκατάστασης εξήγησε ότι «εξετάστηκαν διάφορες εκτάσεις του Δημοσίου στο Λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και κυρίως ο χώρος του ΠΕΑΚΙ. Από την πρώτη τεχνική εκτίμηση που έγινε, για να τοποθετηθεί εκεί το κλειστό θα έπρεπε να καταστραφεί το ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, ο χώρος των γραφείων και του κυλικείου. Νομίζω ότι κανένας δεν θα το ήθελε αυτό και σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να χαλάμε ένα έργο που σήμερα εξυπηρετεί χιλιάδες πολίτες, την ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα και άλλα σωματεία, για να κατασκευάσουμε κάτι άλλο, που συν τοις άλλοις δεν «δένει» με το χώρο. Τελευταία επιλογή μας είναι το οικόπεδο της Ανατολής, το οποίο εφάπτεται του αγροκτήματος Κατσικά και της υπό κατασκευή λεωφόρου Γεννηματά. Ακούσαμε όλο αυτό το διάστημα πάρα πολλά και από πολλούς. Οι περισσότεροι από όσους έχουν εκφράσει γνώμη δεν γνωρίζουν καν την περιοχή. Το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι χαρακτηρισμένο για τουρισμό – αθλητισμό. Για να τοποθετηθεί εκεί η εγκατάσταση θα εκπονηθούν όλες οι απαραίτητες μελέτες, οι οποίες όταν θα είναι έτοιμες θα έλθουν προς έγκριση στο Περιφερειακό Συμβούλιο ή στις Επιτροπές του. Είναι ευνόητο ότι θα εκδοθούν όλες οι προβλεπόμενες άδειες και θα υπάρξει βέβαια στενή συνεργασία με το Δήμο Ιωαννιτών. Μια από τις άδειες θα είναι η καθ΄ ύψος υπέρβαση του νέου κτιρίου. Η υπέρβαση του ύψους ισχύει για οποιοδήποτε άλλο σημείο του λεκανοπεδίου θα επιλέγονταν να τοποθετηθεί».

Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι η νέα εγκατάσταση θα είναι πολλαπλών χρήσεων.
«Θα μπορεί να χρησιμοποιείται ως γήπεδο μπάσκετ, βόλεϊ, κλπ αλλά και για εκθέσεις, εκδηλώσεις, πολιτικές συγκεντρώσεις και για ο, τι άλλο είναι συμβατό», όπως συμβαίνει και με άλλα Κλειστά, όπως π.χ. το Ειρήνης και Φιλίας στον Πειραιά. Σε άλλα σημεία της απάντησής του ανέφερε ότι σήμερα δεν γίνονται εργασίες συναρμολόγησης, παρά μόνο εναπόθεσή του στο χώρο του Αγροκτήματος Κατσικά.

Το Αγρόκτημα Κατσικά

Ως προς το Αγρόκτημα Κατσικά, ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι υπάρχουν ήδη μελέτες για τα Κέντρα Καινοτομίας ενώ υπάρχει συνεργασία με τον ΕΛΓΟ Δήμητρα και βρίσκεται σε επαφή με την Αρχιτεκτονική Σχολή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για μια συνολική μελέτη του χώρου στο οποίο υπάρχουν κτίρια που είναι χαρακτηρισμένα ως μνημεία. «Οφείλουμε να επαναλάβουμε ότι δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις στα λιβάδια του αγροκτήματος», τόνισε ο Περιφερειάρχης ενώ για τους καθαρισμούς που γίνονται ενημέρωσε ότι υπάρχει έγγραφη εντολή προς την Περιφέρεια από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με ημερομηνία 12/9/2018, πριν ακόμη δηλαδή παραχωρηθεί το Αγρόκτημα στην Περιφέρεια.

Καταλήγοντας πρόσθεσε:

«Και για να μη γίνεται παραπληροφόρηση, να ξεκαθαρίσουμε ότι όταν αναφερόμαστε σε περιβαλλοντικό πάρκο, είναι αυτονόητο ότι δεν πρόκειται να γίνουν νέες κατασκευές στα χορτολίβαδα. Εμείς θέλουμε την περιοχή επισκέψιμη. Μόνο έτσι θα μπορέσει να συντηρηθεί και να αποτελεί ένα σημείο αναφοράς για το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων. Και αυτό θα το πετύχουμε».

Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός

Ολοκληρωμένης Διαχείρισης η Ήπειρος

Τον χαρακτηρισμό της Ηπείρου ως «Πρότυπος Τουριστικός Προορισμός Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» επιδιώκει η Περιφέρεια, υποβάλλοντας αίτηση στη Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Τουρισμού. Τη σχετική απόφαση, μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Πρέβεζας κ. Στράτου Ιωάννου, έλαβε στη σημερινή του συνεδρίαση το Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου. Ως οργανισμός διαχείρισης και προώθησης του προορισμού ορίστηκε η ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΗΠΕΙΡΟΣ Α.Ε..

Καθορισμός δικτύου ποδηλατοδρόμων στο οδικό δίκτυο Π.Ε. Πρέβεζας

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενέκρινε τον καθορισμό του δικτύου ποδηλατοδρόμων στο οδικό δίκτυο (Ιόνια διαδρομή), σύμφωνα με την οριστική μελέτη που κατατέθηκε από την Π.Ε. Πρέβεζας. Το έργο έχει προταθεί για ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Ψήφισμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Πριν των θεμάτων της Ημερήσιας Διάταξης, στο Περιφερειακό Συμβούλιο έγινε συζήτηση για τον πόλεμο στην Ουκρανία και αποφασίστηκε η έκδοση ψηφίσματος με το οποίο θα ζητείται η κατάπαυση του πυρός. Στη σύντομη τοποθέτησή του ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, σημείωσε- μεταξύ άλλων- ότι «ζούμε πολύ άσχημες στιγμές. Είναι ένας πόλεμος που δημιούργησε τεράστιο θέμα σε όλο τον κόσμο. Ήδη γίνονται αυξήσεις σε προϊόντα παγκοσμίως και είμαστε σε αμφιβολία για το αύριο. Η χώρα μας είναι από τους αδύναμους κρίκους και τώρα φαίνεται γιατί έπρεπε να κάνουμε όλους αυτούς τους εξοπλισμούς με τα Rafale κλπ. Είμαστε όλοι κατά του πολέμου. Μας ενοχλεί δε ότι αλλιώς περιμέναμε την συμπεριφορά της Ρωσίας και αλλιώς την είδαμε».

Δεν αλλάζει ο σχεδιασμός για την οδό Νιάρχου

Ο Περιφερειάρχης απαντώντας σε ερώτηση που τέθηκε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου για την ε.ο. Νιάρχου, ανέφερε ότι η μελέτη παραδόθηκε από την Κρατική Περιφέρεια και είναι μια μελέτη παρά πολύ καλή. Για τις «ενστάσεις» που διατυπώνονται για τον ανισόπεδο κόμβο στη συμβολή με την Περιφερειακή οδό Ιωαννίνων, ανέφερε ότι όπως τον ενημέρωσε η τελευταία επιβλέπουσα της μελέτης, χρειάστηκε εργασία 2.5 χρόνων για να καταλήξουν στο τελικό αποτέλεσμα και σε αυτό συνέδραμαν πολλά τεχνικά γραφεία των Αθηνών. Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αλλάξει με τίποτε, τόσο γιατί χρειάστηκε κόπος τριών χρόνων για να μελετηθεί, αλλά και επειδή θα άλλαζε τη φιλοσοφία του έργου και θα απεντάσσονταν από το ΕΣΠΑ. Συμπλήρωσε δε ότι «κάθε μέρα σχεδόν τρώμε εξώδικο ή μηνυτήρια αναφορά. Εμείς όμως έχουμε όπλο την αντικειμενικότητα και το σωστό που γίνεται. Το έργο όμως πάει πάρα πολύ καλά. Σε λίγο καιρό το 1/3 θα δοθεί σε κίνηση».

Related posts

Προσγειώθηκε η πρώτη πτήση από το Ισραήλ

Δώδεκα μήνες φυλάκιση στον προπονητή του Απόλλωνα Πόντου

Κώστας Γεωργιάδης

Βιασμός 12χρονης στον Κολωνό: Συνελήφθησαν πατέρας και γιος