19.9 C
Ιωάννινα
29 Φεβρουαρίου 2024
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέα Δεδομένα για την Αθλητική Διατροφή & την Εργομέτρηση στο Ποδόσφαιρο!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Διεθνές Forum με θέμα «Αθλητική διατροφή & Εργομέτρηση στο Ποδόσφαιρο» το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και το Εξειδικευμένο Ιατρικό Κέντρο εργομετρικού ελέγχου και αποκατάστασης Elite Clinic.

 

Την έναρξη των εργασιών του 1ου Διεθνούς FORUM «Αθλητική διατροφή & Εργομέτρηση στο ποδόσφαιρο» κήρυξε ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Τάκης Λεμονής πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής και προπονητής, ο κ. Κωνσταντίνος Χαλιορής Συντονιστής Γενικός Διευθυντής ΟΑΚΑ, ο κ. Λάμπρος Μπαλάφας Chief editor-sports show host Cosmote TV και ο κ. Γιώργος Τσαπόγας Διοργανωτής Αγώνων Παιδικού Ποδοσφαίρου (Respect Cup).

 

Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με την αθλητιατρική επιστήμη από τη σκοπιά των Επιστημών της Διατροφής και της Εργοφυσιολογίας, με στόχο την επίτευξη μέγιστων αθλητικών επιδόσεων στο ποδόσφαιρο.

 

Το περιεχόμενο του Forum που κάλυπτε θεματικές ενότητες σχετικές με το γνωστικό αντικείμενο της αθλητικής διατροφής είχε ως στόχο να παρουσιάσει τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη διατροφή και την εργομέτρηση σε σχέση με την προπόνηση και την αγωνιστική απόδοση στο ποδόσφαιρο και την εφαρμογή τους στην αθλητική πράξη.

 

Οι θεματικές ενότητες περιλάμβαναν ενότητες όπως:

 • Διατροφική προετοιμασία Elite ποδοσφαιριστών λίγο πριν το Mundial
 • Εργογόνα στο ποδόσφαιρο
 • Ενυδάτωση
 • Προ&Μετά-αγωνιστική διατροφική υποστήριξη
 • Ανάπτυξη παιδιού, απαιτήσεις αθλήματος & διατροφή
 • Προσδιορισμός αγωνιστικής θέσης βάσει σωματομετρικών χαρακτηριστικών
 • Διαχείριση στρες και ψυχολογίας στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες
 • Δοκιμασίες στο γήπεδο
 • Εργομετρικές δοκιμασίες στο εργαστήριο
 • Ερμηνεία αποτελεσμάτων στον προπονητή
 • Υποστήριξη ψυχολογίας ποδοσφαιριστή
 • Διατροφική υποστήριξη γυναικών ποδοσφαιριστών
 • Αθλητική τριάδα στο γυναικείο ποδόσφαιρο

 

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν 2 workshops  με θέματα «Εργομετρικές δοκιμασίες» και «Εργοσπιρομέτρηση».

 

Περίοπτη θέση στις εργασίες τις ημερίδας κατέλαβε και το στρογγυλό τραπέζι με θέμα «Προπονητής Vs Ποδοσφαιριστής», όπου καταξιωμένοι αθλητές (κα. Χαρά Δημητρίου – Αρχηγός Ποδοσφαίρου Γυναικών Παναθηναϊκού και Διεθνής με την Εθνική ομάδα, κα. Δήμητρα Καψαλάκη – Αθλήτρια Γυναικείας Ομάδας Ποδοσφαίρου, κ. Μιχάλης Λιαρμακόπουλος, Ποδοσφαιριστής Κ18, κ. Γιώργος Κέντρος – Ποδοσφαιριστής Κ18), προπονητές (κ. Ευάγγελος Τσιώλης – Προπονητής Ποδοσφαίρου, κ. Γεώργιος Μούτος – Προπονητής Φυσικής Κατάστασης, κ. Ιωάννης Χαραλαμπίδης – Προπονητής Γυναικείας Ομάδας Π.Α.Ο., κ. Ιωάννης Πασσής – Προπονητής Ποδοσφαίρου) και ο κ. Χάρης Λάλος  – Αθλητίατρος Ιατρός της ΠΑΕ ΑΕΚ, Ορθοπαιδικός Χειρούργος. Όλοι τους μετέφεραν την εμπειρία τους στο σχετικό αντικείμενο.

 

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι σημαντικό ρόλο στην επίτευξη των στόχων της ημερίδας προσέφεραν οι καταξιωμένοι ομιλητές όπου προσέδωσαν περιεχόμενο, γνώση και ακρίβεια στον σκοπό της εκδήλωσης.

 

Σε ανακοίνωση του ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για τον απολογισμό του 1ου Διεθνούς FORUM «Αθλητική διατροφή & Εργομέτρηση στο ποδόσφαιρο» ανέφερε:

 

“Στο 1ο Διεθνές Φόρουμ προσέγγισης της αθλητιατρικής επιστήμης από τη σκοπιά των Επιστημών της Διατροφής και της Εργοφυσιολογίας, για την επίτευξη μέγιστων αποδόσεων στο ποδόσφαιρο, που διοργάνωσε το εξειδικευμένο Ιατρικό Κέντρο εργομετρικού ελέγχου και αποκατάστασης Elite Clinic, σε συνεργασία με την  ΕΛΔΕ – Ελληνική Διατροφολογική Εταιρεία και τον εκπαιδευτικό της φορέα, την ΕΛΔΕ Studies.

 

Η υγιεινή διατροφή και η εργομέτρηση μπορούν να επιδράσουν ευεργετικά στην ανάδειξη του ταλέντου ενός νέου αθλητή, στην αύξηση της απόδοσής του, αλλά και στην ισορροπία που απαιτείται ανάμεσα στη σωματική και ψυχική του υγεία.

 

Στο Υφυπουργείο Αθλητισμού τονίζουμε καθημερινά την αξία της υγιεινής διατροφής και υποστηρίζουμε την σύνδεση και αξιοποίηση με τον πρωτογενή τομέα. Τρανταχτό παράδειγμα το Παγκρήτιο Φόρουμ προώθησης κρητικών προϊόντων στο OAKA Athens Olympic Complex τον περασμένο Μάιο, που θα επαναληφθεί τον προσεχή Φεβρουάριο.

 

Ενισχύουμε συνεχώς τα μηνύματα υπέρ του ευ ζην, όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στην κοινωνία.

 

Η φημισμένη Μεσογειακή διατροφή μας και τα παραδοσιακά προϊόντα μας, μπορούν να πρωταγωνιστήσουν στην μεγάλη προσπάθεια εδραίωσης μίας υγιούς νοοτροπίας στη νέα γενιά.

 

Και σε συνδυασμό με την εργομέτρηση, η προπόνηση και η αγωνιστική απόδοση των αθλητών θα οδηγήσουν στην ποθούμενη ανάπτυξη.

 

Μπράβο στους διοργανωτές του Φόρουμ, ιδιαίτερα στους κ. Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης, Μάνος Αρβανιτάκης και Ζήκος Κέντρος για δράσεις σαν κι αυτή που «παντρεύουν» τη θεωρία με την πράξη, αλλά και σε σπουδαίες μορφές του ποδοσφαίρου, όπως ο Τάκης Λεμονής που αγκαλιάζουν αυτό το εγχείρημα.”

Related posts

Το γήπεδο για το Τηλυκράτης-Παναθηναϊκός Β

Κώστας Γεωργιάδης

Δίπλωμα οδήγησης μέχρι τα…100

Κώστας Γεωργιάδης

Έκτακτο της ΕΜΥ: Ισχυρές βροχές και καταιγίδες ως το Σάββατο

Κώστας Γεωργιάδης