17.9 C
Ιωάννινα
24 Σεπτεμβρίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Νέοι δήμαρχοι χωρίς πλειοψηφία.. Ποιοι αναζητούν συνεργασίες στους Δήμους της Ηπείρου

dimarxeio 720x380

dimarxeio 720x380Η νομοθετική παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, λίγο πριν αναλάβουν οι νέες Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές, έρχεται να δώσει λύσεις ως ένα βαθμό όμως, στη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η αυτοδιοίκηση από την 1η Σεπτεμβρίου είναι αντιμέτωπη με ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, απόρροια της απλής αναλογικής. Ενός εκλογικού συστήματος που ανέδειξε μεν Περιφερειάρχες και Δημάρχους αλλά σε ελάχιστες περιπτώσεις έδωσε και πλειοψηφίες σε Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια καθώς η εκλογή τους είναι αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και μόνο!

Μπορεί το ζητούμενο της απλής αναλογικής να είναι η συνεργασία αλλά αυτό στην πράξη δείχνει εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περιπέτειες τους Δήμους.

Στην Ήπειρο το πρόβλημα δεν υφίσταται στην Περιφέρεια καθώς η εκλογή του Αλέκου Καχριμάνη από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 58% του έδωσε τις 29 από τις 51 έδρες του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Η παράταξη του Γιώργου Ζάψα έχει επτά έδρες, του Σπύρου Ριζόπουλου πέντε, του Δημήτρη Δημητρίου τέσσερις, τρεις έδρες έχει η Λαική Συσπείρωση με επικεφαλής τον Γιώργο Πρέντζα, μία κέρδισε η ΑΡΠΗ με το Νίκο Ζήκο, μία η Ανυπότακτη Ήπειρος με τον Κώστα Νουτσόπουλο και μία η Ελληνική Αυγή με τον Κώστα Αναγνώστου.

Η κατάσταση στους Δήμους τους μεγάλους αλλά και τους μικρότερους είναι εντελώς διαφορετική.

Το ενδιαφέρον το τελευταίο διάστημα είναι επικεντρωμένο στο Δήμο Ιωαννιτών όπου ο Μωυσής Ελισάφ έχει ανοίξει κύκλο συζητήσεων με σκοπό τη συνεργασία ώστε να προκύψει πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Οι συζητήσεις αυτές εκ των πραγμάτων θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός των ημερών καθώς φτάνει η στιγμή όπου τα νέα δημοτικά συμβούλια αναλαμβάνουν καθήκοντα.

Αντιμέτωποι με το τοπίο που άφησε η απλή αναλογική βρίσκονται οι περισσότεροι δήμοι της Ηπείρου.

Στο Δήμο Δωδώνης, από τις 21 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου τις δέκα έχει ο Χρήστος Ντακαλέτσης που επανεξελέγη δήμαρχος. Δέκα επίσης έχει ο Κώστας Κατσανάκης και μία ο Τάσος Τόκας.

Στο Δήμο Ζαγορίου ο νέος δήμαρχος Γιώργος Σουκουβέλος που ορκίστηκε το Σάββατο έχει επτά από τις 17 έδρες. Από πέντε έχουν ο Σπύρος Βασιλείου και ο Λεωνίδας Τσουμάνης.

Δεκατρείς από τις 27 έδρες έχει στον Δήμο Ζίτσας ο Μιχάλης Πλιάκος. Ο Βασίλης Γαρδίκος έχει 11, ο Γιώργος Λωρίδας δύο και ο Γιώργος Ζιάκκας μία.

Μόλις επτά από τις 21 συνολικά έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου διαθέτει στην Κόνιτσα η παράταξη του νέου Δημάρχου Νίκου Εξάρχου. Ο Ανδρέας Παπασπύρου έχει οκτώ, ο Βασίλης Σπανός πέντε και ο Δημήτρης Σδούκος μία.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στο Μέτσοβο καθώς ο Κώστας Τζαφέας που επανεξελέγη έχει επτά έδρες από τις συνολικά 21. Πέντε έχει ο Σπύρος Βασιλείου όσες και ο Θεόφιλος Σούλτης και τέσσερις ο Απόστολος Μπιτούνης.

Από τους οκτώ συνολικά δήμους στο Νομό Ιωαννίνων μόνον δύο, το Πωγώνι και τα Βόρεια Τζουμέρκα που κρίθηκαν στον πρώτο γύρο δεν είναι αντιμέτωποι με παρόμοια προβλήματα καθώς οι παρατάξεις των δημάρχων Κώστα Καψάλη και Γιάννη Σεντελέ έχουν και την απόλυτη πλειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ανάλογη όμως είναι η κατάσταση και στην υπόλοιπη Ήπειρο.

Στον Δήμο Άρτας η παράταξη του Χρήστου Τσιρογιάννη που εξελέγη δήμαρχος διαθέτει στο νέο δημοτικό συμβούλιο δώδεκα έδρες από τις συνολικά τριάντα τρεις. Τις υπόλοιπες μάλιστα τις κέρδισαν πέντε διαφορετικές παρατάξεις. Στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να βρεθεί τουλάχιστον μία παράταξη για να σχηματιστεί πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο Δήμο Νικολάου Σκουφά η παράταξη της Ροζίνας Βαβέτση που κέρδισε τις εκλογές διαθέτει τις 12 έδρες από τις 27 του Δημοτικού Συμβουλίου και στο Δήμο Κεντρικών Τζουμέρκων ο Χρήστος Χασιάκος, νέος δήμαρχος διαθέτει επτά από τις 21 έδρες στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Χωρίς πρόβλημα βαδίζει στη νέα τετραετία ο Δήμαρχος Γεωργίου Καραϊσκάκη Περικλής Μίγδος ο οποίος εξελέγη από τον πρώτο γύρο με το ποσοστό του 70% που του έδωσε και την απόλυτη πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Οριακή πλειοψηφία έχει στην Ηγουμενίτσα ο Γιάννης Λώλος ο οποίος κέρδισε τις εκλογές την πρώτη Κυριακή και άνετη πλειοψηφία στους Φιλιάτες ο Σπύρος Παππάς.

Στο Δήμο Σουλίου όμως θα απαιτηθούν συνεργασίες καθώς ο νέος δήμαρχος Γιάννης Καραγιάννης διαθέτει μόλις επτά από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

Εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση για το νέο δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο η παράταξη του οποίου διαθέτει τις οκτώ από τις 33 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου τις οποίες μοιράζονται συνολικά επτά παρατάξεις. Η δεύτερη σε δύναμη με επτά όμως έδρες είναι αυτή του νυν δημάρχου Χρήστου Μπαίλη.

Στο Δήμο Ζηρού ο Νίκος Καλαντζής που εξελέγη και πάλι δήμαρχος διαθέτει 13 έδρες όσες και ο Δημήτρης Γιολδάσης και μία διαθέτει ο Μενέλαος Γείτονας. Μία οριακή κατάσταση που σίγουρα δεν κάνει εύκολη την τετραετία.

Συνεργασίες θα πρέπει να αναζητήσει και ο Νίκος Ζαχαριάς νέος δήμαρχος Πάργας καθώς η παράταξή του διαθέτει τις 11 από τις 27 έδρες του Δημοτικού Συμβουλίου.

epiruspost.gr

Related posts

Πως θα λειτουργήσουν τα Πανεπιστήμια

Κώστας Γεωργιάδης

Τέλος η Sky, αυξάνει τις πτήσεις η Aegean

Κώστας Γεωργιάδης

56 νέα κρούσματα στην Ήπειρο

Κώστας Γεωργιάδης