1.9 C
Ιωάννινα
9 Δεκεμβρίου 2021
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης της ANOC

Παρά τη συνεχιζόμενη πανδημία, η ANOC ολοκλήρωσε με επιτυχία την 25η Γενική Συνέλευση στην Κρήτη, στις 24 & 25 Οκτωβρίου 2021. Χάρη στην Ελληνική Κυβέρνηση και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, 148 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές έλαβαν μέρος στη συνεδρίαση και 57 συνδέθηκαν διαδικτυακά.

Η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC) ενέκρινε τις εξής αποφάσεις:

• Η ANOC συγχαίρει την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και τον Πρόεδρό της Σπύρο Καπράλο καθώς και την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη για την άριστη διοργάνωση της Γενικής Συνέλευσης της ANOC στην Κρήτη.

• Η ANOC ευχαριστεί τη ΔΟΕ και τον Πρόεδρό της, Τόμας Μπαχ, για την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση της ANOC και για την ενημέρωση των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών σχετικά με σημαντικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια.

• Ο Πρόεδρος της ΔΟΕ ευχαρίστησε ιδιαίτερα τις 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τους αθλητές τους για την υποστήριξη και την αλληλεγγύη που έδειξαν κατά τη διάρκεια των δύσκολων καιρών της πανδημίας. Αυτή η υποστήριξη ήταν εξαιρετικά σημαντική κατά την περίοδο της αναβολής των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020 για το 2021.

• Οι 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για τη μη πολιτικοποίηση του αθλητισμού. Όπως και οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο, οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου 2022 θα φέρουν ξανά τον κόσμο κοντά στο πνεύμα της ελπίδας, της ειρήνης και της αλληλεγγύης. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι ένα ισχυρό σύμβολο της διαφορετικότητας, της ένταξης και της ισότητας, με αθλητές από όλες τις φυλές, θρησκείες, εθνότητες και πολιτισμούς να ανταγωνίζονται μεταξύ τους και να ζουν μαζί αρμονικά.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC άκουσε επίσης την έκθεση του εν ενεργεία Προέδρου της ANOC σχετικά με τις συζητήσεις με τη FIFA η οποία προτείνει τη διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA κάθε δεύτερο χρόνο.

• Τα μέλη της Γενικής Συνέλευσης της ANOC συζήτησαν τον αντίκτυπο που θα είχε αυτή η πρόταση στις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και στον αθλητισμό στις χώρες τους, κάτι που κατέληξε στην απόφαση να γίνει η ακόλουθη δήλωση από τη συνεδρίαση:

Οι 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές συμμερίζονται τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολλούς στο αθλητικό κίνημα ότι το σχέδιο της FIFA να αλλάξει το ποδοσφαιρικό καλεντάρι και να διεξάγει το Παγκόσμιο Κύπελλο κάθε δύο χρόνια θα αποτελέσει μεγάλη απειλή για την επιβίωση πολλών αθλημάτων εκτός του ποδοσφαίρου που είναι υπό την ευθύνη των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Οι προτάσεις που κατατέθηκαν από τη FIFA θα αυξήσουν τη συμφόρηση του παγκόσμιου αθλητικού καλενταριού. Αυτό θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε αθλητικές διοργανώσεις που διοργανώνονται από τις εθνικές ομοσπονδίες-μέλη των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών, καθώς και περιφερειακούς και ηπειρωτικούς αγώνες υπό την εποπτεία των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών. Επιπλέον, θα επηρεάσει αρνητικά την ευημερία των αθλητών ποδοσφαίρου. Οι ΕΟΕ σημείωσαν την έλλειψη διαβούλευσης από τη FIFA σε αυτή τη διαδικασία, ιδίως όσον αφορά τη ΔΟΕ, η οποία έδειξε μια λυπηρή έλλειψη αλληλεγγύης και σεβασμού προς τα άλλα αθλήματα.
• Η ANOC υποστηρίζει την έκθεση του εν ενεργεία Προέδρου της ANOC, Dr. Robin Mitchell, η οποία υπογραμμίζει τις δραστηριότητες της ANOC τα τελευταία δύο χρόνια. Η Γενική Συνέλευση της ANOC αναγνώρισε επίσης τη δήλωση του Δρ. Μίτσελ σχετικά με τις εκλογές της ANOC για την περίοδο 2022-2026 για τις οποίες αποφάσισε να είναι υποψήφιος.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC ενέκρινε την έκθεση της Γενικής Γραμματέα της ANOC, κυρίας Gunilla Lindberg, η οποία υπογράμμισε τα τελευταία χρόνια, τις σημαντικές ενέργειες που έχουν γίνει για την ενίσχυση της φωνής των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών στο Ολυμπιακό Κίνημα.

• Οι ακόλουθες δράσεις εγκρίθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές:
o Να γίνουν εργασίες για να οριστικοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το Μνημόνιο Συνεννόησης με την ASOIF, τις Ηπειρωτικές Ενώσεις και την ANOC σχετικά με το αίτημα από την ANOC και τις Ηπείρους να μπορέσουν να συμπεριληφθούν περισσότεροι Ολυμπιακοί τίτλοι ως μέρος των Ηπειρωτικών Αγώνων και των Παγκόσμιων Παράκτιων Αγώνων της ANOC.
o Να αναγνωρίσουν την πρωτοβουλία να βοηθηθούν οι Εθνικές Ολυμπιακής Επιτροπές να βελτιώσουν τις δραστηριότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μέσω ειδικών σεμιναρίων και ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών.
o Οι 205 ΕΟΕ χαιρετίζουν τη δέσμευση της ΔΟΕ να μειώσει τις άμεσες και έμμεσες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% έως το 2030. Οι Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές δεσμεύονται να συμμετάσχουν στο πλαίσιο του προγράμματος του ΟΗΕ Sports for Climate Action και να εφαρμόσουν παρόμοια μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
o Να υποστηριχτούν οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε η ANOC σχετικά με μέτρα βιωσιμότητας και να βοηθήσει στη διάδοση του μηνύματος και στις 205 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και στους Διοργανωτές όλων των επερχόμενων εκδηλώσεων της ANOC, συμπεριλαμβανομένων των Παγκόσμιων Παράκτιων Αγώνων της ANOC.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC άκουσε την έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής της ANOC και ενέκρινε τις ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις του 2019 και του 2020 καθώς καμία Γενική Συνέλευση της ANOC δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί το 2020,

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC ενέκρινε τον προϋπολογισμό 2021-2024 όπως εγκρίθηκε από το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ANOC.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC ενημερώθηκε ότι οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις συντάσσονται σύμφωνα με τα σχετικά οικονομικά πρότυπα (FRS για τις ΜΜΕ) και την ελβετική νομοθεσία.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC ενέκρινε τις εκθέσεις των διαφόρων Επιτροπών της και συνεχάρη τους Προέδρους των Επιτροπών για την εξαιρετική δουλειά.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC ενέκρινε την απόφαση που έλαβε το Εκτελεστικό Συμβούλιο της ANOC να εγκρίνει την Έκθεση της Επιτροπής Εκδηλώσεων ANOC σχετικά με τη διαδικασία για τον διορισμό του επερχόμενου οικοδεσπότη για τους Παγκόσμιους Παράκτιους Αγώνες ANOC 2023, 2025 και 2027 και ενέκρινε την έναρξη εργασιών της Επιτροπής Αξιολόγησης ANOC με υποψήφια για το 2023 την Ολυμπιακή Επιτροπή Ινδονησίας. Οι υποψήφιοι για τους Αγώνες του 2025 και του 2027 θα μελετηθούν κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.

• Η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο και ο Διευθύνων Σύμβουλος της κ. Muto παρουσίασαν την τελική έκθεσή τους στη Γενική Συνέλευση της ANOC και ευχαρίστησαν για την άριστη συνεργασία που υπήρξε μεταξύ της ΔΟΕ, της Οργανωτικής Επιτροπής, της Κυβέρνησης, των Διεθνών Ομοσπονδιών και των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

• Η TOGOC ευχαρίστησε ιδιαίτερα την IOC CoCom και ANOC, τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και τις Διεθνείς Ομοσπονδίες για την κατανόηση και τη συμβολή τους. Πολλές Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές τόσο στην αίθουσα όσο και διαδικτυακά ευχαρίστησαν την Οργανωτική Επιτροπή για την εξαιρετική δουλειά στην διοργάνωση του Τόκιο 2020.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC άκουσε την έκθεση της Οργανωτικής Επιτροπής στο Πεκίνο 2022 σχετικά με τις προετοιμασίες για τους Αγώνες που θα διεξαχθούν επίσης υπό αυστηρούς περιορισμούς Covid.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC άκουσε μια παρουσίαση από την Οργανωτική Επιτροπή του Παρισιού σχετικά με τις προετοιμασίες για τους επερχόμενους Αγώνες το 2024. Οι προετοιμασίες πάνε καλά και δεν αναφέρθηκαν σημαντικές δησκολίες.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC άκουσε ενημέρωση από τη Διοίκηση της ΔΟΕ και τον Γενικό Διευθυντή της, κ. Christophe de Kepper, ο οποίος ανέφερε την πρόοδο για την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 και την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020 plus 5. Ο κ. de Kepper αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη νέα αντίληψη σχετικά με το πρόγραμμα φιλοξενίας και τους κανόνες πρόκρισης για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. .

• Η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Αθλητών της ΔΟΕ, κα Emma Terho, ενημέρωσε το έργο της Επιτροπής και τη συνεργασία με την Επιτροπή Αθλητών ANOC και έλαβε συγχαρητήρια για την καλή της δουλειά.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC άκουσε μια λεπτομερή ενημέρωση από τον Διευθυντή Ολυμπιακής Αλληλεγγύης και Υπηρεσιών NOC, κ. James MacLeod, σχετικά με τις δραστηριότητες και τις σχέσεις με τις Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές.

• Η Γενική Συνέλευση της ANOC ενέκρινε την απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ANOC να διοργανώσει την 26η Γενική Συνέλευση ANOC στη Σεούλ, από τις 17 έως τις 21 Οκτωβρίου 2022.

Related posts

Η ΕΟΕ θα επιχορηγήσει τις Αθλητικές Ομοσπονδίες για πρόσληψη ξένου Ομοσπονδιακού προπονητή

Κώστας Γεωργιάδης

Ανανέωση του χορηγικού προγράμματος στήριξης της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής για μια ακόμη τετραετία

Κώστας Γεωργιάδης

Με διπλή προπόνηση συνεχίστηκε η προετοιμασία του Θεσπρωτού εν όψει του σαββατιάτικου εντός έδρας αγώνα με τη Νίκη Βόλου

Κώστας Γεωργιάδης