26.2 C
Ιωάννινα
21 Σεπτεμβρίου 2021
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Ξεκίνησαν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο

«Κηρύσσω την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο 2020» είπε ο αυτοκράτορας Ναρουχίτο πίσω από τη λευκή μάσκα του, χωρίς την παρουσία θεατών, λόγω της Covid-19.
Με την Ιαπωνία, η οποία παρουσίασε τη μεγαλύτερη ομάδα στην ιστορία των Παραολυμπιακών Αγώνων, ολοκληρώθηκε η παρέμβαση στην τελετή έναρξης της -καθυστερημένης κατά ένα χρόνο διοργάνωσης.

Η Ελλάδα μπήκε στο Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο με πολυπληθή αντιπροσωπεία με Σημαιοφόρους τους Παραολυμπιονίκες Θανάση Κωνσταντινίδη και Άννα Ντέντα και απέσπασε το χειροκρότημα των υφυπουργού Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη, που είναι στο ΤΟΚΙΟ μαζί με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Χρήστο Καλούδη, τον γενικό γραμματέα της ΕΠΕ Χρήστο Τζαμούση, που ήταν στην εξέδρα. Μαζί ήταν και οι Γενικοί Διευθυντές Παραολυμπιακών Αγώνων για την Οργανωτική Επιτροπή “Παρίσι 2024” Κωνσταντινίδης Λάμπης και του “Μιλάνο Κορτίνα 2026” Θάνος Κωστόπουλος καθώς και το στέλεχος της ΕΠΕ Μαργαρίτα Καραδημητροπούλου.

Αμέσως ξεκίνησε το πάρτι μουσικής και χρωμάτων, μετατρέποντας το Ολυμπιακό στάδιο του Τόκιο σε έναν πίνακα ζωγραφικής.

Ελπίδες και προσδοκίες για ένα έθνος που επένδυσε πολύ σε αυτό το γεγονός, αναμένοντας ότι θα έχει μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στον αθλητισμό και στην κοινωνία του.

Οι διοργανωτές θέλουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες να ενισχύσουν και να αποδείξουν ότι η ιαπωνική κοινωνία είναι πιο περιεκτική, περισσότερο ανοικτή.

Όλες οι εικόνες, όλα τα μηνύματα και τα χαμόγελα των αθλητών σε αυτή την τελετή έναρξης είναι απίστευτα αισιόδοξα. Σε μία εποχή που παρατηρείται επιδείνωση της κρίσης Covid-19.

Οι διοργανωτές αναγκάστηκαν να κάνουν το πρωτοφανές βήμα της διεξαγωγής των Αγώνων χωρίς θεατές, καθώς τα κρούσματα κορονοϊού παρουσιάζουν έξαρση.

Ακόμη και η τελετή έναρξης ήταν …σιωπηλή, και ήταν υπό αυστηρούς κανόνες κοινωνικής απόστασης, επηρεασμένη από την πανδημία του COVID-19.

Μάλιστα οι διοργανωτές τίμησαν τους ανθρώπους που “πρωταγωνίστησαν” στην πανδημία, τους νοσηλευτές καθώς δυο από αυτούς κράτησαν την Ιαπωνική σημαία μαζί με τέσσερεις Ιάπωνες Παραολυμπιονίκες.
Δεκάδες χορευτές μετακινήθηκαν ενώ οι χαρτογραφήσεις προβολής έδειξαν συνδέσεις μεταξύ τους, επισημαίνοντας πώς οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των αθλητών, έχουν δημιουργήσει νέες συνδέσεις στο διαδίκτυο κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Ο Ιάπωνας αυτοκράτορας, Ναρουχίτο και ο Πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής Άντονι Πάρσονς, και οι δύο φορώντας μάσκες, μπήκαν στο γήπεδο και υποκλίθηκαν ο ένας στον άλλο.

“Έχουμε φτερά” ήταν το μουσικό θέμα της παρέλασης με σημασία. Ένα μικρό μονόφτερο αερολανάκι που φοβάται να πετάξει, γιατί έχει διαφορετικότητα από όλα τα άλλα αεροπλάνα. Όμως τα άλλα αεροπλάνα το πείθουν σιγά σιγά να μπορέσει να πετάξει. Το αεροπλανάκι με τα σήματα των AGITOS, που είναι τα τρία σήματα των Παραολυμπιακών αγώνων. Μια παράσταση που διαδραματίσανε 186 ΑΜΕΑ μεταξύ των άλλων. Καρακούρι perfomers οι επονομαζόμενοι Ιάπωνες καλλιτέχνες- σύμβολο διαφορετικότητας.

Το ΤΟΚΙΟ δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν το 1964, διοργανώνει Παραολυμπιακούς αγώνες ενώ τον Εθνικό ύμνο της Ιαπωνίας τραγούδησε η τυφλή τραγουδίστρια Χίραι Σάτο.

Η Σέικο Χασιμότο, πρόεδρος της Ιαπωνικής Οργανωτικής Επιτροπής μαζί με τον Άντονι Πάρσονς πριν δώσουν τον λόγο στο 126ο Αυτοκράτορα Ναρουχίτο, ο οποίος κήρυξε την έναρξη των Αγώνων, έβγαλαν λόγους. Ο λόγος του κ. Ο Πάρσονς ήταν πολύ δυναμικός

«Οι Παραολυμπιακοί Αγώνες είναι μια πλατφόρμα αλλαγής … αλλά πρέπει να βάζουμε τα δυνατά μας καθημερινά για να μην έχουμε αποκλεισμούς» τόνισε ο κ. Πάρσονς

Ο ουρανός φωτίστηκε από 378 πυροτεχνήματα για να γιορτάσουν τα 22 σπορ που θα γίνουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες « ΤΟΚΙΟ 2020»

 

Ο χαιρετισμός της ΠτΔ για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Ο χαιρετισμός της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες:

Η ψυχική δύναμη, η πνευματική συγκέντρωση, η αδάμαστη βούληση και η ακατάβλητη επιμονή είναι αυτονόητες προϋποθέσεις προκειμένου να ανταποκριθεί ένας αθλητής στο υψηλό επίπεδο συναγωνισμού των Ολυμπιακών Αγώνων. Πόσο, όμως, σθένος χρειάζεται να επιστρατεύσει ένας αθλητής με κινητικές, οπτικές ή άλλες αναπηρίες για να αφοσιωθεί στην άκρως απαιτητική πνευματικά και σωματικά προετοιμασία των Παραολυμπιακών; Πόση αντοχή και πόση πίστη;
Αποκαλύπτεται κανείς μπροστά στην αποφασιστικότητα, την αφοσίωση, το θάρρος των αθλητών της παραολυμπιακής μας ομάδας, αισθάνεται συγκίνηση και περηφάνια για την προσπάθειά τους. Αλλά όχι μόνο για τις επιδόσεις τους, συχνά αντίστοιχες με εκείνες που σημειώνονται στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Όχι μόνο για τα μετάλλια και τις επιτυχίες τους. Αλλά κυρίως για τη συμμετοχή τους στον συναγωνισμό, μια συμμετοχή εμπνεόμενη από το «ευ αγωνίζεσθαι» των προγόνων μας, έναν άθλο ανεξαρτήτως διακρίσεων.

Η παραολυμπιακή μας ομάδα, οι παραολυμπιονίκες μας, μας υπενθυμίζουν ότι κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να μετέχει ισότιμα σε όλες τις πτυχές της αθλητικής, και όχι μόνο, ζωής, χωρίς αποκλεισμούς ή παραγνώριση των ικανοτήτων του. Και μας υποδεικνύουν με το παράδειγμά τους ότι καμιά δυσκολία δεν μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο όταν έχει πίστη στον εαυτό του και στις ικανότητές του, όταν δεν φοβάται τη σκληρή δουλειά, όταν δεν πτοείται από την αποτυχία και την ήττα γνωρίζοντας πως είναι παροδικές, όταν έχει ενστερνιστεί τη βεβαιότητα ότι «κάθε τι αδύνατο είναι δυνατό» και το επιβεβαιώνει με τον καθημερινό του αγώνα.

Related posts

“Olympic Day Run” Greece 2021: Ο Μοναδικός Ολυμπιακός Αγώνας Δρόμου επιστρέφει στέλνοντας μήνυμα παγκόσμιας αλληλεγγύης, ενότητας και ελπίδας

Κώστας Γεωργιάδης

Μετά από ένσταση ο Γ. Σταμούλης νικητής στο 5άρι του Ioannina Lake Run 2021

Κώστας Γεωργιάδης

Στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας η αποστολή των Παραολυμπιακών Αγώνων

Κώστας Γεωργιάδης