5.5 C
Ιωάννινα
8 Φεβρουαρίου 2023
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

ΠΑΣ και Μπάρτσα μαζί για τους πρόσφυγες

stΌλα είναι έτοιμα για το μεγάλο ραντεβού των Βετεράνων του ΠΑΣ Γιάννινα και της Μπαρτσελόνα στο “Ζωσιμάδες” (19:00) για την ενίσχυση των αναγκών των προσφύγων.

Με αφορμή τον αγώνα δόθηκε κοινή συνέντευξη τύπου το πρωί.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης, στον σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε ότι είναι μία μεγάλη ημέρα για την ομάδα του ΠΑΣ.

«Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την Μπαρτσελόνα που έκανε την τιμή να έρθει στην πόλη μας. Είναι μεγάλη τιμή για την ομάδα.
Η εκδήλωση γίνεται για να μπορέσουμε και εμείς μαζί με τους φιλάθλους να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες που βρίσκονται στη χώρα μας. Και ευχόμαστε πολύ σύντομα να βρεθεί μία λύση αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν τη ζωή τους σε καλύτερο περιβάλλον.
Εύχομαι η προσπάθεια που ξεκίνησε η Μπαρτσελόνα μαζί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, όπου θα συνεχιστεί και σε άλλες πόλεις στην Ευρώπη, να βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς».

Ο πρόεδρος των Βετεράνων της Μπαρτσελόνα Ραμόν Αλφοσέντα, ευχαρίστησε τον κ. Χριστοβασίλη για την δυνατότητα που έδωσε στους Βετεράνους να επισκεφτούν τα Γιάννινα και παράλληλα ευχαρίστησε τον οργανισμό του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και την αεροπορική εταιρία χορηγό.

«Όλοι αυτοί οι φορείς δείχνουν την αλληλεγγύη τους και θα πρέπει να τους ευχαριστήσουμε για τον σκοπό που έχουν έρθει, ξεκινώντας από την επίσκεψη σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων», ανέφερε ο κ. Αλφοσέντα και συνέχισε: «Πριν αναχωρήσουμε από την Βαρκελώνη, ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, κ. Μπαρτομέου, εξέφρασε την επιθυμία να προσπαθήσουμε να δώσουμε στους πρόσφυγες την πλήρη αλληλεγγύη μας, και να τους δώσουμε λίγη ελπίδα. Αν επισκεφτείτε τους χώρους φιλοξενίας των προσφύγων θα δείτε τα λυπημένα μάτια των μικρών παιδιών. Και αυτό μας έφερε ανησυχία αλλά και μας δίνει και το κίνητρο να φέρουμε ελπίδα. Είμαστε πολύ περήφανοι που επισκεπτόμαστε την Ελλάδα, γιατί είναι τιμή για εμάς να βρισκόμαστε με έναν λαό που έχει δείξει τέτοια αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Γι’ αυτό θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για την στάση αυτή.
Αυτή την ώρα που γίνεται η συνέντευξη τύπου, πραγματοποιείται ένα εργαστήριο ποδοσφαίρου (στο ΠΕΑΚΙ) με τη συμμετοχή πάνω από 200 παιδιών προσφύγων.
Προσπαθούμε με τα εργαστήρια αυτά να μεταδώσουμε στα παιδιά αυτά τις αξίες όπως η αλληλεγγύη και η ενότητα. Μετά θα ακολουθήσει γεύμα αλληλεγγύης με πάνω από 400 παιδιά και ενήλικες.
Το βράδυ περιμένουμε τον φανταστικό αγώνα με τους αξιόλογους βετεράνους του ΠΑΣ Γιάννινα που είδαμε πόσο δυνατή ομάδα είναι.
Επίσης μες αφορμή το ταξίδι θα θέλαμε να βοηθήσουμε τον σκοπό μας που είναι η εξεύρεση πόρων για την ενίσχυση των προσφύγων στην περιοχή που επισκεφτήκαμε».

Κλείνοντας ο πρόεδρος των βετεράνων της Μπαρτσελόνα, εξέφρασε την ελπίδα του ότι θα υπάρξει και στο μέλλον μία ανάλογη επίσκεψη γιατί θέλουμε να συνεχίσουμε να μεταδίδουμε τέτοιες αξίες.

Ο Αρούνα Μπαμπαγκίτα μίλησε για τα συναισθήματα του που θα συμμετάσχει σε έναν φιλανθρωπικό αγώνα για τους πρόσφυγες και είπε χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον πρόεδρο, την ομάδα και την Ύπατη Αρμοστεία που μου έδωσαν την ευκαιρία να έρθω εδώ. Το πρωί είχαμε την ευκαιρία να είμαστε σε έναν χώρο φιλοξενίας προσφύγων. Είδα αντίστοιχες σκηνές που έχω δει και στη χώρα καταγωγής μου που επίσης φιλοξενεί πρόσφυγες. Ήταν μία σημαντική εμπειρία που είδαμε τα παιδιά αυτά και τα πρόσωπα τους. Τα συναισθήματα τους. Θέλω να μοιραστώ μαζί σας ότι αυτά τα παιδιά έχουν και δύναμη και αυτοπεποίθηση και αυτό το μήνυμα θέλουμε να μεταφέρουμε».

Ο Μάρκο Μπόνο ως επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στα Γιάννινα, ευχαρίστησε αρχικά τις ομάδες για αυτή την φανταστική ημέρα όπως είπε και ευχαρίστησε τον Δήμο Ιωαννιτών για την μεγάλη βοήθεια και τη στήριξη που προσφέρει.
Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη αλληλεγγύη που επέδειξαν οι Έλληνες.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις δυσκολίες που υπάρχουν με τις καιρικές συνθήκες και θα γίνει προσπάθεια οι πρόσφυγες να μεταφερθούν σε προκατασκευασμένα σπίτια αντί για τις σκηνές. Επίσης ενημέρωσε ότι αρχικά ο καταυλισμός στον Κατσικά είχε 900 πρόσφυγες και τώρα έχουν μείνει 200 καθώς έχουν μεταφερθεί σε ξενοδοχεία (ειδικά οι μονογονεϊκές οικογένειες), όπως και στην πόλη των Ιωαννίνων, και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα, ευχαριστώντας και πάλι τον Δήμο για την βοήθεια. Τέλος ενημέρωσε ότι στην ιστοσελίδα www.withtherefugees.com, οι ποδοσφαιριστές υπέγραψαν την εκστρατεία και κάλεσε τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Στη συνέχεια μίλησαν ο Αντιδήμαρχος κ. Παντελής Κολόκας και ο πρόεδρος των Βετεράνων του ΠΑΣ, Θανάσης Χαρίσης.

Ο κ. Κολόκας αναφέρθηκε στο σύνθημα της Μπαρτσελόνα: «περισσότερο από ένας σύλλογος», και υπογράμμισε ότι μαζί με τον ΠΑΣ στηρίζουν την προσπάθεια σε ένα μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή, αλλά και παγκόσμια με την προσφυγική κρίση.
Παράλληλα ανέφερε ότι προσδοκά σε μία ευρύτερη συνεργασία με την πόλη της Βαρκελώνης που ανήκει στο ίδιο διαπολιτισμικό δίκτυο της Ευρώπης.

Ο κ. Χαρίσης καλωσόρισε στην πόλη εκ μέρους των βετεράνων το ΠΑΣ, το μεγαλύτερο κλαμπ του πλανήτη.
Και τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και χαρά για το φιλικό ενώ ανέφερε ότι είναι σημαντικός και σκοπός του αγώνα.
Και ευχήθηκε η διαμονή της Μπαρτσελόνα να είναι καλή και να έχουν να πουν τα καλύτερα με την επιστροφή τους.
Τέλος ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν για να διοργανωθεί ο αγώνας.

 

Related posts

Η ιδιαίτερη… θέση του Καραχάλιου

Κώστας Γεωργιάδης

Σε κυκλοφορία τα εισιτήρια για το ΠΑΣ Γιάννινα-Ιωνικός

Κώστας Γεωργιάδης

Οι αναμετρήσεις της 22ης αγωνιστικής

Κώστας Γεωργιάδης