9.7 C
Ιωάννινα
18 Απριλίου 2021
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

Σοβαρές καταγγελίες από δύο Γιαννιώτισσες και η απάντηση της ΕΟ Τζούντο

Με ανακοίνωση της η Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, απαντά στην Γιαννιώτισσα πρωταθλήτρια Τζούντο η οποία με ανάρτηση της ενίσχυσε κάποια από τα λεγόμενα της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα για άσχημη συμπεριφορά από παράγοντες και προπονητές αλλά και τις κακές συνθήκες στις οποίες κλήθηκαν να αγωνιστούν τζουντόκα στο εξωτερικό.

Η ανάρτηση της Δήμητρας Ανδρούτσου:

Μια φορά κι έναν καιρό, στη Λευκορωσία το 2009, η Ιουλιέτα δημοσίευε στο Facebook τις φωτογραφίες από την “προετοιμασία” της Εθνικής Ομάδας Τζούντο Γυναικών. Βασικά στο ταξίδι ήμαστε εγώ κι αυτή ως αθλήτριες, ο προπονητής και ο γιος του ως συνοδοί-προπονητές. Οι ίδιοι διέμειναν στην ανακαινισμένη πτέρυγα. Εμείς εκπαιδευμένες πια και στην έλλειψη των βασικών που θα έπρεπε να έχει ένας αθλητής, μείναμε στη “σουίτα”.Κάναμε Ανάσταση σε ένα άδειο αθλητικό κέντρο το τριήμερο του Πάσχα, απουσία όλων, και του προπονητή.
Η “νηστεία” συνεχίστηκε για εμάς και μετά την Κυριακή καθώς παλεύαμε στο πανευρωπαϊκό γυναικών της Τιφλίδας το επόμενο Σαββατοκύριακο. Σε μια Εθνική Ομάδα που η συνεργασία με έναν διαιτολόγο, έναν φυσιοθεραπευτή ή γιατρό ήταν για προπονητή κ ομοσπονδία πάντα περιττά και για τις αθλήτριες εξωφρενική πολυτέλεια. Την Τρίτη μετά την Ανάσταση που επέστρεψαν όλοι να συνεχιστούν οι προπονήσεις, ο προπονητής μας ρώτησε αν είχαμε χάσει κανένα κιλό και με χιουμοριστικό – ειρωνικό τόνο διαπίστωσε ότι μας έκανε καλό η παραμονή μας εκεί, καθώς λόγω των κιλών έτσι κι αλλιώς δεν θα είχαμε τη δυνατότητα να φάμε.
Όλα θεωρούνταν φυσιολογικά και λίγο αστεία. Πέρασαν πολλά χρόνια με τέτοια αντιμετώπιση και τέτοιες συμπεριφορές και τακτικές. Είχαμε πεισθεί ότι όλο αυτό είναι απλά μια προπονητική μέθοδος που και μέσω της σκληραγώγησης επεδίωκε να “χτίσει” αθλήτριες άτρωτες μέσα και έξω. Αθλήτριες που στην προσφώνηση “τσουβάλι” εκπαιδεύτηκαν να ακούν. Το “μέσα” όμως του αθλητή δε θα είναι ποτέ άτρωτο. Ούτε και πρέπει να είναι. Μόνη υποχρέωσή του είναι να μετατρέπει την ήττα και τον πόνο σε πείσμα και νίκη, όχι την υποτίμηση και την απώλεια της αξιοπρέπειας του σε βαθιά κρυμμένο ψυχικό τραύμα. Ήμουν μέλος αυτής της ομάδας από το 2003 μέχρι το 2011.
Δεν ρώτησε κανένας γιατί στα 21 μου πήρα την απόφαση να αποχωρήσω και να σταματήσω τον πρωταθλητισμό. Λίγο πολύ όλοι ξέρουν γιατί εγώ σταμάτησα.
Ο πρωταθλητισμός είναι μια συνθήκη δύσκολη από μόνος του. Καμία επιπλέον “σκληράδα” δε χρειάζεται. Ο αθλητής υποχρεούται να υπομείνει πολλά αν θέλει να γίνει πρωταθλητής. Ένα πράγμα δεν είναι υποχρεωμένος να ανέχεται: έναν κακό προπονητή και μια κακή ομοσπονδία.-

Η απάντηση της ΕΟ Τζούντο:

H Ελληνική Ομοσπονδία Τζούντο, ακολουθεί πάντα τον «δρόμο της ευγένειας», φιλοσοφία που χαρακτηρίζει το άθλημά μας από τη γέννησή του. Για τη νυν διοίκηση της ΕΟΤ, οι αθλητές, άνδρες και γυναίκες, είναι οι πρωταγωνιστές και όχι οι παράγοντες, την κρατική επιχορήγηση την εξαντλεί στους αθλητές με προετοιμασίες, οδοιπορικά κ.ο.κ. και όχι σε φιέστες που θα έκαναν καλό στους παράγοντες. Η νυν διοίκηση της ΕΟΤ φροντίζει ώστε να ρίχνει άπλετο φως στα κακώς κείμενα του αθλήματος, παραπέμποντάς τα, στα αρμόδια όργανα.

Από την πρώτη στιγμή σταθήκαμε στο πλευρό της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα, με αφορμή την πρώτη της επιστολή με αποδέκτη τον Υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη. Το θέμα της παλιάς πρωταθλήτριάς μας, έχει παραπεμφθεί ήδη στη Δικαστική Επιτροπή, προκειμένου να εξεταστεί από τη νέα διοίκηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 29ης Μαρτίου. Κλήθηκε ήδη από την Δικαστική Επιτροπή και δεν έχει απαντήσει.

Σε αυτήν την φάση και επειδή σε χθεσινοβραδυνό άρθρο σε κάποιο site που από την πρώτη στιγμή έχει ταχθεί στο πλευρό του Βίκτωρα Σιώπη (έχει θέσει υποψηφιότητα για τη θέση του προέδρου της ΕΟΤ), αναφέρθηκε το όνομα του Γιάννη Καφενταράκη, θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι η τιμωρία της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα το 2012 (18 μήνες για ρατσισμό) προήλθε από τη δικαστική επιτροπή και όχι από τη διοίκηση της ομοσπονδίας.

Η φιλοσοφία της ΕΟΤ είναι πρώτα οι αθλητές. Ο Ρομάν Μουστόπουλος δεν πήρε ποτέ ελευθέρας. Ο Μουστόπουλος ζητούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν την οριστική μετακίνησή του στην Τουρκία, να φύγει από την εθνική ομάδα. Παρά τις προσπάθειες που κάναμε για να τον μεταπείσουμε, εκείνος ήταν αποφασισμένος να φύγει. Η απόφασή του ενισχύθηκε από το γεγονός ότι η προσωρινή διοίκηση του Ευάγγελου Σουφλέρη, του είχε δηλώσει ότι εάν ήθελε να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, θα έπρεπε να βάλει τα χρήματα από την τσέπη του. Αυτό όπως αναφέρει και στην επιστολή του, τον έκανε να μην θέλει ν` αγωνιστεί ξανά για την Ελλάδα.

Οι υπεύθυνοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαστικής επιτροπής. Και αναφερόμαστε στους παλαιούς προέδρους της ΕΟΤ, Ευάγγελο Σουφλέρη και Αναστάσιο Φυσικόπουλο αλλά και τον παλιό προπονητή της εθνικής γυναικών, Βλαδίμηρο Παπαδόπουλο. Σημαντικό ρόλο για την διερεύνηση των γεγονότων, θα έχει και ο Νίκος Ηλιάδης, προπονητής της εθνικής ανδρών στις διοικήσεις των κκ Σουφλέρη και Φυσικόπουλου, τον οποίο η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα κατηγορεί ανοιχτά στην δεύτερη επιστολή της, ενώ στην πρώτη ουσιαστικά αναφερόταν αποκλειστικά και μόνο στον παλιό προπονητή της εθνικής γυναικών που συντάσσεται εκλογικά με την πλευρά του Βίκτωρα Σιώπη. Πάντως η όψιμη προεκλογική καταγγελία, ως περιέχεται στη δεύτερη επιστολή που τροποποιεί την πρώτη, μας δημιουργεί την εντύπωση ότι η επιλογή του προεκλογικού χρόνου δεν είναι τυχαία.

Την αρχική καταγγελία της Ιουλιέτας Μπουκουβάλα, ενισχύει και η ανάρτηση της επίσης παλιάς αθλήτριας, Δήμητρας Ανδρούτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύμφωνα με την οποία ο τότε προπονητής της εθνικής γυναικών, είχε φερθεί κατά τρόπον απάνθρωπο και υποτιμητικό κατά τη διάρκεια προετοιμασίας στην Λευκορωσία, το Πάσχα του 2009.

Για τον λόγο αυτό, το ΔΣ της ΕΟΤ θα ζητήσει και από την Δήμητρα Ανδρούτσου να καταθέσει και τη δική της εκδοχή στη Δικαστική Επιτροπή, με αφορμή τα όσα καταγγέλει και τα οποία ουδόλως τιμούν το άθλημα που υπηρετούμε με πίστη και αφοσίωση όλα αυτά τα χρόνια, κάτω από αντίξοες συνθήκες (προσωρινές διοικήσεις κ.ο.κ.).

Κλείνοντας, θα θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι ζητούμενο για εμάς είναι η προστασία του τζούντο και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να «αμαυρώσει» το όνομά του. Ειδικά ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από τον χώρο εδώ και 10ετίες, αλλά θυμήθηκαν τώρα, λίγο πριν τις εκλογές, να βγουν μπροστά εξυπηρετώντας συμφέροντα τρίτων.

Related posts

Τα αποτελέσματα της 1ης μέρας του Αγώνα Αξιολόγησης Απριλίου

Κώστας Γεωργιάδης

Καλές επιδόσεις σε ΟΑΚΑ και Ποσειδώνιο

Κώστας Γεωργιάδης

Οι επιδόσεις στο 6ο Κύπελλο Ρίψεων

Κώστας Γεωργιάδης