20.9 C
Ιωάννινα
15 Ιουλίου 2024
ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ

“Τον τρόπο για να σωθούμε θα τον βρούμε”

Στο άγχος που έχει καταβάλει τους ποδοσφαιριστές, βλέπει το μεγάλο πρόβλημα στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο Μιχάλης Γρηγορίου.

Όμως εξέφρασε την πίστη του ότι τελικά η ομάδα θα βρει τον δρόμο της έχοντας αρχικά ως στόχο να βρει επτά νίκες ως το τέλος της κανονικής περιόδου.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μιχάλης Γρηγορίου:

«Πρώτα απ’ όλα να ευχηθώ σε όλους καλά Χριστούγεννα. Υγεία, ειρήνη και να πάνε όλα καλά για τη δική μας ομάδα, που θα πάνε όλα καλά, για να φέρουμε εις πέρας μία αποστολή που άπαντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι είναι πολύ δύσκολη. Εισπράττοντας αυτήν την εκτίμηση από τον κόσμο του ΠΑΣ, είχα αναρίθμητα μηνύματα πριν έρθω. Ήταν από τους λόγους που ήρθα αυτή η εκτίμηση, συν τη θέληση του κ. Χριστοβασίλη να κάνουμε από κοινού τα πάντα να σωθεί αυτή η ιστορική και μεγάλη ομάδα που δεν της αρμόζει η θέση.

Όσον αφορά το παιχνίδι, με μισή προπόνηση που ουσιαστικά κάναμε προχτές, τα συμπεράσματά μου είναι ότι αυτά τα παιδιά έχουν πολύ καλά αποδυτήρια, αλλά τους έχει καταβάλει το άγχος που τους στερεί τη δυνατότητα να πάρουν αυτό που μπορούν. Έχω περάσει απ’ όλες τις καταστάσεις, προφανώς καταλαβαίνω το πότε έχει άγχος ένας ποδοσφαιριστής και δεν μπορεί να αποδώσει αυτά που θέλω, αλλά στην παρούσα φάση τα παιδιά πραγματικά θέλουν πολύπλευρη βοήθεια, προπονητικά και κυρίως ψυχολογικά.

Το παιχνίδι ήταν μοιρασμένο. Πιέσαμε 25 λεπτά, έτσι όπως θέλουμε να το περάσουμε σαν φιλοσοφία. Θέλουμε να ξεκινάμε και να τελειώνουμε τα παιχνίδια διεκδικώντας τη νίκη. Στη βαθμολογική θέση που είμαστε μόνο οι νίκες μπορούν να μας κάνουν να καταφέρουμε τον στόχο. Θέλαμε να πιέσουμε ψηλά τους τρεις στόπερ και τον αντίπαλο τερματοφύλακα. Το κάναμε σε καλό βαθμό για 25 λεπτά, αλλά δεν μπορέσαμε από εκεί και πέρα να ακολουθήσουμε αυτό το πλάνο. Αναπροσαρμόσαμε λεπτό με λεπτό το πλάνο μας. Δυστυχώς δεν είχαμε plan b και plan c, για αλλαγή σχηματισμού. Δεν είχαμε τίποτα, όπως πρέπει και είθισται να το δρομολογήσουμε, ανάλογα με την έκβαση του παιχνιδιού. Με μισή μόνο προπόνηση δεν γινόταν και δεν θέλω να το πω ως δικαιολογία, αλλά έτσι ήταν. Παρ’ όλα αυτά στο β’ μέρος είχαμε ευκαιρίες, όπως και στο α’. Βάσει ευκαιριών μπορούσαμε να το πάρουμε το ματς. Είχε μία σημαντική ευκαιρία και ο Παναιτωλικός, αλλά θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δίκαιο το αποτέλεσμα.

Προκαταλαμβάνω και τις ερωτήσεις σας, κι επειδή έρχεται μεταγραφική περίοδος, ήδη είμαστε σε διαδικασία να πάρουμε παίκτες που πραγματικά θα μπορούν να βοηθήσουν άμεσα. Από την εμπειρία μου, αλλά και τη δική σας από το ρεπορτάζ, είναι πολύ δύσκολες οι μεταγραφές του Ιανουαρίου. Όταν ένας παίκτης είναι πολύ καλός δεν τον αφήνει καμία ομάδα στα μέσα της χρονιάς. Άρα λοιπόν θα πρέπει να δώσουμε έμφαση στο καλό σκάουτινγκ. Να βρούμε τέσσερις παίκτες, μη με ρωτήσετε για θέσεις, οι οποίοι να μπορούν να βοηθήσουν και να είναι έτοιμοι. Δεν είναι περίοδος για 10 μέτριες μεταγραφές και όποια βγει. Είναι περίοδος για τέσσερις μεταγραφές που θα βοηθήσουν άμεσα για να ανεβάσουμε επίπεδο και να κάνουμε τον στόχο πραγματικότητα και γι’ αυτό είμαι εδώ».

Για το αν είναι χαραμάδα αισιοδοξίας ότι ο ΠΑΣ έβγαλε ευκαιρίες, δέχτηκε μόνο μία και δεν δέχτηκε γκολ μετά από έναν ολόκληρο γύρο και οπότε με τέσσερις μεταγραφές μπορεί να διορθώσει τα πράγματα:

«Δεν πρέπει να κάνεις παραπάνω μεταγραφές και πρέπει να στοχοποιήσεις τις θέσεις που τις θέλεις. Δεν με βρίσκουν σύμφωνο οι παραπάνω μεταγραφές, γιατί αλλάζει η ροή των αποδυτηρίων.

Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Στάικο που τον είχα παίκτη στα πρώτα χρόνια όταν ξεκινούσα ως προπονητής. Είναι ένας εξαίρετος χαρακτήρας. Το να κάνεις παραπάνω μεταγραφές ίσως να αλλάξεις το κλίμα στα αποδυτήρια και μετά να έχεις κάτι διαφορετικό. Είναι εξαιρετικοί χαρακτήρες και μάλιστα περισσότερο και απ’ ό,τι θα έπρεπε. Εδώ εντάσσεται στο να μπορέσουμε να βάλουμε κάποια στοιχεία στο παιχνίδι μας που πραγματικά χρειάζονται στο ποδόσφαιρο.

Προ Χριστού προφήτης δεν είναι κανένας, αλλά αν δεν ήμουν αισιόδοξος και πεπεισμένος ότι η ομάδα πρέπει για όλο το ποδόσφαιρο και τον Νομό να μείνει κατηγορία, να ξέρετε ότι δεν θα ήμουν εδώ. Απέρριψα δύο προτάσεις. Είχα διαφορετικό στόχο, αλλά είμαι εδώ, γιατί εκτός της πρότασης του κ. Χριστοβασίλη που ήταν πολύ καλή, ο ΠΑΣ είναι μεγάλη ομάδα και εδώ και έναν μήνα έχω δεχτεί αναρίθμητα μηνύματα από τον κόσμο.

Εγώ το πιστεύω και το πιστεύω μου θα μεταφερθεί και μέσα στα αποδυτήρια. 21 χρόνια δεν έχω αποτύχει. Προφανώς κάποιοι έχουν στο μυαλό τους ότι έπεσε ο Ιωνικός, αλλά αν αναλογιστούμε τι έγινε και από πού ξεκίνησε, δεν είναι αποτυχία και δεν το λέω εγωιστικά, αλλά ρεαλιστικά.

Ήρθα γιατί μου αρέσει όλο, και σαν brand name και η αγάπη και τρέλα του κόσμου, ως αντίπαλος είχα πάντα απεριόριστο respect για όλο αυτό. Πίεση για εμένα δεν υπάρχει και είμαστε έτοιμοι να δώσουμε ό,τι έχουμε και δεν έχουμε, γιατί είναι κομβικό το σημείο για την ομάδα μας. Ο καθένας από το μετερίζι του πρέπει να αφήσει οτιδήποτε αρνητικό για την ομάδα, είναι κομβική η χρονιά και γνωρίζετε ότι όποιος πέφτει, δύσκολα ανακάμπτει, οπότε όλοι μαζί να κρατήσουμε τον ΠΑΣ κατηγορία».

Για το αν θα υπάρξουν αποχωρήσεις παικτών και αν υπάρχει χρόνος για σκάουτινγ για τις μεταγραφές:

«Έχω τρεις μέρες στην ομάδα. Εννοείται ότι το μυαλό ήταν στο σημερινό ματς. Δεν προλαβαίναμε κάτι άλλο. Αρχής γενομένης από σήμερα ξεκινάμε τη διαδικασία που λέτε, δεν πρέπει να είναι βιαστική, δηλαδή ό,τι έρθει να αποκτηθεί. Θέλουμε άμεσα παίκτες, αλλά μόνο αν είναι κάτι που το ξέρουμε δεν θα μας πάρει χρόνο. Αναμένουμε να δούμε αν είναι εφικτές 2-3 περιπτώσεις που έχουμε στο μυαλό μας. Από σήμερα θα πέσουμε με τα μούτρα να βρούμε αυτούς που μπορούν να αλλάξουν το level της ομάδας μας. Μπορεί σε 2 μπορεί σε 10 μέρες, δεν υπάρχει κάτι έτοιμο.

Όταν έχεις 32 παίκτες στο ρόστερ και θα πάρεις 4 μεταγραφές τουλάχιστον, το καταλαβαίνετε κι εσείς ότι η ομάδα πρέπει να δουλεύει με συγκεκριμένο αριθμό παικτών, αλλά και για τα ίδια τα παιδιά θα είναι καλό να μην υποπροπονούνται».

Για το αν χρειάζονται ατομική ή προπονητική βελτίωση οι παίκτες:

«Προφανώς όταν ένας προπονητής αναλαμβάνει μία ομάδα έχει διαφορά με τον προηγούμενο και δεν μιλάω για τον κ. Στάικο. Είναι λογικό ένας προπονητής να θέλει να περάσει τα δικά του στοιχεία, τα πιστεύω, τις εντάσεις, τα πλάνα, θέλαμε να αλλάξουμε πλάνο σήμερα και δεν μπορούσαμε με μισή προπόνηση. Άρα προφανώς σε ομάδικό επίπεδο θέλω να κάνω τα δικά μου πράγματα, να περάσω τη δική μου φιλοσοφία. Σε ατομικό μεπίπεδο τον κάθε παίκτη τον δουλεύεις ξεχωριστά, αναλόγως τη θέση και πάλι θέλω κι εκεί να περάσω τα δικά μου στοιχεία και όλα αυτό είναι ένα σύμπλεγμα που βγάζει το αποτέλεσμα που θέλει ένας προπονητής. Χρόνος δεν υπάρχει να δουλέψεις όπως θες και με τις εντάσεις που θες. Δεν έχω παράπονο από τα παιδιά ή τη δουλειά που έχει γίνει από τον φίλο μου Θανάση Στάικο, έχω όμως τη δικιά μου συνταγή και θέλω να περάσω τα δικά μου πράγματα βάσει της εμπειρίας μου και του σκεπτικού μου, ώστε η ομάδα να βρει τους βαθμούς που χρειάζεται».

Για την έλλειψη φιλάθλων και πόσο επηρεάζει:

«Το συζητάω με τους συνεργάτες μου από τη μέρα που ήρθα, είμαστε άτυχοι που αναλάβαμε τον ΠΑΣ με αυτό το μέτρο σε ισχύ. Είναι μεγάλη πληγή για εμάς, ίσως για κάποιες άλλες να είναι αβαντάζ, αν και δεν το νομίζω. Η ώθηση του κόσμου είναι μεγάλο ατού, δεν το έχουμε και ευελπιστώ να μην πάει μέχρι τέλους της διορίας του το μέτρο, αλλά να αποσυρθεί πιο νωρίς».

Για την ψυχολογική στήριξη στους παίκτες και το κλίμα στα αποδυτήρια και ποιο βλέπει ως βασικό πρόβλημα:

«Στην παρούσα φάση σήμερα είδα ότι τους έχει καταβάλει το άγχος. Προφανώς με 8 βαθμούς σ’ έναν γύρο τι να συζητάμε; Το αγωνιστικό δεν είναι από τον προπονητή, μπορεί να είναι σε θέσεις, αδυναμίες του ρόστερ. Κάθε αλλαγή γίνεται γιατί κάτι δεν λειτουργεί καλά. Έχει η ομάδα 14 αγωνιστικές χωρίς νίκη. Κι εσείς να μην κερδίσετε 14 φορές κι εσείς μετά δεν θα έχετε όρεξη, θα σας καταβάλει αυτό. Γι’ αυτό είπα για ψυχολογία. Πρέπει να έρθει μία νίκη και θα έρθει για να ανασάνουν τα παιδιά.

Για να το γενικεύσω, διακυβεύονται άλλοι 54 βαθμοί, θέλουμε τους 21 σε 18 ματς, 7 νίκες δηλαδή. Τον τρόπο θα τον βρούμε όλοι μαζί. Αν δεν τον βρούμε, πραγματικά θα είναι λυπηρό να τύχει στη συγκεκριμένη ομάδα κάτι τέτοιο. Θα το βρούμε όμως, θα τις κάνουμε τις 7 νίκες και όταν θα είμαστε έτοιμοι θα μιλήσουμε διαφορετικά μετά εδώ σ’ αυτήν την αίθουσα».

Related posts

ΠΑΣ Γιάννινα: Εβδομάδα… προπονητή

Άκης Λιούτας

Τι παίζει… με Τζίνο – Σόρια

Άκης Λιούτας

Από την Κ-17 του ΠΑΣ Γιάννινα στον Αχέρων Καναλακίου

Άκης Λιούτας