6.9 C
Ιωάννινα
26 Ιανουαρίου 2022
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών

giannina dentro plateia

Με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου, τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 18:30, στην κεντρική πλατεία, από το Δήμαρχο Ιωαννίνων, Μωυσή Ελισάφ, ξεκινούν οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ιωαννιτών. Στο άναμμα του δέντρου συμμετέχει η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής του Δήμου Ιωαννιτών σε μουσική διεύθυνση Χρήστου Γεωργάνου.
Παράλληλα, πλήθος εορταστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται από το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Ιωαννίνων και το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Το Πνευματικό Κέντρο αναφέρει χαρακτηριστικά:

Όλοι οι φορείς πολιτισμού του Δήμου μας συμβάλλουν στη δημιουργία του εορταστικού κλίματος με την πραγματοποίηση εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους στους πεζοδρόμους και τα πάρκα της πόλης μας, στις αίθουσες και στα εκπαιδευτικά τμήματα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, στο Καμπέρειο Θέατρο και, φυσικά, στη συχνότητα του Δημοτικού Ραδιοφώνου, 98,7 FM.
Το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου Ιωαννιτών παρουσίασαν αναλυτικά σήμερα η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κα. Ελένη Ακονίδου, η πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων, κα. Χριστίνα Κωτσαντή, και ο πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου, κ. Νίκος Τσόλης.
Η πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, κα. Ελένη Ακονίδου, ανέφερε:
«Ξεκινάμε επίσημα με το Άναμμα του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου από το Δήμαρχο Ιωαννίνων Μωυσή Ελισάφ αυτή τη Δευτέρα στις 6.30 το απόγευμα, στην κεντρική πλατεία, όπου και θα μας υποδεχθούν τα νέα ταλέντα της πόλης μας, η Μπαντίνα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Ιωαννίνων σε διεύθυνση Χρήστου Γεωργάνου.
Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο γιορτινό πρόγραμμα εκδηλώσεων στο οποίο συμμετέχουν όλες οι δομές του.
Έχουν ξεκινήσει, ήδη, τα ΚΔΑΠ του Πνευματικού Κέντρου με δράσεις και εργαστήρια για παιδιά. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα με το ενήλικο τμήμα της θα εμφανίζεται καθόλη τη διάρκεια του μήνα σε πεζόδρομους της πόλης, η Συμφωνική Ορχήστρα του Δημοτικού Ωδείου και το Φωνητικό Σύνολο Cantus παρουσιάζουν τον «Αμερικάνο» του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη καθώς και την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία ενώ η Νεανική Ορχήστρα Ντο-Ρε-Μι και η Παιδική Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου θα μας παρουσιάσουν ένα ξεχωριστό και εξαιρετικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα, το Εικαστικό Εργαστήρι ετοιμάζει εργαστήρια κατασκευής στολιδιών και χριστουγεννιάτικων καρτών και Το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών και η Σχολή Κλασικού και Σύγχρονου Χορού θα παρουσιάσουν παραστάσεις και δράσεις για μικρούς και μεγάλους. Παράλληλα η ομάδα «Θεατρική Συμπαιγνία» ανεβάζει μια διαφορετική και ανανεωμένη «Σταχτοπούτα», ενώ το σχήμα Operatical με την Ναδίνα Τζιάτζιου και τον Θάνο Ζήση μας προσκαλούν σε ένα γιορτινό κόσμο Φαντασίας στη συναυλία Christmas Fantasy Show. Τέλος, ο Γιώργος Γάκης με τους Troublemakers και εκλεκτούς προσκεκλημένους υποδέχονται το νέο χρόνο με ροκ μελωδίες.
Είναι αλήθεια ότι περάσαμε μια δύσκολη χρονιά και έχουμε μπροστά μας νέες προκλήσεις. Με σύνεση και συλλογική προσπάθεια έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε εμπόδιο. Με αυτό το πνεύμα λοιπόν σας προσκαλούμε στις εκδηλώσεις μας ώστε να γιορτάσουμε όλοι μαζί αλλά και να ονειρευτούμε ένα καινούριο μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία και δημιουργικότητα. Χρόνια Πολλά!».
Η πρόεδρος του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Ιωαννίνων (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων), κα. Χριστίνα Κωτσαντή, τόνισε:
«Τα φετινά Χριστούγεννα έχουν την ιδιαίτερη σημασία τους. Μετά από μια περίοδο όπου η πανδημία δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση εορταστικών εκδηλώσεων, βρισκόμαστε φέτος στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να προγραμματίσουμε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Τα Χριστούγεννα αποτελούν μια γιορτή για τα παιδιά και με αυτό το σκεπτικό προτείνεται ο εξής προγραμματισμός. Από τις 18 Δεκεμβρίου μέχρι τις 5 Ιανουαρίου το Θέατρο θα επικεντρωθεί στις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που θα συντονιστούν με το πνεύμα των Χριστουγέννων. Να σημειωθεί πως θα εκδοθεί κοινός οδηγός εκδηλώσεων όλων των Νομικών Προσώπων του Δήμου από το Δήμο Ιωαννίνων.
Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων σε συνεργασία με το ΚΔΑΠ «Το Δέντρο της Γνώσης» σχεδιάζει την υλοποίηση τριών εργαστηρίων:
Σάββατο 18/12 στις 11:30, Θέατρο Καμπέρειο
«Χριστουγεννιάτικος Σουρεαλισμός»: γνωστά και άγνωστα χριστουγεννιάτικα παραμύθια ζωντανεύουν μπροστά μας με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Τα παιδιά, σε ρόλο ζωγράφου, καλούνται να τα απεικονίσουν στο χαρτί, δημιουργώντας ένα ομαδικό εικαστικό έργο. Τι συμβαίνει όμως όταν μία χιονοθύελλα παρασύρει τις εικόνες , κάνοντας τες να αλλάζουν με μεγάλη ταχύτητα; Περίεργα σχέδια και σχήματα εμφανίζονται, δημιουργώντας σουρεαλιστικές καταστάσεις που θα μας διασκεδάσουν.
Παρασκευή 24/12 στις 11:30, Πεζόδρομος Παπάζογλου
«Μην ταλαιπωρείς τον Άι-Βασίλη» : Για τον Άι-Βασίλη, ο χρόνος δεν είναι ποτέ αρκετός, όπως ξέρετε παιδιά! Πόσο μάλλον, όταν εξαφανίζονται τα υλικά από το εργοστάσιο κατασκευής κούκλας και τα ξωτικά τρέχουν πανικόβλητα να τα βρουν. Μία διαδραστική περιπέτεια γεμάτη γλυπτική, κολλάζ και μουσική ξεκινά για εσάς μικροί μας φίλοι. Είστε έτοιμοι;
Παρασκευή 31/12 στις 11:30, Αύλειος Χώρος Αρχοντικού Πυρσινέλλα,
«Μίσκα»: ένα χριστουγεννιάτικο παραμύθι: Ο Μίσκα εγκατέλειψε το σπίτι της Ελισάβετ, αποφασισμένος να γνωρίσει τον κόσμο. Μπήκε στο χιονισμένο δάσος και ένα σωρό εκπλήξεις ήταν έτοιμες να τον συναντήσουν! Αξιοποιώντας το θεατρικό παιχνίδι, φανερές λέξεις αλλά και λέξεις που θα συναντήσουμε στην πορεία ακολουθούμε αυτό το μικρό αρκουδάκι, σε ένα γιορτινό μονοπάτι που πλημμυρίζει αγάπη, προσφορά και ευγνωμοσύνη.
Στην συνέχεια σε συνεργασία με τους καλλιτέχνες Πέτρο Χριστακόπουλο και Μίνα Παππά σχεδιάζονται τα εξής:
22/12 στις 17:30, Καμπέρειο Θέατρο,
«Ιστορίες με καλικαντζαρόκουκλες» (Θεατρικό παιχνίδι – παράσταση από τα ίδια τα παιδιά)
Συντελεστές:
Εισηγητής-κατασκευαστής: Σωκράτης Παππάς
Εμψυχωτές: Πέτρος Χριστακόπουλος, Μίνα Παππά
Βασικά στοιχεία θεατρικού παιχνιδιού στρώνουν το έδαφος για την κατασκευή από κάθε παιδί της δικής του κούκλας, η οποία, εμπνευσμένη από το παιχνίδι που τα ίδια τα παιδιά δημιούργησαν, παίρνει πνοή και ζωντανεύει σε περιπέτειες μοναδικές. Κάνοντας μια αισθησιοκινητική εισαγωγή δίνονται τα ερεθίσματα με βάση τα οποία το κάθε παιδί θα χτίσει το δικό του μοναδικό χριστουγεννιάτικο ήρωα. Υπό τις οδηγίες του κουκλοπαίχτη και κατασκευαστή Σωκράτη Παππά, τα παιδιά μαθαίνουν τεχνικές κατασκευής και γίνονται και αυτά συμμέτοχοι στην πραγματοποίηση μιας αυτοδημιούργητης χριστουγεννιάτικης κουκλοθεατρικής παραστασο-ιστορίας!
27-12 στις 12:00, Άλσος
«Κυνήγι θησαυρού»,(Διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι)
Συντελεστές:
Βασικοί εμψυχωτές: Σωκράτης Παππάς, Πέτρος Χριστακόπουλος, Μίνα Παππά
Κατασκευή Κούκλας: Σωκράτης Παππάς
Ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών είναι και αυτό του χαμένου θησαυρού. Και πόσο μάλλον όταν αντιμέτωποί τους είναι οι άτακτοι καλικάντζαροι. Όχι μόνο έκλεψαν τις κούκλες που χρειαζόμαστε για να παίξουμε το παραμύθι, αλλά έχουν στα χέρια τους ένα πριόνι και πριονίζουν αδιάκοπα το δέντρο που κρατά τη γη κινδυνεύοντας από στιγμή σε στιγμή να χάσουμε το έδαφος κάτω από τα πόδια μας! Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Η παράσταση πρέπει να ξεκινήσει και οι καλικάντζαροι ανακοινώνουν το καταστροφικό τους σχέδιο. Τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες υπό την καθοδήγηση ενός βασικού εμψυχωτή η καθεμία. Καλούνται να ακολουθήσουν μονοπάτια, να λύσουν γρίφους, να ανακαλέσουν μνήμες, γνωμικά και παραμύθια των γιαγιάδων μας ώστε να συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία που θα οδηγήσουν στη λύση του μυστηρίου και στην πραγματοποίηση της παράστασης. Τα εμπόδια που θα βάλουν οι καλικάντζαροι, η συνεργασία που απαιτείται μεταξύ των ατόμων της κάθε ομάδας αλλά και των τριών ομάδων μαζί, η φαντασία και η δημιουργικότητα μέχρι τη λύση, κάνουν το παιχνίδι ενδιαφέρον για μικρά και μεγάλα παιδιά, τα οποία το καθένα ανάλογα με την ηλικία του προσλαμβάνει και συμμετέχει καθ’ όλη τη διάρκεια. Οι γρίφοι λύνονται, οι καλικάντζαροι νικιούνται και η παράσταση ξεκινά!
19, 23, 28, 29, 30,/12
&3, 4, 5, /1
Καμπέρειο Θέατρο
(Σύνολο 8 παραστάσεις)
«Γλυκομυομαχίες»(Θεατρική παράσταση)
Στο εργαστήριο του κυρίου Παντεσπάνι τα Χριστούγεννα αυτά δε θα μοιάζουνε με
άλλα. Πόλεμοι και έχθρες, περιπέτειες και αναζητήσεις, έρωτες και συγκινήσεις και
όλα αυτά γιατί; Η απάντηση θα ‘ρθει αφού πρώτα ο καθένας ανοίξει το μυαλό και την
ψυχή!
Στην παράσταση θα ισχύει γενική είσοδος των 5 ευρώ.
Συντελεστές:
Συγγραφέας: Μίνα Παππά
Σκηνοθεσία: Μίνα Παππά-Σωκράτης Παππάς,
Σκηνογραφία-Ενδυματολογία: Άννα Παρίσση
Πρωτότυπη μουσική: Δημήτρης James Μπασδάνης
Διδασκαλία τραγουδιού: Κατερίνα Βασιλείου
Χορογραφίες: Φανή Σκεντέρη
Κατασκευή Κούκλας: Σωκράτης Παππάς
Ηθοποιοί: Σωκράτης Παππάς, Γιάννης Παπαγεωργίου, Πέτρος Χριστακόπουλος, Μίνα Παππά.
O πρόεδρος του Δημοτικού Ραδιοφώνου, κ. Νίκος Τσόλης, επεσήμανε μεταξύ άλλων:
«Το Δημοτικό Ραδιόφωνο συμμετέχει στο πλούσιο εορταστικό πρόγραμμα του Δήμου μας, ένα πρόγραμμα ανάλογα προσαρμοσμένο στα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις μας, έτσι όπως ακριβώς μεγαλώσαμε εμείς τις ημέρες των Χριστουγέννων. Στόχος μας είναι να μεταφέρουμε αυτό το εορταστικό κλίμα και στις νεότερες ηλικίες. Γι’ αυτό άλλωστε και απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και περιλαμβάνει εκπομπές με χριστουγεννιάτικα τραγούδια, ήθη και έθιμα του τόπου μας, εορταστικές μελωδίες, κάλαντα από όλη την Ελλάδα, κ.ά.
Ξεκινάμε, λοιπόν, στους 98,7 FM από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 2 Ιανουαρίου με την εορταστική πανδαισία του Δήμου μας.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία!»

Related posts

Κατώτερη των περιστάσεων η ΑΕ Καραϊσκάκης

Κώστας Γεωργιάδης

Την Πέμπτη οι αποφάσεις για τα περιοριστικά μέτρα

Κώστας Γεωργιάδης

Προγραμματισμός ενημερωτικών δράσεων της Ε.Π.ΑΘΛ.Α με Ενώσεις Αθλητών

Κώστας Γεωργιάδης