10.9 C
Ιωάννινα
27 Οκτωβρίου 2021
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Φως μέσα από τα…ερείπια!

peakilogo

peakilogoΚαταρρέουσες σκεπές, διαβρωμένες κολώνες στήριξης, χωμάτινα ποδοσφαιρικά γήπεδα και τσιμεντένια μπασκετικά τερέν αντίκρυσαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων οι άνθρωποι της σημερινής αθλητικής ηγεσίας, όταν ανέλαβαν τα διοικητικά καθήκοντά τους. Μαζί με ένα δυσβάστακτο χρέος προς την ΔΕΗ που άγγιζε τις 450.000 ευρώ! Μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια, από τον Μάιο του 2015, οι τρεις αθλητικές εγκαταστάσεις του Πανηπειρωτικού Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Ιωαννίνων (ΠΕΑΚΙ), στο οποίο ανήκουν το στάδιο Ανατολής ή Πανηπειρωτικό, η Λιμνοπούλα και οι Ζωσιμάδες αναμορφώθηκαν και εκσυγχρονίστηκαν παρέχοντας τη δυνατότητα για σωματική και ψυχική υγεία σε κοινό, ερασιτέχνες αθλητές και σε μελλοντικούς πρωταθλητές. Οι εικόνες του «πριν και μετά»… μιλούν από μόνες τους.

 

Ο αθλητισμός, αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ανάπτυξης ενός λαού, έμενε παραμελημένος για πολλές δεκαετίες στα Γιάννενα. Άλλοτε λόγω αδιαφορίας από τους τοπικούς εκλεγμένους «άρχοντες» και άλλοτε ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των κρατικών επιχορηγήσεων ή και αδικαιολόγητων διοικητικών αμελειών παρελθόντων ετών, η πόλη κέντρο του Νεοελληνικού Διαφωτισμού και από τα σπουδαιότερα πολιτιστικά κέντρα του Ελληνισμού έως σήμερα έμενε πάντα στις τελευταίες θέσεις των εκάστοτε κυβερνητικών σχεδίων ανάπτυξης αθλητικών εγκαταστάσεων και ευκαιριών άθλησης των πολιτών.

Με λελογισμένη αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού (ΓΓΑ) -από τις 435 χιλιάδες το 2014 σε 600 χιλιάδες ευρώ το 2017-, νοικοκυρεμένη διαχείριση και άντληση ιδίων πόρων από την αξιοποίηση των χώρων των γηπέδων, η αθλητική δραστηριότητα των περισσοτέρων των 40 ερασιτεχνικών σωματείων όλων των αθλημάτων ανθίζει σήμερα στην πόλη των εθνικών ευεργετών. Βασικός παράγοντας της επιτυχίας αποτέλεσε η ένταξη του ΠΕΑΚΙ στον πυρήνα της κυβερνητικής αθλητικής πολιτικής, ούτως ώστε ένα προβληματικό στο παρελθόν αθλητικό συγκρότημα να μετατραπεί σε πρότυπο σχεδιασμένης αναβάθμισης και λειτουργίας προς όφελος της κοινωνίας.

Σε καιρό βαθιάς οικονομικής ύφεσης, η περίπτωση των Ιωαννίνων δεν αποδείχτηκε απλά… ένα στοίχημα που κερδήθηκε, αλλά θα αποτελέσει και μοντέλο για τα άλλα 15 Δημόσια Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της χώρας, που εποπτεύονται από την ΓΓΑ!

Το επιστέγασμα του σχεδιασμού της ΓΓΑ στα Ιωάννινα είναι το έργο της ανακατασκευής του ταρτάν στο στάδιο Ζωσιμάδων, το οποίο ήδη έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του 2016 και στο προσεχές διάστημα, αφού ολοκληρωθούν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, θα δημοπρατηθεί. Σύντομα, θα υπάρξουν εξάλλου και επίσημες ανακοινώσεις σχετικά από την ηγεσία του υφυπουργείου Αθλητισμού.

Αφανείς ήρωες τα μέλη της επταμελούς Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ, αποτελούμενη από καθηγητές Φυσικής Αγωγής, οικονομολόγους, δικηγόρους και μηχανικούς. Ο πρόεδρος Σπύρος Πάικας, ο αντιπρόεδρος Σωτήρης Τριανταφυλλίδης, ο γραμματέας Βαγγέλης Παλατζίδης, ο ταμίας Βλάσης Παπαχρήστος, ο έφορος Σπύρος Ντάνης και τα μέλη Χαρά Δούκα και Παύλος Κοντογιάννης. Συνεισφέρουν εθελοντικά και αμισθί τις γνώσεις και τον προσωπικό τους χρόνο, με μοναδικό κίνητρο την αγάπη για τους συμπολίτες τους και την κάλυψη των αναγκών αυτών στο δικαίωμα της άθλησης.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Πρακτορείο Sport επικοινώνησε με δύο από τους ανθρώπους της Επιτροπής Διοίκησης. Οι κ.κ. Χαρά Δούκα και Σπύρος Ντάνης μίλησαν για την αξιέπαινη αυτή συλλογική προσπάθεια.

Η κ. Χαρά Δούκα, η οποία εκτός από μέλος της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ είναι και έφορος του κολυμβητηρίου (Λιμνοπούλα), καθώς και εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής στο Μουσικό Γυμνάσιο της πόλης εξήγησε αναφορικά με τους στόχους που έθεσε η Επιτροπή τον Μάιο 2015: «Εκεί που θέλαμε να επικεντρωθούμε ήταν στην ανάπτυξη των εγκαταστάσεων, στην καθημερινότητα του πολίτη αθλητή, στην κοινωνική συνοχή μέσω του αθλητισμού, στην αύξηση των εσόδων και την περικοπή των δαπανών μέσα από ιεράρχηση των προτεραιοτήτων, με έναν προσεκτικό σχεδιασμό. Παραλάβαμε μία προβληματική οικονομική κατάσταση με πολλές οφειλές σε ΔΕΥΑΙ και ΔΕΗ. Στο παρελθόν κανείς δεν στήριξε τα Γιάννενα. Ήμασταν ξεχασμένοι. Είχαν μείνει πολύ πίσω οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Τρέξαμε πάρα πολύ ως Επιτροπή Διοίκησης, αλλά είχαμε και την αμέριστη συμπαράσταση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Ήταν δίπλα μας και μας βοήθησε πολύ στα δύο μεγάλα έργα, στην επίστρωση του ξηρού γηπέδου ποδοσφαίρου της Λιμνοπούλας με τεχνητό χλοοτάπητα και το πολύ μεγάλο έργο που περιμένουμε να δημοπρατηθεί για το ταρτάν των Ζωσιμάδων, ένα χρόνιο αίτημα του αθλητικού κόσμου του στίβου των Ιωαννίνων».

Αναφορικά στα έργα που έγιναν στο κολυμβητήριο της Λιμνοπούλας, η κ. Χαρά Δούκα εξήγησε: «Το κολυμβητήριο ήταν προβληματικό όσον αφορά τη στατικότατά του. Το πρώτο που κάναμε, λοιπόν ήταν να αναστηλώσουμε τις κολόνες. Υπήρχε ο κίνδυνος να μη λειτουργήσει, λόγω της μεγάλης διάβρωσης. Με μελέτη αποκατάστασης καταφέραμε να ενισχύσουμε την ασφάλεια του κολυμβητηρίου».

«Επόμενη ενέργεια ήταν η αποκατάσταση μεγάλου μέρους της στέγης του κολυμβητηρίου, με τη βοήθεια της ΓΓΑ. Δίνοντας μας μία έκτακτη επιχορήγηση μπορέσαμε να αλλάξουμε το κομμάτι της στέγης πάνω από τις κερκίδες, το οποίο ήταν σε άθλια κατάσταση,» εξήγησε η κ. Χαρά Δούκα.

«Η σύνδεση του κολυμβητηρίου με το αποχετευτικό δίκτυο της πόλης υπήρξε επίσης πολύ σημαντικό έργο της διοίκησης. Στα 30 χρόνια λειτουργίας του το αποχετευτικό συνδεόταν με τη λίμνη! Πολύ σημαντική είναι και η σύνδεση του κολυμβητηρίου με τον υποσταθμό της ΔΕΗ, η οποία σήμανε σημαντική ενεργειακή εξοικονόμηση για όλη την εγκατάσταση. Στόχος μας είναι για το εγγύς μέλλον η ενεργειακή αναβάθμιση στο κολυμβητήριο, από εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Υπήρχαν μεγάλα διαστήματα που δεν λειτουργούσε η πισίνα πριν αναλάβουμε, καθώς υπήρχε μεγάλη δυσχέρεια με το πετρέλαιο και τα νερά ήταν παγωμένα. Τοποθετήθηκαν καθίσματα, πήραμε μέτρα για να εκσυγχρονίσουμε τον κολυμβητικό εξοπλισμό με καινούριες διαδρομές που είχαν να αλλαχτούν πάνω από 20 χρόνια, με πλάκες αφής, με νέο θερμόμετρο, ώστε να φαίνεται από έξω η θερμοκρασία του νερού και ήταν απαίτηση όλων σωματείων (6 κολυμβητικά και 1 σωματείο υδατοσφαίρισης)».

Τι απολαμβάνουν σήμερα οι Γιαννιώτες; «Δώσαμε την ευκαιρία στο κοινό για χρήση της πισίνας με χαμηλότερες τιμές και την ευκαιρία σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (άνεργους, άπορους φοιτητές) να χρησιμοποιούν την πισίνα δωρεάν. Φέτος, λειτουργεί επιπλέον ώρες, αφού στο κολυμβητήριο υλοποιείται το πρόγραμμα της ΓΓΑ και του υπουργείου Παιδείας για την εκμάθηση κολύμβησης στα παιδιά της τρίτης τάξης των Δημοτικών Σχολείων. Ήμασταν από τους πρώτους στην Ελλάδα και τα παιδιά από 45 σχολεία είναι κατενθουσιασμένα! Περισσότερα από 1000 άτομα (ενήλικες, μικρά παιδιά, ΑμεΑ) χρησιμοποιούν καθημερινά την κλειστή πισίνα Ολυμπιακών διαστάσεων,» απάντησε η κ. Δούκα.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρος Ντάνης επισήμανε σχετικά: «Πρώτα απ’όλα θέλω τα τονίσω ότι υπήρχε η πολιτική βούληση. Μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία η αναμόρφωση των εγκαταστάσεων του ΠΕΑΚΙ και μάλιστα μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια. Κληρονομήσαμε μία ζοφερή κατάσταση. Παρ’ όλα αυτά, εξοφλήσαμε εφάπαξ τη ΔΕΙΕΑ, οφειλόμενο ποσό που ανερχόταν στις 110 χιλιάδες ευρώ. Πλέον, είμαστε συνεπείς στις πληρωμές μας και βρισκόμαστε σε συνεννόηση με την Πολιτεία για την οριστική εξόφληση της ληξιπρόθεσμης οφειλής προς τη ΔΕΗ. Παράλληλα, έχει γίνει προσπάθεια τακτοποίησης και ρύθμισης των οφειλών της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα προς το στάδιο. Καθημερινά αθλούνται 500 παιδιά μόνο στο στάδιο Ιωαννίνων».

Οι ενέργειες της Επιτροπής Διοίκησης του ΠΕΑΚΙ δεν περιορίστηκαν στις αθλητικές εγκαταστάσεις, όπως εξήγησε ο υπεύθυνος της ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του νομού Ιωαννίνων, κ. Σπύρος Ντάνης: «Αποκτήσαμε εξωστρέφεια δημιουργώντας ιστοσελίδα (www.peaki.gr), συμμετείχαμε στη SPORTEXPO με δικό μας περίπτερο και φιλοξενήσαμε την Πανηπειρωτική Έκθεση μέσα στο Στάδιο Ανατολής. Διεξάγοντα πολλοί αγώνες μέσα στο χρόνο σε όλα τα αθλήματα, διαθέτουμε τους χώρους για κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ συμβάλαμε και στη φιλοξενία προσφύγων. Συνεργαζόμαστε με τη ΓΓΑ σε όλα τα προγράμματα που υλοποιεί, ανάμεσα στα οποία το ευρωπαϊκό “Be Active”, «Aθλητισμός για όλους», ενώ φιλοξενούμε και σχολικούς αγώνες».

ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΑΝΕΓΕΡΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΥ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ!

Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο βέβαια, με τον κ. Σπύρο Ντάνη να αναφέρεται στις ελλείψεις και τους επόμενους στόχους για την αναγέννηση του αθλητισμού στα Iωάννινα: «Υπάρχει έλλειψη κλειστών χώρων. Το μοναδικό κλειστό που εξυπηρετεί τις ανάγκες των σωματείων χτίστηκε τη δεκαετία του 70 και είναι ανεπαρκές. Εμείς θα παλέψουμε για τη δημιουργία και δεύτερου κλειστού γυμναστηρίου στα Γιάννενα. Θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο για τη δημιουργία ανταγωνιστικής ομάδας που θα μπορούσε να σταθεί επάξια στην Α1».

Εκκρεμότητες υπάρχουν και με τις αθλητικές κωπηλατικές εγκαταστάσεις στη λίμνη των Ιωαννίνων, οι οποίες δόθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ, αφέθηκαν στην εγκατάλειψη παρά το γεγονός ότι αυτές αποτελούν από τις λίγες στα Βαλκάνια με δυνατότητα προσέλκυσης μεγάλων κωπηλατικών αγώνων και εσόδων για τη χώρα και την τοπική οικονομία. Το 2016, για πρώτη φορά μετά από πολύ καιρό διεξήχθη Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Κωπηλασίας δίνοντας νέα πνοή στο χώρο και δημιουργώντας πολλές προσδοκίες για το νέο έτος. Μέσα σε δύο χρόνια χρηστής διοίκησης και σωστού προγραμματισμού, οι περισσότερες αθλητικές εγκαταστάσεις των Ιωαννίνων έχουν μετατραπεί σε πόλο άσκησης και αναψυχής για κάθε κάτοικο και άνθισης της αθλητικής δραστηριότητας των ερασιτεχνικών σωματείων. Το σημαντικό είναι πως πλέον υπάρχει η βούληση από πλευράς Πολιτείας, αλλά κυρίως υπάρχουν… πράξεις που αφήνουν αισιοδοξία πως θα επιλυθούν και άλλα εκκρεμή ζητήματα που αφορούν τον γιαννιώτικο αθλητισμό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ: Ασπασία Βελονάκη

Related posts

«Με κινήσεις εξωστρέφειας ενισχύουμε τον αθλητικό τουρισμό»

Κώστας Γεωργιάδης

Kαπράλος για Καραϊσκάκη: «Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτό το ποσοστό θα το δώσει το κράτος στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή»

Κώστας Γεωργιάδης

«Οι ομάδες χρωστάνε 25 εκατ.ευρώ σε ποδοσφαιριστές»

Κώστας Γεωργιάδης