8.8 C
Ιωάννινα
2 Δεκεμβρίου 2022
ΑΛΛΑ ΣΠΟΡ

39ος ΑΜΑ: Ο Χαράλαμπος Πιτσώλης, μεγάλος νικητής στον 39ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας

Και το όνομα αυτού: Χαράλαμπος Πιτσώλης. Τρίτος πέρυσι, αλλά πρώτος φέτος. Με μια τρομερή αντεπίθεση στα τελευταία χιλιόμετρα. Με ανεξάντλητες δυνάμεις, πλησίαζε στο Παναθηναϊκό Στάδιο και ένιωθε λες και μόλις είχε ξεκινήσει.

Στο 30ο χιλιόμετρο ο πρωταθλητής του «ΓΑΣ Ο Ιλισσός», μόλις και έκλεινε τη δεκάδα. Κοντά δυο λεπτά πίσω από τον Κωνσταντίνο Γκελαούζο (ΠΑΟ) που κρατούσε το προβάδισμα για πολλά χιλιόμετρα. Ο Πιτσώλης ξεκίνησε την αντεπίθεση, και «κατάπινε» τα χιλιόμετρα. Από το 35ο και μετά…λες και πετούσε. Πέρασε τέταρτος, τρίτος, δεύτερος, μπήκε πρώτος στο Καλλιμάρμαρο που είχε πλημμυρίσει από χιλιάδες κόσμο, και έκοψε αυτός τη κορδέλα του τερματισμού σε χρόνο 2:23.44. Μεγάλος νικητής βεβαίως και του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, στην μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του: «Αφιερώνω τη νίκη στο γιό μου που θα γεννηθεί σε λίγες εβδομάδες», είπε. Και πρόσθεσε: «Πραγματικά δεν το πιστεύω αυτό που έχει γίνει. Έπαθα σοκ που μπήκα πρώτος στο Καλλιμάρμαρο. Μού έλεγαν συνέχεια ότι μειώνω από την πρώτη θέση, αλλά δεν καταλάβαινα τι γίνεται. Έχω κλάψει τρεις φορές στη ζωή μου. Μία το 2019, όταν μπήκα τρίτος στο Καλλιμάρμαρο, μετά όταν έμαθα ότι η γυναίκα μου είναι έγκυος και τώρα που νίκησα στο Μαραθώνιο».

Στάθηκε στον τερματισμό ο Χαράλαμπος και περίμενε τον Κωνσταντίνο. Ο Γκελαούζος είναι η μεγάλη μορφή του Μαραθωνίου στην πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια, νικητής πέρυσι με ρεκόρ αγώνων 2:16.49, πρωταθλητής Ελλάδας τέσσερις φορές στη συνέχεια (2017, 2018, 2019, 2021), αθλητής που διακρίνεται και πέρα από τα σύνορα. Σεβασμός…Τερμάτισε σε 2:24.45, ο Πιστόλης έσπευσε να τον αγκαλιάσει, το Στάδιο τον αποθέωσε: «Όταν πέρασα τον Γκελαούζο δεν το πίστευα. Πώς να το κάνουμε; Είναι ο κορυφαίος Έλληνας μαραθωνοδρόμος», είπε ο μεγάλος νικητής. Όπως (αγκάλιασε) και τον τρίτο τον Κωνσταντίνο Σταμούλη (ΓΑΣ Αγρινίου, 2:25.37) που επεσήμανε ότι «Είμαι πρωτάρης στον Μαραθώνιο. Η αλήθεια είναι ότι με ταλαιπώρησε η θερμοκρασία. Έβγαλε ζέστη. Δεν τον ευχαριστήθηκα τον αγώνα. Από ένα σημείο κι έπειτα ο μοναδικός στόχος μου ήταν να τερματίσω». Αλλά και τον τέταρτο τον Παναγιώτη Καραΐσκο (ΠΓΣ, 2:26.28), τον μεγάλο άτυχο πριν ένα χρόνο που έχασε το μεγάλο ραντεβού λόγω κορονοϊού. Σήμερα, ήταν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τερμάτισε…Και στη συνέχεια, όλοι οι υπόλοιποι, γιατί η μεγάλη νίκη είναι ο τερματισμός σε αυτό το χώρο, στο Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο.

“Ο καιρός μάς δυσκόλεψε πολύ, είναι αλήθεια. Είχα αγωνιστεί στο Βερολίνο (ατ. ρεκόρ) και δεν είχα προλάβει να ξεκουραστώ όσο έπρεπε. Είμαι ικανοποιημένος όμως, επειδή έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Χαράλαμπο για τη νίκη του. Στο τέλος άδειασα από δυνάμεις…”, είπε ο νικητής στις τέσσερις προηγούμενες διοργάνωσης και κορυφαίος κατά κοινή ομολογία μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών”, είπε από την πλευρά του ο νικητής στις τέσσερις προηγούμενες διοργανώσεις και κατά κοινή ομολογία κορυφαίος μαραθωνοδρόμος των τελευταίων ετών.

Χαμόγελα και λάμψη από τους πρωταθλητές μας στο Παναθηναϊκό Στάδιο

Τα χαμόγελα ήταν μεγάλα και οι αγκαλιές σφιχτές. Αρκετές εβδομάδες από το τέλος της θερινής περιόδου και αθλητές και αθλήτριες, που διακρίθηκαν τη σεζόν, που πέρασε συναντήθηκαν και πάλι σε ένα μεγάλο γεγονός, αλλά εντός των συνόρων.

Ο 39ος ΑΜΑ και το Παναθηναϊκό στάδιο ήταν το καλύτερο σημείο, για να τιμηθούν για τις διακρίσεις του 2022. Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, Ελίνα Τζένγκο, Μίλτος Τεντόγλου, Κατερίνα Στεφανίδη, Γιάννης Κορακίδης, Αρετή Φιλιππίδου, Ηλιάνα Τριανταφύλλλου, Γιώργος Παπαναστασιου, Κυριακή Φιλτισάκου, Έφη Κουρκουτσάκη και Όλγα Φιάσκα βραβεύτηκαν για τα μετάλλια που κατέκτησαν το 2022 και τις μοναδικές στιγμές που χάρισαν στη χώρα μας. Για κάποιους από αυτούς η σημερινή ήταν η πρώτη φορά τους στον Μαραθώνιο Αθήνας και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τη μοναδική ατμόσφαιρα, από τη συγκίνηση και το δέος που προκαλεί σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο η ιστορία της εγκατάστασης, αλλά και η προσπάθειας που κάνουν οι μετέχοντες σε αυτήν.

“Μοναδικό συναίσθημα να είσαι μέσα στο Παναθηναϊκό Στάδιο σε αυτή τη διοργάνωση. Πραγματικά πολύ όμορφο να βραβεύεσαι ανάμεσα στους αθλητές και στους ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα σου στο Μόναχο. Το κλίμα σήμερα ήταν πολύ όμορφο και το συναίσθημα με τον κόσμο στις εξέδρες μοναδικό”, είπε η δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.

Από την πλευρά της η πρωταθλήτρια Ευρώπης στον ακοντισμό Ελίνα Τζένγκο, είπε: “Πολύ όμορφες στιγμές, πολύ χαίρομαι που είμαι πάλι με τους συναθλητές μου και περνάω χρόνο μαζί τους. Η βράβευση ήταν πολύ ωραία, ο κόσμος μοναδικός και το όμορφο δώρο με τη λέξη “νενικήκαμεν” και τους πολλούς συμβολισμούς, ό,τι καλύτερο θα μπορούσαμε να λάβουμε”, είπε η Τζένγκο.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης δόθηκαν και τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας, στους τρεις προπονητές που κατέκτησαν μετάλλιο στο Μονάχο. Πρόκειται για τον Γιώργο Πομάσκι, για τον Ναπολέοντα Κεφαλόπουλο και τον Γιώργο Μποτσκαριώβ.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή της βράβευσης δύο σπουδαίων Ελλήνων αθλητών, που ολοκλήρωσαν πρόσφατα την πορεία τους στον αθλητισμό, έχοντας νωρίτερα προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις. Η Μαρία Μπελιμπασάκη και ο Κώστας Μπανιώτης αποτέλεσαν για πολλά χρόνια μέλη της εθνικής ομάδας, με διακρίσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αμφότεροι ήταν συγκινημένοι από την τιμή που τους έγινε σε έναν ιστορικό χώρο, όπως το Παναθηναϊκό Στάδιο.
“Δε θα μπορούσα να περιμένω κάτι καλύτερο από αυτή τη βράβευση. Μοναδικό συναίσθημα να είμαι ανάμεσα στους συναθλητές μου και να βραβεύομαι για όσα κατάφερα ως αθλητής. Ηταν η πρώτη μου φορά στον Μαραθώνιο Αθήνας και μου άρεσε πολύ. Η ατμόσφαιρα και ο κόσμος ήταν μοναδικά”, είπε ο Μπανιώτης.

“Το πιο δυνατό και συναισθηματικό φινάλε που θα μπορούσα να έχω σκεφτεί για την καριέρα μου. Είμαι διπλά χαρούμενη γιατί η βράβευση αυτή έγινε στη διάρκεια του Μαραθωνίου Αθήνας, του Αυθεντικού, την ώρα που ήμουν μαζί με αγαπημένους συναθλητές με τους οποίους έχω περάσει μοναδικές στιγμές στη διάρκεια της καριέρας μου”, είπε από την πλευρά της η Μαρία Μπελιμπασάκη.

*Φωτογραφία: ΣΕΓΑΣ

Related posts

Διακρίσεις για τους αθλητές του Α.Σ. Πρωτέα Ιωαννίνων με 3 Χρυσά μετάλλια

Κώστας Γεωργιάδης

Το Καλεντάρι του Δεκεμβρίου στα αθλήματα της ΚΟΕ

Κώστας Γεωργιάδης

Προπονητικό καμπ νεαρών επιλέκτων την περίοδο των Χριστουγέννων στο Λουτράκι προκήρυξε η ΕΦΟΕπΑ

Κώστας Γεωργιάδης