9.9 C
Ιωάννινα
3 Φεβρουαρίου 2023
BEST NEWS

Ζαγόρι: Η Digea το καταδίκασε με «μαύρο»

telecontrolΝα δοθεί λύση στο σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο Ζαγόρι με το ψηφιακό σήμα της Digea ζητά, με επιστολή του προς τους υπουργούς Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης και Εσωτερικών, ο Δήμαρχος Ζαγορίου Βασίλης Σπύρου.

 

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και στην Περιφέρεια Ηπείρου.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, σχεδόν 2,5 χρόνια μετά την μετάβαση στο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα, μέσω της Digea, οι κάτοικοι στο μεγαλύτερο τμήμα του Δήμου Ζαγορίου μάταια περιμένουν να περάσουν στην εποχή της ψηφιακής τηλεόρασης.

Μέχρι τώρα οι παρεμβάσεις, διαμαρτυρίες και αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έλυσαν, δυστυχώς, το πρόβλημα. Ο Δήμος ζητά να βρεθεί τρόπος για να πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη του Ζαγορίου, διαφορετικά προειδοποιεί με άσκηση κάθε νόμιμου δικαιώματός του.

«Βλέπουν» τηλεόραση με τρεις τρόπους…

Ο μοναδικός σταθμός εκπομπής ψηφιακού σήματος, εντός των ορίων του Δήμου, είναι εγκατεστημένος στους Ασπραγγέλους και, όπως είναι φυσικό, δεν καλύπτει την τεράστια έκτασή του και τους 45 οικισμούς.

Το πρόβλημα, αναφέρει ο Δήμαρχος, αφορά κυρίως τη Δημοτική Ενότητα Τύμφης, αλλά και πολλές Τοπικές Κοινότητες του Ανατολικού και Κεντρικού Ζαγορίου, καθώς και το Πάπιγκο.

Πλην ορισμένων Τοπικών Κοινοτήτων που καλύπτονται από την Digea, πολλές άλλες εξυπηρετούνται μέσω των δημοτικών αναμεταδοτών αναλογικού σήματος, το οποίο παραλαμβάνουν από δορυφόρο, ενώ τα κανάλια της ΕΡΤ εξακολουθούν να εκπέμπουν με τον παλιό τρόπο, εκτός της ψηφιακής πλατφόρμας της Digea.

Ουσιαστικά, οι κάτοικοι και επισκέπτες στο Δήμο Ζαγορίου «βλέπουν» τηλεόραση με τρεις τρόπους και όσοι είναι πελάτες στα συνδρομητικά κανάλια, με ένα τέταρτο.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Ο Δήμος είχε παραχωρήσει δωρεάν στην «Digea-Ψηφιακός Πάροχος Α.Ε» τις εγκαταστάσεις στους Ασπραγγέλους, για δημιουργία κέντρου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής , αλλά η εταιρεία δεν τήρησε ποτέ τον όρο που είχε θέσει το δημοτικό συμβούλιο για κάλυψη, ως αντάλλαγμα της παραχώρησης, με τηλεοπτικό σήμα όλης της έκτασης του Δήμου Ζαγορίου.

Στις συνεχείς οχλήσεις και διαμαρτυρίες από πλευράς Δήμου η Digea δηλώνει αναρμόδια και μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν ανέλαβε καμιά δέσμευση-υποχρέωση για πλήρη κάλυψη όλου του Δήμου.

Παραπέμπει στο αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια και ουσιαστικά καθιστά υπεύθυνο το Δήμο για να δώσει λύση, αλλά ούτε σχετικά κονδύλια έχουν διατεθεί μέχρι τώρα στους ΟΤΑ και δεν νομιμοποιείται οποιαδήποτε δαπάνη για τέτοια παρέμβαση από τους Δήμους.

Θα ασκήσει κάθε νόμιμο δικαίωμα

Επειδή, τονίζεται στην επιστολή, αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχίζεται και οι κάτοικοι πολλών χωριών του Ζαγορίου να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ο Δήμος Ζαγορίου καλεί τα συναρμόδια Υπουργεία, Ψηφιακής Πολιτικής και Εσωτερικών και την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, να δώσουν λύση στο πρόβλημα, καλύπτοντας με ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα το σύνολο της έκτασής του.

«Σε διαφορετική περίπτωση, καταλήγει η επιστολή του Δημάρχου Ζαγορίου, και με βάση παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμος επιφυλάσσεται για τη χρήση κάθε νόμιμου μέσου για να εξασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα των κατοίκων, οι οποίοι επιβαρύνονται και με το κόστος τέλους της Δημόσιας Τηλεόρασης».

epiruspost.gr

 

Related posts

Οι πτήσεις του 2022 ξεπέρασαν οριακά την αεροπορική κίνηση του 2019

Κώστας Γεωργιάδης

Εξαιρετικά θερμός για την εποχή ο Ιανουάριος 2023 στην Ελλάδα

Κώστας Γεωργιάδης

Πτήση πάνω από τη χιονισμένη Κεντρική Πίνδο (video)

Κώστας Γεωργιάδης